ZO123 – 1-2-3, világszám!

ZO123 – 1-2-3, világszám! Zártosztály Podcast

Összeomlik az USA adórendszere?💣

Óceánba zuhan a nemzetközi űrállomás? 🪐

Zártosztály NFT a láthatáron! 🤑

Digitális rúpia a ruppótlanság ellen!💵

Ezen a héten ismét a elfogadta invitációnkat Harry Klein (magyar hangja Tanács Lajos) akit számmisztikai adásainkból ismerhettek. Volt már nálunk az 50-edik adásban Dinófőnökként, a 100-adik adásban, ami egyből a legjobb magyar podcast lett és segítséget nyújtott nekünk a 112-es adásban, ami ugyan nem tűnik kerek számnak, ugyanakkor ez az adás egybeesett a Legjobb Magyar Projektmenedzsment Blog™ 10 éves jubileumával.

Ahogy azt már egy korábbi adásunkban említettük, nemsokára a papír alapú belépőjegyek helyét teljes egészében átveszik a digitális jegyek. Így egyre nehezebb lesz annak mementót állítani szobánk falán, hogy mekkora koncerten voltam pár évtizede! Ezzel lényegében elveszik a lehetőséget azoktól, akik villogni szeretnének a falra kipakolt koncertjegyekkel. A Coachella limitált kiadású NFT jegyei azonban sokkal többet ígérnek. Nem csupán egyszeri alkalomról szólnak, hanem átruházható örökbelépőként szolgálnak azoknak a szerencséseknek akik hozzájutnak. Az örök természetesen csak addig tart, amíg a hordozó blokklánc meg nem szűnik, avagy a Coachella szervezői jogutód nélkül megszűnnek, esetleg csak meggondolják magukat. Mi viszont utánanézünk annak, hogy a 666-odik adásre hogyan tudunk Lajosnak NFT-t gyártani?

Az amerikai FDA sem tétlenkedik, ha blokkláncokról van szó! A terveik szerint a teljes élelmiszer ellátásilánc felügyeletet blokklánc alapon szeretnék biztosítani. Ezzel nincs addig baj, amíg azt szeretnénk megtudni, hogy tényleg Pedronak hívták-e a mangalicát, amelynek a combjából készült sonkát falatozzuk, de tartunk tőle, hogy a mák vásárlásánál gondot okozhatunk a pénztárosnak, ha egyesével kell lehúznia a QR kódjait!

Persze nem csak Amerika, hanem India is elkezdett mocorogni blokklánc vonalon. Korábban betiltották a kriptovaluták használatát, de rájöttek, hogy ennyi pénzt nem engedhetnek ki a kezükből így új adókat vezetnek hát be rájuk!

Ne lopj!

Az állam nem szereti a konkurenciát!

Azok az országok, akik erősen fellépnek a kriptovaluták használata ellen, jellemzően lépéseket tesznek a saját digitális jegybankpénzük megteremtése mellett. Így van ezzel India is, ahol akár már idén bevezetésre kerülhet az új digitális fizetőeszköz. Érdeklődéssel várjuk, amikor felbukkannak az utcai pénzváltók, akik egy szerény százalékért digitálisra és vissza váltogatják az állami fizetőeszközöket!

A digitalizáció pedig elengedhetetlen a nagy országokban. A komplex bürokrácia és a folyamatosan bonyolodó adózási szabályok miatt, az amerikai adóhatóság közelíti a működésképtelenség határát. A feldolgozási hátralékuk lassan átlépi az egy évnyi elmaradást, ami az éves adózási ciklust egy lassú, de biztos elmaradási spirálba taszítja. Ehhez képest itthon a centralizált működés és az automatizált adózási folyamatokra tényleg nem panaszkodhatunk. Az adókulcsokra azért ez nem vonatkozik!

Amerika a szabadság hazája!

Minden ember azt csinálhatja amit csak szabad!

Kedvenc Boston Dynamics robotkutyáink ezúttal határőr szerepben tűnnek fel az USA déli határai mellett. Természetesen csak megfigyelési céllal, járőröznek a Kerítés nehezen megközelíthető környezetében. Fegyverekkel nincsennek felszerelve, de elképzelhetőnek tartjuk, hogy jelzéseik alapján automatizált taktikai dróncsapás elrendelésére azért alkalmassá tehetők!

A robotok nem csak a határőrség, de a határsértők, a csempészek seregének kezeiben is megtalálhatók. A saját tömegét hordozni képes házidrónok akár nagy tömegekben is képesek oda-vissza közlekedni a határ mentés amivel sok-kicsi sokra megy alapon akár nagy mennyiségű drogot is eljuttathatnak a célhoz. Elképzeljük a határőrség tagjai és a határ túloldalán ácsorgó csempészek távirányítókkal a kezükben támadják egymás drónjait.

Amerika persze nem csak apró repülő szerkezetekkel éli ki magát, hanem csillagászati léptékben is gondolkozik. Nemrég jelentette be az ISS megsemmisítésének terveit. 2030-ban begyújtják a rakétákat és csökkentik a keringési magasságot, belekormányozzák az óceánba. Reméljük, hogy előtte kiürítik és nem arra használják a nemsokára fellőtt filmstúdiót, hogy az Ocean’s Thirty katasztófeafilmet leforgassák, és persze abban is csak reménykedni tudunk, hogy nem hibázzák el a vizet!

Kalandoztunk egy kicsit a technológiai újdonságok világában is. A legutóbbi kutatások során kialakítottak egy olyan AI programíró intelligenciát, amely képességei vetekszenek az átlagos programozókkal. Még nem tudja minden szempontból helyettesíteni az embereket, mert mindenáron meg akarja a feladatokat oldani, ahelyett, hogy kifogásokkal visszautasítaná azokat. A következő verzióban várható, ebben is fejlődés!

Különös de izgalmas megoldással álltak elő kutatók a fölöslegesen megtermelt energia tárolására. Ahelyett, hogy nem túl gazdaságos módon akkumulátorokba pumpálnánk, inkább számításigényes de nem sürgős munkákat végeznek vele. Ez lényegesen hatékonyabban fordítja az energiát tárolható értékké. Persze ez az egy héttel ezelőtti meterológiai előrejelzés kiszámolása nem biztos, hogy jó ötlet, de film-effektek készítésére például kiválóan alkalmas.

A modern eszközök alkalmasak a repülésre, de fel tud-e szállni egyáltalán egy középkori minden-lében-kanál által beborozva felskiccelt helikopter? Mint kiderült Leonardo archimédeszi csigára hasonlító helikopter-ötlet, modern anyagokkal nem csupán mint helikopter, de mint drón is megállja a helyét!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .