Tájékoztató látogatóknak

Jelentkezz zárkatársnak műsorunkba!

Vendégeinknek a felvétel helyszínén frissítőket és szezonális gyümölcsökből álló tálat van lehetőségük fogyasztani – amennyiben hoznak magukkal.

COVID-kompatibilits, online felvétel esetén erről szintén nekik kell gondoskodniuk.

Vendégnek jelentkezni elektromos formában a lenti elérhetőségeinken (az e-mailcím alatt van egy sor ikon is!), illetve a Magyar Posta faxszolgáltatásán, továbbá dísztáviratban lehetséges. Ez utóbbiakat némileg megnehezíti, hogy telefonszámukat, címüket nem tesszük közzé… mindenkinek egyszerűbb elektronikusan.

Gyakran ismételt kérdések

Ki lehet vendég?

Nem válogatunk: akit meg tudunk győzni arról, hogy eljöjjön beszélőre, annak örülünk.

A vendégek nem kell, hogy saját, publikusan ismert személyiségükkel jöjjenek. Nem elvárt a bemutatkozás, nem futunk egymás körül tiszteletköröket. Vendégeink akár adásonként más-más képzelt személy bőrébe is belebújhatnak, hiszen ez mégiscsak a Zártosztály.

Felkészülés az adásra

Műsorszerkesztőnk a felvételt megelőző napokban összeállítja a tervezett témákat és a cikkeket, amiknek a megvitatását tervezzük. Ezeket szerkesztőségi ülésen szűrjük, szelektáljuk, majd tornasorba rakjuk. A műsort megelőzően a lista elérhetőségét eljuttatjuk a meghívottaknak, hogy legyen esélye érteni, mi bajunk.

Felkészülni egy témából sem szükséges mélyebben, ugyanakkor célszerű trenírozni a gondolkodást, hogy egy adott bármit hogyan lehet a leghitelesebben félremagyarázni, esetleg hogyan lehet érdekesebbé tenni, tovább- vagy túlgondolni, Zártosztályhoz méltó módon.

Témák és nem témák

Nem beszélünk munkáinkról, megbízóinkról és személyiségi okokból a családunkat is ritkán említjük. Az adásainkban kerüljük a politikai, kisebbségi, vallási témákat ,de a túlPC megközelítést is. Az egyetlen kivétel az extrém szélsőségek elítélése, minden irányból. Meg persze bármi, amit kivételnek tekintünk.

Adásainkban kerüljük a profanizmust, a káromkodást, különösképpen az „érdekes” szó használatát.

Igényelt felszerelés

Online felvételek esetén a vendégünknek rendelkeznie kell fülhallgatóval, mikrofonnal, számítógéppel és szélessávú internetkapcsolattal. Feltétel, hogy ezek mind egyszerre, összeköttetésben (nem spárgával!) üzemeljenek a felvétel során. Ha lehet kamerával is, mivel sokat segít egy monológ hosszának beállításán, ha látja beszélgetőpartnereinek elszundítását.

Felvétel időtartama

A felvételek készítése vendéggel jellemzően bruttó két órát vesz igénybe. Ennek eredményeképpen körülbelül egy órányi adás készül. A vágás során jelentős mennyiségű csend, tévút-tévelygés, érdektelen köntörfalazás kerül kivágásra. Felolvasásból és mély hallgatásból nem lesz pörgős adás – ezért sem hívunk meg politikusokat.