ZO106 – Felkészül: Bruce Willis

ZO106 – Felkészül: Bruce Willis Zártosztály Podcast

Neked mi oldaná meg a kiégésedet?

🤖🐶Robotkutya kéne társnak?

🙂⌨ Emoji gomb a billentyűzetre?

👶🏻Kézzel hímzett ultrahang?

🌑Vagy egy aszteroida mindent vinne?

A Zártosztály Podcast 106. adása

Ezen a héten vendégünk Zoli, aki folyamatos unszolásunkra, ellenálhatatlan vágyat érzett arra, hogy bekerüljön az adásunkba. Régi hallgatóként felkészült a legrosszabbra, de még ő sem tudta, milyen messzire ragadják a technológiai változások lendületesen sodró hullámai. Szinte szóhoz sem jutott.

Az éves rendszerességű Amazon Day lehetőséget adott arra, hogy bepillantsunk a szimpatikus óriás, szőrmével bélelt orrlikain keresztül az agyában sürgölődő boszorkánykonyha szakácsainak gondolati kavalkádjába. A gigász nem tett le arról, a tervéről, hogy áldozatai minden pillanatát kikémlelje ügyfelei számára a lehető legszélesebb körű szolgáltatást nyújtsa. Az eddigi statikus, csak egy kis teret megfigyelni képes Echo, Clock, Ring különböző változatainak repertoárját így elkezdték mobil eszközök seregével megerősíteni. A korábban említett Ring biztonsági drón végre elérhetővé vált a nagyközönség számára, ami immár lehetővé teszi lakásaink légifelderítését és pontos feltérképezését is.

Ezzel persze csak a lakás egyik részét lehet lefedni, így a légi mellett szükségessé vált egy földi felderítőegység bevezetése is. Ez az új robotka, a Jetsons család kutyájához hasonlóan az Astro nevet nyerte, ami nem csupán arra utal, hogy követni tud mindenhová, de arra is, hogy tökéletesen alkalmatlan minden, emberek által igényelt feladatra. Egy kutya terápiás állatnak és társnak kitűnő, azonban olyan feladatokra, amire például egy háztartási robotot is használni szeretnénk, szinte teljességgel alkalmatlan. Astro a megfigyelésre alkalmas eszközkészletén kívül ugyanis nem rendelkezik semmiféle más eszközzel, amivel az életünk megkönnyítését támogathatná. Bár a hátán elhelyeztek egy kisebb tárolórekeszt, abba csak emberi (vagy egy másik robot általi) beavatkozással helyezhető el bármi. Így a feltett lábú, „Astro, hozz egy sört!” parancsra, csak annyiban tud segíteni, hogy házhoz szállíttat egy rekesznyivel, avagy a hűtő előtt pitizik, amíg valaki meg nem könyörül rajta. Mi azért az adásban kitaláltunk pár olyan használati módot, ami némileg értelmessé teheti a létét. Így aránylag drága kelesztőtálat, habverőt nyerhetünk, illetve a Ring robottal párosítva akár a ruhatárunk frissítését intéző robot párosítást kaphatunk.

Sony Aibo

Ennél azért lényegesen kedvesebb és szerethetőbb házirobotokat produkált már a múlt, ám azok elterjedése mégsem volt, az automata porszívót leszámítva, átütő erejű. Mi azért szívesebben láttunk volna egy Aibohoz hasonló robotot, mint ezt a hagyományos porszívóra csavarozott szomorú szemű tabletet! Ha már tablet, nem mehetünk el szó nélkül az Echo termékvonal Show 15 fantázia(?)nevű, falra szerelhető újdonsága mellett. Nem kisebb dologra vállalkozott az Amazon, mint a falra rögzített gigatabletek meghonosítására. Ezzel ismét egy széles látószögű kamerát helyez el a lakásban, oda, ahol eddig nyugtunk volt tőle. A beépített arcfelismerő gondoskodik róla, hogy az előtte álló személyre szabva jelenítse meg a célzott tartalmat. Bár a marketingképeken nem látszik, sejthető, hogy itt egy komoly reklámfelületet szeretnének nyerni a kijelzővel. Nem világos, hogy mozgásra kapcsol-e be a szerkentyű, avagy folyamatosan világít, mindenesetre komoly meglepetés érheti azt, aki éjszaka elhalad előtte és a felvillanó készülék folytatja számára, a délelőtt nézett hentelős death-metál klip lejátszását, természetesen teljes hangerővel! Lehet, hogy nem jut el a mosdóig…

Persze ennél barátságosabb fejlesztésekről is beszámoltak. A Disney üdülőkben például a képen látható nagyfülű Amazon Echo-k telepítését tervezik. Az Amazon élményt a „Hey, Disney” megszólítással akarják varázslatosabbá tenni. (sic!) Mi elgondolkodtunk, hogy miért nem lehet a Disney franchise-ok más zászlóshajóit is a megszólítható perszónák közé emelni? Az uncsi egér helyett Donald kacsa hápogásával vagy a frissen beszerzett R2D2 sípolásával, avagy Chewbacca mordulásaival még izgalmasabbá lehetne tenni ezt az élményözönt!

Ha már teljesen szükségtelen dolgokat emlegetünk fel, akkor nem akarunk elmenni a Google újításán, amivel a GMail béna alap avatar megjelenítésébe próbáltak színt csempészni. Ez az a kis képecske, amelyet a levél fejlécében láthatunk és ami azoknak, aki nem állított be saját profilképet, a keresztneve kezdőbetűje egy véletlenszerű színnel. Ehelyett az Androidos felhasználónak lehetősége van a Google házi ocsmánylogó-versenyén fájdalomdíjat nyerő alkotásokból választani.

Google Avatarok – NFT érett anyag!

A Logitech megreformálta az új MX billentyűzetét: ez az eszköz végre szakít a hagyományos 101 gombos unalommal és elengedi a könyvelők számára kitalált numerikus billentyűzetet. A fölösleges gombok helyét olyan, mindenki által állandóan használt gomboknak adja át, mint a mikrofon némítása, a hangdiktálás vagy éppen az emoji gomb. Ha nem tudtad, mi hiányzik az életed teljessé tételéhez, íme itt van! Mi hiányoljuk az egygombos Ctrl-C és Ctrl-V funkciókat, mert azzal számos informatikus számára lehetne időt megspórolni, és az óriási gumientert, amivel az internetes trollkodás során nyomatékosítható az üzenetünk, ennek kellő erejű megnyomása a korábban begépelt szöveget automatikusan nagybetűssé is alakíthatná!

Ijesztő hírek érkeztek a NASA-tól. A SpaceX-el közös projektjükben azt tervezik, hogy már november végén útnak indítják a DART-ot. Ez a projekt arra szolgál, hogy az emberiség – a Deep Impact és az Armageddon filmekben kocsmatudományos alapossággal bemutatott – aszteroida becsapódás elleni védekezési képességét tesztelje. A kilőtt rakéta egy kisebb robbantással próbálja elválasztani egymástól a Didymos és Dimorphos aszteroidákat. A „kisebb robbantás” 2,5 tonna TNT-vel egyenértékű, ami azért messze elmarad a néphiedelem által diktált „atomot a rohadékoknak” iramtól. Mondjuk az ujjad azért ne tedd oda. Elméletileg ennyi is elegendő, hogy a csupán 170m átmérőjű Dimorphos új pályára álljon. Balsejtelemmel nézünk az akció elé, hiszen a nagyobb, 800m átmérőjű testvérének csapódva, azt Földdel ütközőpályára állítva csúnyán el tudnák szúrni a délutánunkat ezek a 6km/s (21.600 km/h) sebességgel száguldó űrmorzsák! Ha azonban másik gyanúnk igazolódik be, akkor egyenest a Holdba irányítják az értékes fémeket tartalmazó apró égitesteket, amiknek a bányászatát már az Artemis misszióban meg is kezdhetné Musk cége.

Elég a pusztulásból! Szenteljünk egy pillanatot a születésnek is! Egy művésznő azt vette a fejébe, hogy születendő gyermekük ultrahangképét hímzi ki a boldog szülőknek. Bár ő csak az üzleti lehetőséget látta meg ebben, nem kis segítség ez a látáskárosultaknak, akiknek így lehetősége nyílik kitapintani a magzat képét! Tovább gondolva a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, mi megálmodjuk ennek a következő szintjét. Szilikonba nyomtatva el lehet készíteni akár a csecsemő valós méretű másolatát, amit mégiscsak menőbb előkapni a tárcából, mint a béna kis fekete-fehér képecskéket! Egy váratlan kérdés akasztotta meg az érzékelt üzleti lehetőség gondolati fonalát, méghozzá a nyomtatvány színe. A szülők bőrszínének átlagolásával kialakított színezék aránylag jó ötletnek tűnik, azonban így kínos meglepetések érhetik azokat, akik ettől radikálisan eltérő megjelenésű csemetét hoznak világra. Mondjuk ezt amúgy is nehéz kimagyarázni…

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás a(z) “ZO106 – Felkészül: Bruce Willis” bejegyzéshez

  1. […] vagy a négylábú Spot bármiféle erőszakos cselekedetre legyen felhasználva. Ahogy azonban egy korábbi adásunkban is említettük, már a Xiaomi is kijött a saját robotnégylábújával. Ehhez a sorhoz […]

  2. […] vagy a négylábú Spot bármiféle erőszakos cselekedetre legyen felhasználva. Ahogy azonban egy korábbi adásunkban is említettük, már a Xiaomi is kijött a saját robotnégylábújával. Ehhez a sorhoz […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .