ZO099 – Nem vagyunk 100-asok!

Puzzle Sense Nonsense Useful  - geralt / Pixabay

ZO099 – Nem vagyunk 100-asok Zártosztály Podcast

Az utolsó kétszámjegyű adásunk vendége Dr. Juli, aki professzionálisan diagnosztizálja ápoltjainkat, és egyben megállapítja, hogy következő adásunkban már kikerekedünk, mint a telihold!

Beszélünk az űrturizmus és a foglalkoztatói morál viszonyáról, a home és az office összefonódó kapcsolatáról, valamint a ló másik oldaláról. Fejben zenélünk a Zen eléréséig.

a Zártosztály Podcast 99. adása

Számos izgalmas cikket készítettünk be az adásra, ügyelve arra, hogy mindenképpen legyen olyan téma is, amiben otthonosan mozog látogatónk is. Doktornőnk szerencsére saját kapcsolódó élményeit is megosztotta velünk, így adásunk a szokásostól eltérően beszélgetős, de természetesen megmondós lett.

Már bejárta a világsajtót Jeff és Mark Bezos űrutazásának a híre. Bár az űr mélységeit nem fogják megismerni, a pár perces súlytalanság élménye elegendő ahhoz, hogy egy ismeretlen 28 millió dollárt perkáljon le érte. Ezzel beírja magát a súlytalanság nagykönyvébe is! A nemrég bejelentettek alapján viszont a repülő utasai közé a Mercury 13 programban kiképzett, de sosem repült Wally Funk is bekerül. A kedves, 82 éves néni lesz a legjobban képzett és a repülésre leginkább felkészült a csapatban. Feltételezhetően a legidősebb hölgy is. Ezzel kettős érzés kerített minket a hatalmába, hiszen az űrtúrizmus egy pazarló úri hóbort, de Wally mégiscsak megérdemli a 60 évvel megkésett repülést. A három milliárdos (hiszen aki 28 milliót egy ilyenre ki tud csengetni, biztosan nem a szájától vonja meg a falatot) Földre visszaengedése ellen már szép számban aláírt petíciót indítottak. Nem lehet arról szó, hogy Wally kapjon egyedül ejtőernyőt?

Richard Branson közben jobbról előz: a Virgin Galactic alapítója ugyanis egy ügyes trükkel egy héttel (9 nappal) Bezos indulása előtt pályabejárást tart. Kicsit többe kerül, de jobb trükk, mintha ő vette volna meg az üres ülést. Ezzel ellopja a showt a „melyik milliárdos jut hamarabb fölöslegesen az űrbe?” versenyen. Hozzánk hasonlóan jövő héten ő is százados lesz – igaz, ő Bezoshoz hasonlóan 100 km magasba emelkedik. (Fehér Anettka már 2006-ban felment 30-kmre, pedig az biztosan nem került harmadennyibe se! – a szerk.)

Az Amazon alapítója óhatatlanul előhozza a robotizált személyügyi intelligencia témáját is. Az Amazon korábban is HiRhedt volt arról, hogy személytelenné tette a személyügyet, statisztikai alapokra helyezte a humán menedzsmentet. A legújabb hír alapján már az elbocsájtások is automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül tudnak megtörténni. Dr. Juli megerősítette, hogy a megfigyelőszoftverek még a menedzsereket is folyamatosan megfigyelik, a szigorúan meghatározott maximált mosdószünet, az állandó feladatjelentés még a vezetők munkáját is gépiessé teszi.

Persze a multicégek nem az emberközeliségükről váltak híressé vagy ettől gazdaggá. Az Apple mégis közelebb szeretné hozni a munkatársait egymáshoz. A pandémia hatására működőképesnek tűnő távmunka, hiába vált be sok munkakörben jobban, mint az ingázás és az open office zajában eltöltött, figyelemelterelt munkaimitálás, számottevően csökkenti a felügyelet és a személyes ellenségeskedés lehetőségét. Emiatt az Apple a sajátosan értelmezett hibrid munkamodellt szeretné meghonosítani. Ebben a munkatársak heti három napon (hétfőn, kedden és csütörtökön) irodai, míg a többi napokon távmunkában dolgoznak majd. Ez elgondolkodtató, hiszen így a munkaterek a hét 4 napján üresen maradnak. Ezt kihasználandó arra gondoltunk, hogy ilyenkor a többi napra viszont másik cég használhatja az irodáikat. A szombati munkanap visszahozásával az irodák eddigi 71%-os kihasználtságát 85%-ra növelhetnék, amitől a kontrolling külön orgazmumust élhetne meg!

Képzeljük csak el a jövő Rómeo és Júliáját, akik ugyanabban az épületben dolgoznak, de sohasem találkozhatnak, hiszen az egyikük H-K-Cs, a másikuk Sz-P-Sz (szerda-péntek-szombat, nem Száguldás, Porsche, szerelem!) rotában van beosztva. A csattanóban egymás cégéhez átjelentkezve mindketten elveszítik az állásukat és szomorú zene szól…

Mér nem teszi ide a fótnak való batyut az asztalra, oszt mondaná meg nyíltan: egyél, marha!

Rideg Sándor: Indul a bakterház

A Google nem rejtegeti a gatyamadzagot a levesbe, kivágja nyíltan az asztalra. Ha távolról akarsz dolgozni, olcsóbban élni, és a Szilícium-völgybeli iroda hűvösét Thaiföld fülledt éghajlatára cserélnéd, akkor bizony ő kevesebbet fog fizetni. Ezen a hozzáálláson Doktornőnk kicsit kiakad, de mielőtt baj lenne, adunk neki egy kis lítiumot a fölös készleteinkből. Valóban különös, hogy miközben az elvégzett munka kéne meghatározza a bért, azt az alkalmazott földrajzi elhelyezkedésétől teszik függővé. Ezzel leértékelik az egyes földrajzi régiók és az ottani emberek értékét is.

Ha már munkabér differenciálás, rövid említést megérdemel, hogy a WhatsUp spanyol tartalommoderátorai egyenlő fizetést követelnek. Mint kiderült, a spanyol nyelvű tartalom-moderátorok nem kapnak olyan prémiumot, mint más, két nyelvet beszélők. Ennek azért gyanítható, hogy a gyökere mocskos kapitalista kereslet-kínálati okokra vezethető vissza, mivel valószínű, hogy a prémiumot kiérdemlő a portugál, arab nyelvet is beszélő moderátorokból a Mexikóhoz közeli Austinban kevesebb található, mint az angol-spanyol nyelvpárt ismerőkből. Kíváncsi vagyunk, mit tud kihozni a helyzetből a szakszervezet. A magyar-eszperantó páros vajon hogy fizet, érdemes bejelentkeznünk?

Leporoljuk pókhárfánkat, és nyugtató dallamokat pengetünk rajta. Mivel úgyis zenei téma került elő, nem mehetünk el a legújabb ritmusok mellett, amit ezúttal a Zártosztály-szerte világhíres Dead & Employed szolgáltat. Adásunk után rövid interjút folytattunk a zenei producerrel, aki úgy nyilatkozott, hogy „Why HR” csupán azért nem „Fuck HR” lett, mert a Corporal Stories albumon szereplő „Monday Morning” számukban az éves vulgaritás keretüket kimerítették. Emellett ilyen tevékenységgel sem szerette volna költő a HR területet kapcsolatba hozni, mert még véletlenül komolyan veszik! Dr. Julinak annyira tetszett a zenei koncepció, hogy elképzelhető, hogy a továbbiakban felveszi a kapcsolatot a producerrel, hogy bevonulózenének tudja használni nagyobb konferenciákon!

Mi főként a fejünkben hallgatjuk a zenét és a saját ritmusunkra táncolunk. (Zártosztály.) Mint kiderült, vannak olyan bátor kutatók, akik az idegrendszeri kapcsolatokat fordítják zenére. A neuronok közötti szinapszisok kisüléseiből fordított zenével kapcsolatban csupán annyi merült fel, hogy vajon kinek van ennyi ideje? A fájdalomcsillapító agyimplantátumok helyett akár olyant is meg lehetne a jövőben valósítani, amely a gondolatainkat zenévé alakítják. Egyes emberek esetén különös, lassú zeneművek, másoknál pattogós skizoid kakofónia, a multiban rögzített szellemi segédmunkások esetén pedig, monoton duruzsolás dobhatja fel az unalmas irodákat. Érdekes lenne hangversenyeztetni a reggeli kávé előtt és után született muzsikákat!

Szokásos színes záróhírünk egy szívünkhöz közel álló, igazi mai hősről szól. Az alábbi képek mindegyikén a metróállomások igazolványkép-automatáiban rongyosra gyakorolt, fura arcot vágó hölgy, Jackie 264 egymást követő Zoom meetingen ugyanazt a Hawaii-mintás inget viselte, remélve, hogy legalább valakinek feltűnik a monotonitás. Büszkék vagyunk a kitartására és non-konformizmusára. Csak remélni tudjuk, hogy közben volt ideje néha kimosni is az inget!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .