ZO108 – Az öt legfontosabb hír robotokról

ZO108 – Az öt legfontosabb hír robotokról Zártosztály Podcast

👼🏼 Angyalok őrzik az elektromos töltőhálózatot, miközben
🛴 a villanyrollerek már fellázadnak a járda ellen.
🚁 A lázadó erők már csak a robokopter csatlakozását várják a világ teljes átvételéhez.
🦀Mindeközben a skót rákok merevedési zavarokkal küzdenek.

Kövess minket Telegrammon is!

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 108. ADÁSA

Megdöbbentő, hogy mennyire sok mindent sikerült megjósolnunk korábbi adásainkban. Most is felbukkannak olyan hírek, amikre rendszeres hallgatóink úgy emlékezhetnek, mint valami régebbi agymenésünk – csak éppen ezek most már a valóságból jönnek.

Kezdetnek elgondolkodunk a Ford újonnan kreált munkakörén, ami az elektromosautó töltőhálózat működőképességét vizsgálja. Az „angel” megnevezést úgy fordítanánk magyarra, hogy: Villangyal™!

A Bird rollerek nemsokára figyelmeztetik a felhasználókat, ha tilosban (avagy például járdán) járnak. A Milwaukee, San Diego és Madrid utcáin tesztelt új szoftver idegesítő sípolással jelzi, ha a felhasználó járdán hajt a rollerrel, majd fokozatos sebességkorlátozás után teljesen leállítja a hajtást. Itthon ez persze azzal járna, hogy a rollerek szlalomversenyt játszanának a Nagykörúton, hogy izomból lehessen csapatni a járdán korlátozás előtt. Kíváncsiak vagyunk, mit fog csinálni az eszköz, amikor sétálóutcán mennek vele végig. Persze, hogy tudunk rá jobb megoldást! A magyar KRESZ szerint se kerékpárnak nem minősül, amivel a közúton lehetne menni, se sima rollernek, amivel a járdán, emiatt megtaláltuk a tökéletes helyet: hajtsanak a járdaszegélyen, arról lehajtva pedig mehet az instant közigazgatási bírság!

Közeleg a Robotzsaru filmek jövője. Detroit abban megjósolt bukása már rég bekövetkezett. Igaz a rendőrséget még nem teljesen vette át egy magáncég (OCP), de az autonóm robotok lassan közelítik az abban a filmben előrevetített disztópikus jövőképben megjelenőket. Ennek egy kiváló példája a kétlábon járó, amúgy röpképes robot, amely olyan jól képes egyensúlyozni, hogy lehetővé válik számára a kötéltánc vagy a gördeszkázás is. Ezzel szerkesztőségünk két tagjánál is lényegesen ügyesebbnek bizonyul. A képesség eléréséhez két kis propellert alkalmaztak, amely irányításával meg tudja őrizni az egyensúlyát. Jó, ha nekünk is lenne ilyenünk, már nem biztos, hogy ő lenne ügyesebb. Ahhoz azonban, hogy a most 75 centis robotból értelmezhető méretűt lehessen gyártani, ezeket az apró propellereket valami sokkal nagyobb lendületet adó eszközzel kellene helyettesíteni. Mi tehát így képzeljük el az így elkészült felnagyított robotot.

Forrás: https://robocop.fandom.com/wiki/ED-209

A világ kutatói persze soha nem tudnák az etikai normáikkal összeegyeztetni a pusztító robotok kifejlesztését!

Ezért csinálják ezt másodállásban, feltalálóként.

A Boston Dynamics már korábban megtiltotta, hogy az ember formájú Atlas vagy a négylábú Spot bármiféle erőszakos cselekedetre legyen felhasználva. Ahogy azonban egy korábbi adásunkban is említettük, már a Xiaomi is kijött a saját robotnégylábújával. Ehhez a sorhoz kapcsolódott az amerikai illetőségű Ghost Robotics, ami egy 1,2 km hordású fegyverrel, hőlátással és 30x-os nagyítású optikával is felszerelt békefenntartó jószágot mutatott be egy nemrégiben megtartott haditechnikai kiállításon. Véleményünk szerint ez minden bizonnyal vadászati célokat szolgál: pontosan be tudja azonosítani, majd gombnyomásra elejteni az otthon kellemes melegében, méla lesben tespedő vadász a háza bő kilométeres körzetében gyanútlanul sétáló vadat.

A robotok, úgy tűnik, vonzzák a véres küldetéseket. Ahogy azt a Mentődrónok és Vérlovagok adásunkban is említettük, a drónok kiválóan át tudják hidalni a városok állandósult forgalmi dugóit és időben leszállítani olyan küldeményeket, amiknek időben oda kell érniük a célállomáshoz. Torontóban a közelmúltban egy átültetéshez szállítottak át két kórház között egy tüdőt. Szerencsére az akció és a műtét is sikerrel zárult. Reméljük, hogy amikor a drónos házhozszállítás még szélesebb körben elterjed, nem felejtik el, hogy ezeknek a szállítmányoknak prioritása van a pizza előtt!

Az Apple gőzerővel dolgozik azon, hogy minél több adatot tudjon begyűjteni a felhasználóiról. Az újabb megközelítésük már a fülhallgatóba épített szenzorok garmadájára építene, amellyel a testhőmérsékletet, illetve a fej tartását és mozgását figyelnék meg. Mi persze továbbgondoljuk, mert a fül kincsesbányája az emberek adatainak. Például a fülzsír kémiai elemzésével biztosan sok olyan adatot lehet begyűjteni, ami a későbbi világuralmi tervekhez jól jöhet még!

A nagy cégek szeretik fenntartani az egymás felé átjárhatatlan ökoszisztémáikat, így izgalmas újításként jelent meg az a megoldás a piacon, amely elvileg tetszőleges nagy képernyős Apple eszközt varázsol Windows kijelzővé. Pedig a transzparencia mintha nem lenne ezeknek a cégeknek az erőssége. A Microsoft, a kínai állami felkérésnek engedve, csak nézegetésre alkalmas LinkedIn klienseket terjeszt a korábbi, túlzottan nyitott véleményformálást lehetővé tevő helyett. A Facebook pedig kitiltotta azt a fejlesztőt és programját a platformról, aki olyan bővítményt készített, amellyel az összes stream követését le lehetett tiltani egy mozdulattal. Még szerencse, hogy itt szólásszabadság van! (Szabad ezt mondani?)

Azt írta az újság, hogy brit tudósok bebizonyították, hogy a tenger alatti kábelek által gerjesztett mágnesesség miatt a tarisznyarákok megmerevednek. Már egy hűtőmágnes erejének az 5%-a elég, hogy a döbbent ízeltlábúk lecövekeljenek. Emellett megnövekszik a cukortartalmuk, csökken a libidójuk és fogékonyabbá válnak a betegségekre is. Szerintünk nincs ebben semmi megdöbbentő: ez történik mindenkivel, aki sokáig egy helyben henyél!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .