ZO110 – Orbitális álmok

ZO110 – Orbitális álmok Zártosztály Podcast

🚀 Malacperselyeket előkészíteni: hamarosan jönnek az első kereskedelmi űrállomások!

💔 Megmondtuk: Meta lesz a Facebook-anya. És az órájuk is.

🔧 A MacBook Pro kamerasziget-balesete

🔪 A fakés az új kerámia!

A Zártosztály Podcast 110. adása

Az alacsony Föld körüli pályán keringő űrállomások eredetileg űrkutatási célokkal készültek, ugyanakkor kiváló célpontot nyújtanak az űrturizmusnak is. Ezekből korlátozott számban áll azonban rendelkezésre, a nemzetközi és a kínai verziók között lehet(ne) választani. Ugyanakkor az utóbbi (neve TienKung-1 – avagy mennyei palota) bármennyire is ígér kacsalábon forgó palotát, nem tudunk olyan ígéretről, hogy azt meg terveznék nyitni a nemzetközi látogatók számára. Így azoknak, akik nem érik be a SpaceX Crew Dragonjának csodálatos üvegkupolájával, az egyedüli lehetőségként az ISS-en való dokkolás marad. Egyelőre legalábbis. Hiszen az ISS fenntartási költségei a NASA számára éves 4 milliárd kiadást jelentenek, aminek a kiköhögését az amerikai űrügynökség már nem feltétlenül fogja tudni sokáig biztosítani. Jelenleg a 2028-as év van előirányozva az űrállomás nyugdíjazására, ami űrkutatási léptékkel már nagyon közelinek tűnik.

Mi lesz így az elanyátlanodott űrkutatókkal és űrjárókelőkkel? Nem kell megijedni, hiszen egyszerre (legalább) két vállalkozó is jelentkezett a jövő űrlaborjainak megalkotására. Mind a Jeff Bezos nevével fémjelzett Blue Origins, mind a Lockheed Martin részvételével alapított, fantáziadús nevű StarLab bejelentette, hogy az évtized végére pályára és üzembe állítják a saját állomásukat. A Starlab névválasztás amúgy nem is tűnik annyira elvadultnak, ha belegondolunk, hogy a Blue Origins Orbital Reefnek tervezi keresztelni a sajátját, ami akár érthető Hatalmas vagy Föld körüli Zátonynak is. Mi a zátonyról azonban elsősorban a hajótörésekre tudunk asszociálni. Itt tehát specifikusan az űrhajótörésre. Külön élmény, hogy ehhez az ambiciózus tervhez egy olyan, Sierra Technologies nevű céget vontak be, amely a Dream Chaser, azaz Álomkergető névre hallgató űrrepülőgép tervezését végzi. De inkább egy álom, mint egy hajótörés!

Facebook Metaverse avatarok

A heti technológiai híreket a Facebook bejelentései uralták, aminek a korábbi adásunkban megjósolt módon a nem épp fantáziadús Meta lett az új neve. A bemutatott logó egy végtelenjel és egy stilizált szemüvegkeret keresztezéséből született. Gyanúsan úgy néz ki, mintha hirtelen lett volna egy ingyenes logótárból előkapva. Már csak azért is tűnik ez elhamarkodott választásnak, mert azóta több tucat cég jelezte, hogy bocs, de mind formára, mind színre sikerült eltalálni az ő megjelenésüket. A Meta nevet is csak párszáz nagyobb vállalkozás és termék viselte korábban.

A demókon még úgy tűnt, hogy a Metaverse avatarokat teljes dedikált szerverfarmok állítják elő, mivel a technológia jelenlegi szintjén a bemutatott részletezettséget csak úgy, akárhol nem tudják előállítani. Cserébe viszont villantottak egy olyan okos beviteli eszközt, amivel a csuklótartás és az idegpályák olvasása alapján gépelés vagy akár kézírás felismerés, tehát finommotoros mozgások érzékelése válik lehetővé. Kicsit vonzóbb ez a megoldás, mint az Elon Musk által megálmodott, agyba ültethető elektródák.

De nem csak kis mozgásokról volt szó, az esemény során bemutatták azt a az Oculus Quest 2-höz készült Active Packet, amivel kemény edzéseket tolhatunk a virtuális valóságban!

Egyértelműen egy dolog ugrott be a bemutatott technológiákról, méghozzá a Nintendo wii, ami úgy tűnik pár évtized elteltével kezd ismét utolérődni (visszacsoszogni a vágyak tárgya kategóriába?). Amin a kép alapján sokáig vacilláltunk, hogy a kiegészítőcsomag közepén látható fekete tanga vajon mi célt szolgálhat. Sajnos rá kellett ébredjünk, hogy a mi fantáziánkkal van a baj, az az edzés során a homlokon csöpögő izzadságnak ellenálló, mosható arcpárna. Így lehetővé válik azonos eszköz használata a sporthoz és a munkához. Elkerülhető, hogy az egész napos workshop során végig a tornaöltöző szagát kelljen szagolnia a sportos munkatársaknak!

Nem szándékos bejelentésekre is sor került, ugyanis az egyik Ray Ban okosszemüveghez készült szoftverben véletlenül benne maradt egy, a szemüveggel majdan kompatibilis óra képe. Azóta megerősítést nyert, hogy a (nekik amúgy vannak marketingeseik? miért?) MetaWatch névre keresztelt eszköz akár a jövő év második felében kaphatóvá is válik. Ami érdekessé teszi az eszközt, hogy jól látható az órán az alsó szegélyen található kamera, amit videotelefonálásra terveznek használni. Mi elképzeltük, hogy milyen lenne, ha a karra szerelt videokonferenciák elterjednének! Egy kétórás céges workshop esetén külön edzés lehet a kart szemmagasságban, arc felé fordított csuklót tartani. Persze le is lehet csatolni, akkor viszont nem fogja tudni mérni a pulzusunkat, muszáj lesz valahogy a hangszínből vagy a fejünk színváltozásából kitalálnia, ha bosszankodunk.

A kameraszigetet nem sikerült elrejtenie az Applenek sem az új MacBook Pro modelljein. Ez a képernyő kávájának csökkentése miatt állandó problémát okoz a telefonokban is, igaz ott már találtak erre megoldást (mások).

Az androidos kameraszigetek esetén a legelső dolog, ami változott emiatt, az az operációs rendszer volt. A felső csíkon ugyanis a státuszüzeneteket jeleníti meg a telefon. Az Apple esetén a hardver- és a szoftverfejlesztés azonban nem ért össze. A szintén az operációs rendszer által vezérelt státuszüzeneteknek / ikonoknak fenntartott területen gyakran a kamerasziget alá kerülnek fontos menük és információk. Ennek a problémának a megoldásáig olyan alkalmazást tettek elérhetővé, ami a teljes felső csíkot elfoglalva (értsd: a kamerasziget magasságában a komplett képernyőt lesötétítve, alatta kezdve az érdemi tartalom megjelenítését), a képernyőterület csökkentésével megoldja a problémát.

Aki az előző adásunkban emlegetett $19.99-es törlőrongyot szeretné esetleg beszerezni, annak rossz hírrel szolgálhatunk: hónapokra előre kiárusították a készletet és a legkorábbi időpont, amire felvesznek előrendelést, 2022 februárja. Aki mégsem bírja Apple kiegészítők nélkül elképzelni a karácsonyt, annak az AirPodhoz kapható zoknikat ajánljuk, amivel eszközünk tokját meg tudjuk védeni a káros behatásoktól. Ez a húsz évvel ezelőtt megjelent iPodokhoz eredetileg kapható zoknicskák mintájára készletben kapható. Igaz, akkoriban a $29.99-es ár hat tokot jelentett, most pedig $19.99-ért négy kis kötött zoknihoz juthatunk hozzá. Siessetek, vegyetek mielőtt elfogy!

Ha már szóba kerültek a prototípusok és a szivárogtatás, amivel mostanában sokat küzd az almás cég, bemutatjuk a kezünkbe került képet, az eredeti iPod 1-es prototípusáról. Ez a piacra érkezés előtt annyira titkos projekt volt, hogy hosszú időn keresztül a jobbra látható képen szereplő téglaformájú dobozba építették a hardvert. Így lehetőség volt a szoftver fejlesztésére és tesztelésére anélkül, hogy kiszivárogna a design.

De ne csak a negatívumokról beszéljünk állandóan! Végre kerül az iOS-be olyan funkció, amivel vissza lehet nézni, hogy melyik alkalmazásunk mit csinált a jogaival. Régi kérdés, hogy amikor egy-egy alkalmazás feltelepül és különböző dolgokhoz kér engedélyeket, akkor az miért is kell neki valójában? Az új funkció lehetővé teszi, hogy a bujkáló és a jogaikkal visszaélő alkalmazások lebukjanak a heti statisztikák alapján. Ilyent kérünk Androidra is!

Kiderült, hogy az intelligens asszisztensek közül Alexa az, ami a legtöbb információt gyűjti a felhasználóiról. Ezen nem lepődtünk meg. Azon sem, hogy a legújabb Amazon terjeszkedési törekvések az idősek otthona és a kórházak irányában mozdultak el. Köztudott, hogy a hiénák is a leggyengébb, idősebb állatokat szokták megtámadni!

Ha már alattomos támadások, szót ejtünk, egy Észak-Amerikában terjedő csalásfajtáról, amiben teljes munkafelvétel, előleg csekk küldés, felszerelés beszerzés során nem csupán az adataikat, de megtakarításaikat is elveszthetik a lépre csalt áldozatok! Ez annyira munkás és időigényes csalási projekt, hogy gyanítjuk, nem igazán éri meg hazai viszonyokra átültetni. Bár a scam összetettsége és triplacsavaros kivitelezése miatt nem zárnánk ki, hogy van honfitársunk az értelmi szerzők között.

Az Adobe talán még nem is szerepelt korábbi adásainkban. Ezúttal viszont rögtön három témával is szolgált. Mint kiderült, még jobban nyitnak a felhő felé. Olyannyira, hogy bejelentették a nemsokára elérhetővé váló webes Photoshopot. Igaz, kevesebbet tud, mint telepített változata, de sokak számára egyszerűbb a használata is. Ideje volt ringbe szállni a számtalan ingyenes webes és telepíthető képszerkesztővel szemben.

Bejelentette továbbá az Adobe azt a nemsokára érkező funkcióját is, amivel képessé válik aláírni a Photoshop-ban készült képeket. Ennek a lényege, hogy az így szignózott képek tulajdonjogát a készítő igazolhatja, és az alkotásait más nem értékesítheti NFT formájában. A tervek szerint a nagyobb NFT piacterekkel együttműködve segítenék elő a jogosultak érdekérvényesítését. Csak ők ezt még nem tudják. Szép álmok ezek! Mint azok is, hogy a Project Morpheus kódnév alatt deepfake képességeket készített elő a grafikai óriás. Annyi a bibi, hogy még ők sem tudják, mihez kéne vele kezdeni.

Még egy csodálatos tudományos áttörés fért bele eheti mondandónkba. Egy, a Marylandi Egyetemen kifejlesztett új technológia a vasnál szilárdabbá teszi a fát. A lignin lebontása és a fennmaradó cellulóz nagy nyomáson préselésének hatására olyan mesterséges anyag állítható elő, amely keménysége a kerámiával vetekszik. Mi azért elgondolkodunk, hogy akkor ezt hogy lehet utána megmunkálni, illetve a továbbiakban is természetes módon le tud-e bomlani.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .