ZO112 – Földlemente a holdudvarról

ZO112 – Földlemente a holdudvarról Zártosztály Podcast

🌊Víz a Holdon?🌘
⛸Csúszik a holdraszállás?🚀
🦔Fagyiolvasztás mikróban🥧
🥽Metaverzum verziók🌍

🎂Boldog 10. születésnapot kívánunk a Derrick és Harry Projektmenedzsment Blognak!🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯

A zártosztály Podcast 112. adása

Felvételünkhöz a Derrick és Harry Projektmenedzsment Blog 10. születésnapjára készülődő Harry Klein csatlakozott ezen a héten. Civilben a Wunderplan vezető Tanács-adójaként is ismert vendégünkre, a hét legizgalmasabb híreit öntöttük rá.

Ahogy azt Jeff elképzeli

Kezdetnek az előző közös adásunkon témaként szóba került Artemis projekt fejleményeit vesszük górcső alá. A Blue Origin nevében Jeff Bezos gáláns 2.000.000.000 dollárnyi kedvezményt ajánlott fel a saját pénzéből annak érdekében, hogy a pályázatot megnyerő SpaceX-en kívül (vagy helyett) az ő cége (is) részt vehessen a projektben. Így a pályázata csupán másfélszerese lenne árban a SpaceX ajánlatának. Mivel a NASA még a SpaceX kifizetésére sem kapott elegendő keretet, ezzel az ajánlattal nem fog az Amazon alapítója már labdába rúgni. Ezt ráadásul a szövetségi bíróság is megerősítette.

A Holdraszállás PPT-je már jól néz ki

Ahogy azt korábbi adásunkban is említettük, az Artemis projekt várhatóan némi csúszást fog elszenvedni. Tapasztalt projektvezetőként tudjuk, hogy ilyenkor a menedzsment nem a valóban befutható időpontot tűzi ki célul, hanem egy úgy nevezett szeletelési taktikával egy annál lényegesen rövidebb időszakot céloz meg, ezt a dátumot gyakran a következő bónusz meghatározásának időpontja befolyásolja. Így a most meghatározott 2025-ös holdraszállási időponttal kapcsolatban szintén erősen szkeptikusak vagyunk.

Az ausztrál űrügynökség nem várja meg a NASA-t, a holdi kóborlójukat már nem tudják visszafogni. Úgy döntöttek, hogy a 2026-ra eltolt kilövési dátum előtt, már 2024-re eljuttatják a saját kis roverüket a Hold felszínére. A kis csatangoló feladata a Holdon levő víz megkeresése, ami mind a későbbi bázisok alapításának, mind az űrüzemanyag előállításának kulcskérdése. A robot haptikus visszajelzést biztosító karral is el van látva, ami a Föld-Hold távolságot figyelembe véve 2,5 másodperces késleltetéssel tud visszajelzést adni a szerkezet kezelőjének, ha megtapicskolna valamit a messzi távolban vagy beverné valamibe. Ha viszont vizet nem találnak, akkor kénytelenek lesznek egy jégmeteort beleirányítani a Holdba, hogy kialakítható legyen a holdi civilizáció. Persze nem tudjuk, ehhez mit fognak szólni az ottani gyíkemberek. Mi azért elképzeljük azt az örömet, amikor a rover visszajelez a Földre, hogy rengeteg vizet észlelt, és megkezdi annak a kinyerését… a 2026-ban holdat érő űrhajósokból!

A hét egyik legmeglepőbb technológiai újítása a Sharp Alexán keresztül vezérelhető mikrohullámú sütője volt. Leszámítva a pontos kéréseket, mint „Alexa kapcsold be a mikrót öt percre magas fokozaton” az eszköz képes arra is, hogy különböző speciális utasításoknak is engedelmeskedjen. Képes olyan egyértelmű feladatok végrehajtására, mint a popcorn készítés, de arra is, hogy a túlzottan jeges fagylaltot enyhén meglágyítsa a jobb adagolhatóság érdekében! Ez utóbbi funkció soha nem jutott volna az eszünkbe. Úgy látszik, mi nem rendeltetésszerűen használjuk a mikrónkat. Helyette viszont kitaláljuk, hogy a 3D nyomtatóval egybeépített robotmikró milyen szuper időzített vacsorákat tud készíteni a tulajdonosnak. Kár, hogy Astro továbbra sem tudja odavinni ezt a TV elé egy hideg sörrel a finoman masszírozó karosszékbe! Ja, a mikróba sem tudja betenni. Mindegy is.

Aki figyelmesen hallgatja adásainkat, már rájöhetett, hogy számtalan vágás szükséges ahhoz, hogy a különböző beszédhibáinkat ki tudjuk szedni a végleges műsorból. A Google új alkalmazása, a Relate a neurológiai okokból beszédzavarral élők számára nyújt megoldást arra, hogy másoknak is érthetővé varázsolja a nehezen érthető beszédüket. Ezzel például az Alexa számára is lehet hangutasításokat továbbítani, amivel elérjük a korábbi adásunkban említett időszakot, avagy a virtuális asszisztensek a nevünkben adhatnak utasításokat egymásnak. Csak nehogy valamelyik öntudatra ébredjen véletlen!

Szerencsére sok cég felismerte, hogy a termékeik csökkent képességűek számára biztosítása igen profitábilis tevékenység, ami jól mutat az hírekben is humanitárius kötelezettségük. A Forza Horizon 5 azonban az érzésünk szerint egy kicsit túllőtt a célon. A csodaszép látványvilágú szimulációs ügyességi játék eddig is minden hang alapú dialógust feliratozott, de ezentúl jelnyelvi tolmács is segíteni fog a hallássérültek számára a történéseket értelmezni. Ezután viszont minden feliratot, szöveget, gombot fel is olvas majd a játék az arra rászorulók számára. Így hát a játék menüélményét azok is tudják élvezni, akik látássérülésük miatt arra nem képesek. Mi nem teljesen értjük, hogy ők hogyan fogják a pontos vezetési feladatokat megoldani, így reméljük lesz bekapcsolható robotpilóta is a játékban! Ha valaki érti az üzleti esetet, kérjük magyarázza el nekünk is!

Belesüppedünk a metaverzum(ok)ba. Úgy tűnik, hogy az eddig is hatalmas, de 3D modellekben korábban nagyot nem virító cégek , mint Meta, MicroSoft mellé beszálltak a specialisták is a ringbe. Gyors egymásutánban jelentek meg a hírek, hogy a Pokemon Goról és Pikminről is ismert Niantic VR és AR fejlesztési platformot épít, a mobiltelefon processzorok jelentős részében jelen levő Qualcomm szintén saját fejlesztési platformot készít, de az Nvidia is belevágott a virtuális és fizikai világok közötti távolság csökkentésébe. Bár kicsit később mozdultak a kérdésre, mint a közösségi óriások, a vitathatatlan szakmai előnyükkel várhatóan hamarosan lehagyják azokat látványvilágban, így a két csoport nemsokára kooperálni lesz kénytelen.

A nagyok viszont visszatérnek a saját területükre, a Workplace by Meta virtuális munkaterekhez ezentúl lehetőség lesz Microsoft Teams beszélgetéseket is csatlakoztatni. Igaz, mindkét nagyágyú rendelkezik a másikhoz hasonló szolgáltatással, ez a fajta integráció eddig nem volt jellemző. Eddig a nagyok nem vettek tudomást a többi konkurens online szolgáltatás létezéséről, bár a Workplace statikus (SharePoint, OneDrive, O365) integrációkkal rendelkezett. Ez a fajta kooperáció a következő évtizedek irodai együttműködési szoftvereinek is meghatározza az irányait, bár az emberábrázolásbeli eltérések miatt teret nyit a rasszizmus új irányzatának kifejlődésére – ki szeretne lábatlankodni egy hivatalos értekezleten?

A Derrick és Harry Projektmenedzsment Blog születésnapi party hibrid formában lesz megtartva, így a helyek elfogytával az utcára szorult tömegek mobiltelefonjuk képernyőjéről is követhetik az eseményt!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .