ZO103 – Robot szemezgetés

Odd Socks Sock Different Socks  - mac231 / Pixabay

ZO103 – Robot szemezgetés Zártosztály Podcast

A héten főként a robotikához és mesterséges intelligenciához tartozó hírekből szemezgettünk:
❔Hol lehet az MI feltaláló?
❔Miért kell lépcsőt másznia egy robotnak?
❔Miért kell intelligensebb robot a kis kedvencekhez?
De mindenki kedvenc milliárdosai, az önvezető autók és az automata HR rendszerek szintén terítékre kerülnek.

A Zártosztály Podcast 103. adása

Izgalmas jogi és/vagy etikai kérdéssel nyitunk, tekinthető-e feltalálónak egy robot? Az amerikai és az ausztrál bírók eddig merőben eltérő álláspontra jutottak ezzel kapcsolatban. Az ausztrálok elfogadták, hogy a benyújtott szabadalmi kérvényben egy mesterséges intelligencia van megnevezve, míg egy USA-beli bíró éppenséggel elutasított egy ilyen szabadalmi igényt mondván, hogy nem természetes személy jegyzi azt. Kérdéses, hogy mi lenne, ha olyan szabadalmi kérelmet adnának be, amit egy állathoz kötnek? Tehát a hús-vér test szükségeltetik a szabadalom megalkotásához, avagy a gondolkodó elme? Mi azért ebben az AU helyett az EU jogalkotóinak az állásfoglalását is kikérnénk, mivel mire az elkészül, mi is eldöntjük magunkban, hogy MI-t hiszünk!

A Dyson szakértői is új szabadalmakat nyújtottak be, méghozzá olyan robotokról, amik képesek lépcsőn közlekedni, illetve fiókokat nyitogatni. A cég – amit mi nagyjából úgy ismerünk, hogy minden olyannal foglalkozik, ami levegőt fúj vagy szív – robotikában való terjeszkedése ezzel egészen érdekes irányokat vett. Mire akarják vajon ezeket a képességeket alkalmazni? Mi részint a fiókba elpakoló robotinasokat vizionáltunk, de aztán rájöttünk, hogy ezekkel a képességekkel lehet olyan robotokat készíteni, amik dolgokat fújnak meg! A besurranó tolvajrobotból aztán rögtön az elfogulatlan házkutatórobotok jutnak eszünkbe, ami biztosan nem ejt bele véletlen a fiókba egy kis zacskónyi fehéres port.

A karanténban megszaporodtak a sétáltatható házikedvencek, amit a Bérkutyák epizódban mi is megmondtunk. A házikedvencek beszoktatása során, valamint a munkába visszatérés után sokan szembesülhettek azzal, hogy az automata porszívók legújabb generációi sem alkalmasak ürülék feltakarítására. Ezzel szemben a kaki szétkenésében jobbak, mint a politikusaink. A Roombat megalkotó iRobot cég végre erre is kínál megoldást. No persze nem arra, hogy feltakarítsa, de legalább automatikusan kikerüli a kakit. Ettől még azok a mókás pillanatok nem maradnak el, amikor az ember munkából hazaérve az előszobában nyom egy nagy kűrt, majd belehasal a kis kupacba. Mi persze azon gondolkodunk el, hogy ezt kiterjesztett valóságként nem lehetne-e telefonra applikálni? A mobilt bámuló járókelő előtt, a járdán heverő kupacokat a telefon a saját kijelzőjén megjelenítené, szép akkurátusan bekarikázná és hangjelzéssel segítené az elkerülését.

Persze a mesterséges szemekkel csak a baj van. Egy kutatásból kiderült, hogy a robotok pillantásai és pislantásai emberibbé teszik őket. Íme a hiányzó láncszem, ami az igazán emberi robotok előállításához szükséges. Amíg a plafonra nézni, szemet forgatni nem tud egy robot, addig nem lehet vele helyettesíteni az igazi bürokratákat!

Egy kis milliárdos valóság: Elon Musk szerint már majdnem készen van a tényleges teljes önvezetés a Teslának. Persze ezzel elsősorban a következő szoftververzió megjelenését népszerűsíti, de gyorsan számoltunk, hogy a $10.000 bekerülési díjas, vagy a $200-os havidíj lehet megfelelőbb döntés? Közel öt év alatt várhatóan a teljes technológia el fog avulni, így annak végleges megvásárlásával úgy jár az ember, mint amikor a VHS és képcsöves tv köré tervezte a nappaliját.

A futurisztikus (értsd olyan jövő, ami nem feltétlen következik be) járművek között ismét megjelentek az Apple Titan projektjével kapcsolatos hírek is. Részint az, hogy a projekt vezetője távozott a Ford-hoz, feltételezhetően azért, mert ott autók is készülnek. Helyét az Apple Watch projekt korábbi vezetője veszi át az autós projektben. Ez mindig jó hír! Ezek szerint ami eddig gömbölyű volt a terveken, azt élekre cserélik, az egészet karra csatolhatóvá teszik és tesznek hozzá cserélhető, de drága kiegészítőket. Reméljük a kereket még nem cserélik le lánctalpra!

Egy új kaliforniai törvénytervezet megtámadta az Amazon gyakorlatát, amellyel az alkalmazottak produktivitását figyelik meg. Ezt a kérdést már többször feszegettük, mert kiapadhatatlan forrása a megrökönyödésnek. A mosdószünetek kihagyására kényszerülő alkalmazottak olyan elfogadhatatlan körülmények közepette kell dolgozzanak, amit már az ebben nagy hagyományokkal rendelkező Egyesült Államok sem tud szemlesütés nélkül elviselni. Persze ennek a megszavazása még előttünk van, így kiderülhet, hogy az Amazon lobbiereje erősebb a humanitárius szempontoknál!

Bezosra rájár a rúd: Miután hozzá hasonló milliárdos társa Elon Musk meggyanúsította azzal, hogy nyugdíjas éveit a SpaceX jog elé citálásával tervezi tölteni, elpattant benne valami. Az Amazon hivatalos közleményeiben megerősítette, hogy Elon Musk pedig nem tartja be a szabályokat és csúnyán játszik! Óvónéni, valaki belekakilt a homokozóba! Bezos legújabb befektetése az Altos Labsba viszont bemutatta, hogy komolyan játszik. Vele nem lehet kibabrálni, megnyújtja az életét a géntechnológiával és lesz ideje arra, hogy az összeharácsolt milliókat elherdálja, miközben még azt is meg tudja tenni, hogy kivárja amíg az összes jogi hercehurca után elmarasztalják az addigra aggastyánkorú Muskot. Lehet, hogy addigra már lesz ténylegesen önvezető Tesla is?

Ezekkel a nyavalyás automatizmusokkal csak a baj van! Egy kutatásból kiderült, hogy az észlelt munkaerőhiányba belejátszik az is, hogy a nagyobb cégek automatikus önéletrajz kiértékelő rendszerei gyakran tévednek. Ezek a rendszerek a Fortune 500-as listán szereplő majd minden cégnél (99%) jelen vannak, de az amerikai cégek túlnyomó része (75%) is ilyent használ a beérkező jelöltek előválogatására. Az ilyen rendszeren kiszűrt CV-k emberig el sem jutnak, de gyakran nem is találnak megfelelő jelölteket, mert minden jelentkezőt kiszűrnek. Maguk a rendszerek amúgy nem lennének buták, csupán azok a HR-esek akik felparaméterezik őket, nem értenek hozzájuk. Nem ismernek szinonimákat, illetve a hasonló munkaköröket nem tudják egymáshoz viszonyítani. Ráadásul a munkák közötti kihagyásokat alapból rossz pontnak értékeli, mintha a munkanélküliség, a gyerekkel otthonmaradás és a Sing-Singben lehúzott évek azonosan rosszak lennének.

Kiderült, hogy a jövő évre csúszó filmek, mint a Jackass Forever, a Mission: Impossible 7 és a Top Gun: Maverick nem csupán a mozik számára (nem) hoz meglepetéseket, de ez utóbbit még a Microsoft Flight Simulator is megsínyli. Így ugyanis még egy ideig nem lesz aktuális a film-premierrel együtt kibocsátani tervezett légiharcos kiegészítő csomag, tehát a karácsonyi szezontól várt bevételeikre stílszerűen keresztet vethetnek!

A filmekre való igény mintha világszerte csökkenni kezdene. Az eleve rövidebb felvételekre szakosodott YouTube vezető helyét Észak-Amerikában és Angliában is átvette a TikTok. Ezekből a rövidke videókból havi szinten átlagban egy teljes napnyit néz meg az átlagfelhasználó. Üdv a szomorú instant jövőben: a teljes filmek és a mélyenszántó elemzések helyére a rövid történetek és az olcsó poénkodás lép.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .