ZO100 – A legjobb magyar podcast

Puzzle Money Business Finance  - qimono / Pixabay

ZO100 – A legjobb magyar podcast Zártosztály Podcast

Jubileumi adásunk vendége egy ismert professzionális menedzsment tanácsadó volt.

A Derrick és Harry projektmenedzsment blog jóvoltából Kriminalhauptmeister Harry Klein nyomozott az uborkaszezonban hiányzó hírek után.

100. adásunk címe is az ő tanácsára lett egyszerűen:
A legjobb magyar podcast

A Zártosztály Podcast 100. adása

Telik-múlik az idő, immáron 100 epizódunkat tettük a közérdemű számára elérhetővé. Egzotikus számozásunk 2-ről indul, de a szemfüles hallgatóink kibökhették, hogy olyannyira nem vagyunk babonásak, hogy még 13a jelű miniepizódunk is volt (az első mini), amivel a számozást tkp. (véletlen) korrigáltuk. Az eredeti eltérés okozója az 1. számú adásunk, amely némileg inkoherensre sikerült, a korai technológiáknak és a gyakorlatlanságunknak köszönhetően.

Jubileumi beszélgetésünkben elsőként megpróbáljuk elképzelni, mit jelenthet és milyen célt szolgálhat az amerikai hadsereg forradalmi öregedésgátló újítása. Mi történik, ha a katonák leszerelnek és abbahagyják szer a szedését? Instant mumifikálódás, mint a filmekben? Az eltolt évek egyben zuhannak a fogyasztók vállára? Persze nem ez az első eset, hogy a hadsereg drogokkal tömi a katonákat, a II. világháború idején a Pervitin, a mémmé vált Pazerschokolade vagy a finn amfetamin-túladagolt sítalpon száguldó hős méltán híressé vált. De az amerikai hadseregről is számos esetben kiderült, hogy nem veti meg a bakák kísérleti nyúllá degradálását. Ismert tény, hogy tömi őket amfetaminnal, de korábban az LSD kutatását is az ő önkéntelen segítségükkel folytatta.

Panzerschokolade (a kép hamis, a Zotter egy 1999-ben alapított osztrák csokigyár, ahol amúgy all-you-can-eat gyárlátogatásra is van lehetőség)

Ha már a kísérleti nyulak szóba kerülnek, nem feledkezünk meg a nyúlüregben lakó színes csecsemőkről sem, amik a napcsecsemő uralma alatt tengetik az életüket. A Teletubbies sorozat vidám szereplői nemrég bemutatták az oltási igazolványaikat, amin egyértelműen hamis születési dátumot tüntettek fel. Lehet, hogy a hadsereg tabijától lettek már annyira tele, hogy már korrigálják a születési dátumot? Gyanússá vált számunkra, hogy valami nem stimmel a táplálkozásuk körül sem. A rózsaszín paszta, amit fogyasztanak ugyanis a környezetükben egyedül a dombocskájuk körül ugrándozó nyuszikból származhat. Mi darált nyulat feltételezünk. Ennek a tartós egyoldalú fogyasztása azonban az nyúl-éhezést okozhat. Ez viszont a testalkatukon is meg kellene, hogy látsszon. Gyanús, hogy itt is idegen lények manipulációjáról van tehát szó!

Kiderül, hogy a 37 évvel ezelőtt kiadott Karateka még ma is meglepő húsvéti tojást rejteget. A játékot készítő programozó úgy érezte, hogy ez akkora vicc, hogy mindenképpen meg kellett valósítania. Ennek kapcsán került szóba, hogy korábban mennyivel érdekesebb dolgok kerülhettek bele a korábbi szoftverekbe, mint manapság. Az új online Excelben nincs már repülőszimulátor, sőt World of Tanks-sem, pedig nem lenne rossz. Viszont gyanús, hogy megvan, mitől lettek a Microsoft új telepítőcsomagjai ennyivel slankabbak!

Feltaláljuk a full-retro Tetrist, amit a pörgető könyvecskékhez hasonló jegyzettömbbe rajzolna egy neurálisan megvezérelt, szenzorokkal átszőtt ruhában kepesztő, elképesztő kiber-rajzoló, a saját verítékéből készített mikroelemekkel meghajtott áramforrással. Ez már a humán printer netovábbja.

A házautomatizálás elavult módszereit is az idegrendszeri beültetésekkel kombináljuk, így az otthonunk fűtési rendszere, világítása automatikusan a neurális ingereinken keresztül lehetne vezérelhető, végre nem kellene többé vacakolnunk termosztátokkal, villanykapcsolókkal, mint a barlanglakók!

Az ingerületelnyomás témája is felmerült, hiszen akár ki is kapcsolhatjuk a kellemetlen fájdalom-, hideg-, meleg- vagy épp éhség érzeteket, ezzel csökkentve a villanyszámlánkat, illetve a testkörméretünket. Persze ezeknek az érzések a testünk jelzőőrei, amiknek az elfojtása nem feltétlenül jó. De a csecsemősírás bizonyos frekvenciáinak a szűrése segíthetne az öregedés lassításában, tabletta nélkül is.

Kiderült, hogy igazunk volt! A DOTA 2: The international-el kapcsolatban belengetett ötletünket úgy tűnik, komolyan vették és a Valve elhozta az elmaradott, esport tagadó svédektől a kupa megrendezésének lehetőségét. Sajnos valamit félreolvastak a cikkben, így nem Budapest, hanem Bukarest lesz a rendező város. A svéd sportszövetség döntésén egy kicsit ismét elgondolkozunk, eSport-e? A versenyjóga azonban izgalmas lehetőségeket rejt!

A Starlinkről kiderült, hogy elképzelhető, hogy mégsem lesz gazdaságos, illetve megtérülő a beruházás. A kb. 10 milliárd dolláros befektetés 80 millió dolláros maximális havi bevétellel legkorábban 125 év múlva térülhet meg, ha az üzemeltetési költségek nem túl magasak. Akinek van, az viszont szereti kirakni maga elé. Ahogy az Adatépítésszel beszéltük, a mobil internet egyik legjobb alternatívája lehet a Starlink pl. repülőkön vagy autókban. De azt mi sem tartjuk jó ötletnek, hogy a motorháztetőre csavarozza a tulajdonosa!

Az oroszok már a spájzban vannak!

A tizedes meg a többiek

A GrubHub orosz gyártmányú Yandex robotokat alkalmaz ételházhozszállításhoz. Íme, beigazolódott, hogy az oroszok már a spájzban vannak. Gyanítható, hogy egy kihalt, sötét utcán azért nem küldenék ki Budapest belkerületében. Kiváltképp, ha véletlenül tényleg a feltételezéseinknek megfelelően vodkával hajtják meg! Ebben az esetben elsőként leszívják a tankot, majd kicsemegézik a puttonyából az ételeket, majd megy a szegény kis robot a MÉH-telepre…

A nyár közeledtével szeretnénk már kijutni a levegőre, de csak akkor mehetünk ki az udvarra, ha nem dühöngünk sokat. Így a következő hónapokban visszaveszünk a tempóból. Legközelebb az iskolakezdéskor térünk vissza friss műsorral. Hallgatóinknak és követőinknek addig korábbi tartalmainkból fogunk szemezgetni, és a nyár folyamán elképzelhető, hogy még az első adásunk újrakiadása is sikerülni fog.

A Derrick és Harry projektmenedzsment blog szintén nyári szünetet fog tartani, addig a korábbi tetemes mennyiségű anyagból lehet szemezgetnie a projekt-borzongásra vágyó érdeklődőknek. Jó hír azonban, hogy a Projektrendőrség razziái ősztől már visszatérnek élő helyszínekre, ezeken mi is mindenképpen igyekszünk részt venni!

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás a(z) “ZO100 – A legjobb magyar podcast” bejegyzéshez

  1. […] az előző közös adásunkon témaként szóba került Artemis projekt fejleményeit vesszük górcső alá. A Blue Origin […]

  2. […] az előző közös adásunkon témaként szóba került Artemis projekt fejleményeit vesszük górcső alá. A Blue Origin […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .