ZO121 – Digitális vadnyugat

ZO121 – Digitális vadnyugat Zártosztály Podcast

Emlékszel az első nagy koncertélményedre? Jegyed megvan?🎫
A csiphiány miatt űrstúdió-felvétel pótolja a CGI-t?🚀
Uncsi a kaja az űrállomáson?🦐
Lesz akkor új Dűne animációs film? 💣
Hogy rázod a rongyot? 👗

A zártosztály podcast 121. adása

Rendhagyó adásunk egy szerkesztőségi ülést is tartalmaz, hogy hallgatóink bepillantást nyerhessenek a kulisszák mögé. Ezen keresztül jól látható (hallható – szerk.), hogy milyen őszinte meglepődéssel tudjuk még ennyi rutinnal is szemlélni, amikor teljesen elképesztő ötletekbe futunk bele a hírböngészés közben!

Szerkesztőségi ülés

Az amerikaiak elirigyelték az űrben forgatott orosz filmet és egy teljes filmstúdió fellövését tervezik, ami az ISS moduljaként fog működni. Olyan sztárok terveznek megfordulni benne, mint Tom Cruise, így nyilván komoly felszereléssel látják el. Mi tartunk attól, hogy a zéró gravitációt nem fogja tudni annyira érzékeltetni a valóság, mint azt az eddigi filmek trükkjei! Vajon ennyire súlyos a csiphiány? Már olcsóbb kimenni az űrbe forgatni, mint CGI-t készíteni? Vagy csak ez a következő mission impossible?

A csiphiányt lovagolja meg a japán Amazonon (is) feltűnő VGA-zsákbamacska. A drága kártyák nyerési esélyeit kínáló eladók motivációit megértjük, de azt, hogy ki dől be ennek az olcsó bazári trükknek, azt nehezen tudjuk elképzelni! Az ilyen zsákbamacska ötleten felbuzdulva feltaláljuk a Kifli.hu-nak a „Lepj meg!” megrendelési opciót, amiben random bevásárlókosarat lehet venni, avagy tematikus, meglepő receptek hozzávalóit kaphatja meg a vásárló. Ezt még ki is próbálnánk!

A NASA 1 millió amerikai dollár értékű versenyt hirdetett meg, amin újfajta űrélelmiszereket lehet kidolgozni. Azon kívül, hogy ráébredünk, mennyire egyszerű az űrállomáson golyós fagyit készíteni, nem tudunk messze menni a témával, ezért úgy döntünk, nem kerül adásba. Pedig, de!

Mivel Benedict vonzódik a lüktető színes fényekhez, ajándékba kap egy teljes Razer termékcsomagot. Legalábbis egy arról szóló hírt. A szokásos háromszínű futófény helyett azonban ezúttal, a 10-13 éves lányok számára izgalmasabb, rózsaszín-fehér színkombináció dominálja a termékeket. A Hello Kitty-felhozatal biztosan létező demográfiát céloz meg, és már el is tudjuk képzelni, hogy a serdülő hardcore gamer lányok tömegei követelik az eszközöket affektáló nyafogással.

Bár minden média hírül adta már, mi is megemlítjük, hogy a Microsoft komoly játékmonopóliumot alakít ki. Az Activision megvásárlásával nagy fricskát ad a Sony-nak, és kérdéses, hogy a továbbiakban az XBox konkurenciáját mennyire fogják a legmenőbb játékok kiadásának csúsztatásával kellemetlen helyzetbe hozni? A Google közben suttyomban elkezdte az Android játékok futtatását Windowson lehetővé tevő szolgáltatásuk béta tesztelését. Vajon a jövő mobilgémere is PC-n fogja nyomni?

Végre adás!

Emlékszel az első nagy koncertélményedre? Talán még a jegyed is megvan róla valahol? Manapság, a digitális jegyek, a telefonon tárolt QR kódok és elkallódó e-mailek világában hogy fognak ezek az emlékek megmaradni? Erre is megoldást kínál az „Ugye, hogy ott voltam” startup, amely a sokakkal megosztott emlékek NFT-mementókká varázslását kínálja. A megoldás lehetővé teszi, hogy bárki megvásárolja tőlünk a jogot, hogy igazából ő volt ott. Ha jó irányba fejlődik tovább a tudomány, akkor az emlékekkel együtt is akár!

Annak ellenére, hogy a bankrendszerben forgó pénz jelentős része teljesen digitális, annak a fedezetére elméletileg folyamatosan rendelkezésre áll a megfelelő fizikai készpénz. Ennek a előállítási és fenntartási költségei azonban hatalmas összegekbe kerül. Mi lenne, ha a jegybankok nem tennének úgy, mintha ez valóság lenne és ténylegesen digitális valutát bocsátanának ki, amely ugyan pariban áll az eredeti fizetőeszköz értékével, mégsem szükséges hozzá a pénz fizikai létezésének az ígérete sem? Erre a megoldás a digitális jegybankpénz, amelynek bevezetésének a gondolatával számos ország foglalkozik már egy ideje. Kína nem. Ők bevezették. A digitális jüan indítását követően már 260 millió pénztárcát regisztráltak. (261 milliót ír a forrás is, de ugye egymillió felhasználó ide vagy oda, magyarként nem értelmezhető, Kínában meg igazából nem számít – szerk.) Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a digitális fizetés a kereskedelmi bankok teljes kihagyásával, mégis legálisan történjen. Igaz a pénz nem kamatozik, de a pénztárcánkban sem, bár a jegybank ebben még meg is gondolhatja magát.

Eközben Európa sem csendes, a spanyol hatóság bejelentette, hogy rendeletileg korlátozza az influencerek kriptovaluta hirdetéseit. Emiatt a befolyásos személyek, akik legalább 100.000 követővel rendelkeznek, kötelesek lesznek 10 nappal előre bejelenteni a kriptovalutával kapcsolatos reklámozási szándékukat. Figyelembe véve a kriptovaluták értékének fluktuációját, ez alatt az idő alatt a reklámozandó valuta értéke olyan mélyre is zuhanhat, hogy akkor már fölösleges lesz neki a reklám.

Lehet, hogy ez a szabályozás is arra szolgál, hogy pár külföldi hírességet be lehessen perelni? Elon Musk rengetegszer megragadta az alkalmat, hogy piacbefolyásolási erejével visszaélve, tetemes nyereségre tegyen szert. Így tűnik valószínűnek az is, hogy a Tesla Store-ban kapható, kizárólag dogecoinban megvásárolható termékekről szóló cikk is egy médiahekk része, ami a lassan feledésbe merülő kriptovalutára vonja a befektetők figyelmét. Aki tehát arra vágyik, hogy övét egy olyan csat díszítse, amely közepén stilizált sarló-kalapácsra hasonlító Tesla jelvény ragyog, egy ötágú csillag közepén, ne habozzon! Rendelje meg most, míg a Doge alacsonyan van! Ki tudja, meddig süllyed még?

El tudja-e kapni vajon Musk, mint a rakétáit?

A magától landolni képes Falcon 9 után már nem kell csodálkozni, hogy a SuperHeavy és a Starship visszatérő egységeit sem akarja a sorsára hagyni a milliárdos űrcége. Emiatt készül a texasi Boca Chicában a hatalmas Mechazilla torony, amely túlméretezett, evőpálcikának becézett fogókarjai hivatottak elkapni és biztonságban lerakni a hatalmas űrhajókat. Bár rengeteget fejlődött a SpaceX abban a pár évben, mióta piacra lépett, tartunk tőle, hogy mégsem minden esetben fog ez működni. Erre azonban mindenképpen szükség lesz, hogy a gyors újrakilövésre fel tudják készíteni a hajókat, hiszen nagyon közeleg a belengetett marsi utazás, ami önmagában több tucat SuperHeavy kört igényel, csak hogy összeállítható legyen odakint a marsi űrhajó.

Csak hogyan fogják elhozni az Arakisról a fűszert? Ja, az egy másik sci-fi!

A nemrég bemutatott, csodálatos képi világú, ugyanakkor a könyv ismerete nélkül nehezen érthető Dűne, menő mostanában. Ezért is történhetett, hogy komoly pénzeket mozgatott meg az a DAO, amely 2,62 millió dollárért vásárolta meg egy soha el nem készült filmes feldolgozás legendás, képes storybookját. A DAO bebizonyította, hogy mennyire nem értik, mit is vettek, mivel rögtön belengették, hogy ők ezt kiadják könyvben, és rajzfilmet fognak készíteni, amit majd jól eladnak a nagy streaming szolgáltatóknak. A jogtulajdonosok felhívták a figyelmet rá, hogy mégsem.

Mégiscsak lehetett abban valami, hogy az alkotmányt is azért akarták megvenni, hogy többségi tulajdonosként azt átírják?

Persze nem csak a kriptovaluták háza táján akadnak problémák. A nagy hagyományos áruházlánc, a Target is belefutott egy kellemetlen incidensbe, méghozzá a Google miatt! A hirdető-gigász egyik hirdetésének engedélyezésénél nem figyelt eléggé és a felhasználóknak olyan hirdetést dobott fel, amely felajánlotta, hogy a felhasználónak megmondja mennyi pénze van még a Target ajándékkártyáján! Az alkalmazás csalt, mert a helyes válasz az lett volna, hogy „Most? Már semennyi!” ugyanis scam volt igazából, és mindet elvitte. Pedig egy kis fejlesztéssel még megtehették volna azt is, hogy ugyanitt kedvezményes ajándékkártya feltöltést is adjanak mellé, hiszen akkor rögtön meglettek volna nekik a hitelkártya adatok is!

A másik óriási amerikai bolthálózat, a Walmart elhatározta, hogy elébe megy a metaverzum kihívásainak. Nem csupán abban, hogy bejegyeztette és levédette a metaverzumos bevásárlási szóösszetételeket, de emellé belengették a boltokon belüli NFT vásárlás lehetőségeket is. Még nem tiszta, hogy csak VR boltokon belül lehet-e majd az NFT-ket böngészni, amit a virtuál-krumpli mellé lehet bedobni a virtuál-kosárba, vagy valósban is, de nemsokára az is kiderül. Mekkora élmény lesz, ha a család elmegy közösen bevásárolni!

A Facebook digitális szemgolyó szabadalmaztatását kezdte meg. Ez a két irányba mozgatható, robotokba szánt látószerv, alkalmassá teheti a robotokat, hogy szemérmesen lesüssék a szemüket, amikor nem értik mit akar tőlük a gazdájuk, vagy akár forgassák azt, amikor nem értenek egyet a parancsokkal.

Az Apple iRongy tulajdonosok számára végre elérhetővé vált a tisztítási utasítás!

Aki $19-ért beszerezte a hipiszupi képernyő-suvickoló rongyocskáját, szomorúan tapasztalhatta, hogy se a csomagolás, se a használati utasítás nem tartalmazza annak a tisztán tartásának módját! Emiatt sokan jutottak arra, hogy a rongyit jobb híján pár használat után bepiszkolódva eldobják. Figyelembe véve, hogy csak kézzel mosható, ez a veszély a későbbiekben is fennáll, kivéve, ha valaki le nem csap a piaci résre és iRongymosó gyorsszolgálatot alapít, ahol a telefon összeszerelőkhöz hasonló ……… munkások puha kezecskéi dörgölik tisztára a képernyőpucoló rongyot!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .