ZO081 – Pókhárfa

ZO081 – Pókhárfa Zártosztály Podcast

Szuperfehér, hyperloop, hárfázó pókok, egymást fojtogató őspiktorok. Gyakran érezzük, hogy a világ megérett a pusztulásra.

Csokorra kötöttünk hát egy nyaláb hírt ennek bizonyítására.

A Zártosztály Podcast 81. adása

Ki ne emlékezne rá, hogy Jurij Gagarin immár hatvan esztendeje megjárta a világűrt, ezzel beírta magát a történelembe? Mi például annyira nem, de ettől még két mondatban tisztelgünk a Szovjetunió hőse előtt. Ő nem volt földhözragadt! Bezzeg a marsi helikopter, ami várja a szoftverupdate-et, hogy felszállhasson! Lehet, hogy azért tart eddig a szoftverfrissítés, mert a szakértő mérnök, még mindig a kikötőben ragadt Volvo-kban cserélgeti a pendriveokat?

Ki gondolná, hogy a világon vannak színkutatók, akik a legfeketébb fekete után a legfehérebb fehér kidolgozásába is belevágtak? Ezeknek az extrém színeknek a házak klimatizálásában lehet szerepe a jövőben, hiszen a hőelnyelés és visszatükrözés segítségével hatékonyabb lehet a napenergia hasznosítása, vagy épp ellenkezőleg, a hősugarak visszaverése. De akkor mi a legrózsaszínebb rózsaszín értelme?

Sokaknak okoz csalódást a Boring Company.

A Hyperloop irányzat 2013-ban még vákuumban száguldó hangsebességű vonatokról szólt. 2018-ra kicsit belassult a tempó, és már csupán 250 km/h-val száguldó autonóm járművek lettek megcélozva. Mostanra pedig 50 km/h-val totyogó, klausztrofób taxik maradtak az elképzelésből.

Ha a Marsra is így jut el a SpaceX, akkor a Hold is messzebb van, mint gondolnánk.

A Spotify Car Thing-je nem csak hagymázas vízió volt, valóban megjelent és nemsokára rendelhetővé válik. De minek?

Nem tudtuk, mi hiányzik a központilag kiosztott gumipapucsunkról. Hát persze, hogy egy gumipapucs-sarkanytú! Ezzel tudjuk csak igazán meglovagolni a vesszőparipáinkat!

A Nike híresen kényes a jogvédelemre, amíg a saját termékeit védi. Viszont most az USA Postahivatallal keveredett védjegybitorlási perbe, mivel nem kértek engedélyt a posta megkülönböztető jelzéseinek a használatára. Figyelembe véve, hogy szövetségi hivatalról van szó, ebből nehezen jönnek ki jól.

Mi pedig követeljük a zöld-piros, Posta-hollós Tisza cipőt!

Maszk-fronton sok az újítás. Legutóbb Will.i.am kezdte lefölözni a high-tech maszkra éhes tömegeket. Epekedve várjuk, Lagzi Lajcsi és Pataki Attila korprodukciójával készülő, hurkatöltős maszkot!

A két nagy mobil oprendszer gyártója is újdonságokkal jelentkezett. Az Android most már odafigyel a séta során előálló telefonba merülésre, és figyelmezteti a telefonba merülő felhasználót, hogy nézzen fel! Arra még várni kell, hogy szóljon a közelgő zebránál a körülnézésre, de az irány már jó. A Siri környezetfelismerő képességet kap, ezzel felvértezve pedig elkerülhető lesz, hogy a suttogva megszólított telefon harsány válasza megzavarja a könyvtár látogatóit, avagy iskolai puskázás során elárulja gazdája hollétét.

A Microsoft egyedi Flight Simulator PC házat sorsol ki a szerencsések között. Elsőként teljes szimulátor-ülésnek hittük, amiben lehet játszani, de sajnos csak egy nagyméretű gépről van szó. Némileg csalódást okozott azzal is, hogy a hűtésről nem a turbina gondoskodik, csak mezei ventilátorok. A legszomorúbbá azonban azzal tett minket, hogy hiába a design, a benne levő hardvere nem annyira erős, hogy a Microsoft saját játékát teljes felbontáson, legjobb minőségben futtassa.

A Seismic előállt egy viselhető mikroerőművel, amely izzadtságból, mozgásból nyert energiát, szuperkondenzátorokban tud tárolni. Jelenlegi állapotban egy karóra és egy kis kijelző meghajtására képes, de reméljük később már a bőr alá ültetett telefont és a retinába épített kijelzőket is meg fogja tudni hajtani!

Az MIT kutatói elkészítették a 3D pókhálószimulátort. Ezzel a csodálatos tudományos áttöréssel lehetővé vált a pókok rezgés alapú érzékelésének, „hallásának” a modellezése. Egy lépéssel közelebb kerültünk Pókember pókösztönének megértéséhez!

A varázsgomba alkalmas a depresszió kezelésére? Tehát a sámánok nem voltak depressziósak? A barlangrajzok vizsgálata során kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok nem feltétlen pszichoaktív szerek hatására, hanem inkább az oxigénhiányos hallucinációk eredményeképpen születhettek. Kutatási módszereikről keveset árultak el, de mi úgy gondoljuk, hogy annak következménye lehetett, hogy a laborköpenyes történészek egymást fojtogathatták egy barlangban…

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás a(z) “ZO081 – Pókhárfa” bejegyzéshez

  1. […] pókhárfánkat, és nyugtató dallamokat pengetünk rajta. Mivel úgyis zenei téma került elő, nem mehetünk el […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .