ZO109 – A múlt jövője már a múlté

ZO109 – A múlt jövője már a múlté Zártosztály Podcast

🍎 Mivel törlik az Apple marketingesei izzadó homlokukat?

👨‍🎓 Mi lesz a Facebook új neve?

👵 Nagyitelefonok: okosított vagy butított legyen inkább?

👀Arcfelismerés: való vagy nem való?

Kövess minket Telegrammon is!

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 109. ADÁSA

Úgy tűnik, ilyenkor ősszel nem csupán a sütőtök, a dió, de a technológiai cégek is szüretelnek. Ezen a héten az Apple volt a soros az újdonságokat is hozó, de összességében csalódást keltő újabb bemutatójával.

Bár ilyen formában sosem vallanák be, de összességében mindenki számára nyilvánvaló az, hogy a korábbi Macbook Pro vonalat a cég eléggé elszámolta. A termékkel megcélzott profik jelentős része többre értékeli a munkaeszközében azt, ha kényelmesebb a billentyűzete és kézre állnak a funkciógombok, mint ha csittifitti LED-sávot kell böködnie, és ugyanígy elnézik a pár milliméternyi extra vastagságot, ha ezért cserében be tudnak dugni a gépükbe egy máshol standardnak tűnő USB-A csatlakozót, fényképekkel teli SD kártyát vagy éppen egy profi vezetékes fülhallgatót. Banálisnak tűnnek ezek az igények, de a valóságban sokan húzták a szájukat a külső átalakítók garmadája miatt, amik az ilyen hétköznapi eszközök csatolásához szükségesek. Persze a marketingesek egy eldugott sarokban búslakodtak emiatt, hiszen a vastagabb gépek, mintha a múltból tértek volna vissza. Szerencsére a múltidézés során valamelyik huncut kis lókötőnek kipattant a mesterterv a fejéből!

Nincs még veszve minden, rakjunk turbógomot a gépeinkre, mint régen! Ezzel az M1 Max MacBook Pro különlegesebbé válik a többi alacsonyabb kasztbelinél!

ISMERETLEN WANNABE MARKETINGZSENI

A másik marketinggigász felitatta hát bőséggel ömlő könnyeit, egy darab, a takarítók által portörlésből visszamaradt mikroszálas ronggyal, majd megvilágosodva felkiáltott:

„Hát az én bónuszommal mi lesz? Velem aztán nem szúrtok ki! Eladom ezt a rongyot pár rongyért!”

MÁSIK ISMERETLEN WANNABE MARKETINGZSENI

Ennek a kiváló ötletnek köszönhetően a rászoruló átlagbélák számára elérhetővé válik a korábban csak a kétmilliós monitorukhoz, az XDR Pro Displayhez kapható, harapott almamintával felspécizett rongydarab. A jelképes rongy jelképes áron érkezik, csupán $19 darabja. A tudatos almás tulajoknak készülő kiegészítő alkalmazása előtt célszerű elolvasni a webes használati utasítást is, hiszen a takarítóeszközhöz tartozik kompatibilitási lista is. Arról nem szól a fáma, hogy mi történik, ha a felelőtlen tulajdonos nem kompatibilis készülék tisztogatására alkalmazza, például szemüvegtörlésre vagy akár egy Microsoft Surface megtisztogatására. El lehet így veszíteni akár a garanciát is?

Persze nem minden, amit tesz az Apple unszimpatikus mindenkinek, Kína például elégedett a szolgáltatásaival, mivel csak egy szavába telt, hogy az Apple Store-ból eltávolítsanak egy alkalmazást. Ilyenre korábban is volt példa, akkor a helyi korlátozásokat megkerülő VPN és más felforgató tevékenységre használható alkalmazás lett elérhetetlen. Ezúttal azonban nem a vallásellenesség vagy az ideológia vezette őket arra, hogy a Koránt kiszedjék az alkalmazásboltból, hanem annak vélt, vagy valós káros tartalma. Pedig mi baj lehet egy olyan alkalmazás feltelepítéséből, aminek a kiadója a Pakisztáni Adatkezelő Szolgálat?

Ha már a kéretlen tartalmak eltávolítása, akkor annak nincs nagyobb tudója, mint az ilyen akciók sorozatos elszenvedője, Donald Trump! Mivel jelenléte már minden mértékadó hálózaton korlátozásra került, a volt elnök úgy döntött, hogy megalapítja a saját közösségi oldalát, aminek a hozzá méltóan szerény „Truth Social” avagy „Közösségi Igazság” nevet adományozta. A közkinccsé lett szerződéses feltételek alapján minden és bármely tartalom szűrhető, törölhető, az alkotók indoklás nélkül kitilthatók, a tartalmat pedig kizárólag explicit engedély birtokában lehet majd megosztani, illetve még csak linkelni is! Így sajnos elképzelhető, hogy csak keveseknek lesz megadatott az Igazság.

A „Jól megválasztott nevek” rovatunkban persze helyt kap még a Facebook is, amely a vállalatcsoport számára keres valami olyan nevet, amellyel kifejezhető, hogy mennyivel túllépett már a cég az eredeti Facebook koncepción. A Metaverzum kiépítésén munkálkodó cég várhatóan a következő hét folyamán előrukkol az új nevével Mi a MegaMeta, MetaBook, FaceVerse avagy InstaVerse neveket egyaránt elképzelhetőnek tartjuk az új elnevezésre. Mondjuk a legerősebb tippünk a sima Meta. De persze hívhatják akár Kiskutyának is, a belső értékeken az nem sokat változtat.

A Facebook kreativitása a héten sem csillapodott, így az Apple „ezt most minek” hírei mellé beneveztek egy hordozható kijelzővel, ami a tablet és egy Windows Phone minden hátrányát ötvözi. A Portal Go új verziói erősebb processzorokat és a korábbitól eltérő méretű érintőképernyőket kaptak, viszont a továbbiakban is csak az erre az eszközre készített alkalmazások futtatására alkalmasak. Emiatt használati és esztétikai értékük elmarad egy ötödennyibe kerülő, kínai Androidos tablet mögött. Minden bizonnyal fogyni fog, mint a cukor!

Másik meglepetésként a barátságos kék óriás végre elérhetővé tette a Messenger új, kollaboratív csevegési kiegészítőit is! Minden bizonnyal erre vártak már olvasóink is régóta! A csevegésben részt vevők mindegyike egyszerre kaphat hasonló vizuális effektust! A fejlesztések itt nem állnak meg, bővül a Messengeren belül használható akciószavak készlete is. Ezeknek a küldésekor a fogadó oldalon a szóhoz kapcsolódó módon képecskék, animációk jelennek meg, mint például a születésnapi jókívánságokból kirobbanó tűzijátékok. Emellett szót ejtünk a SoundMojikról is, amik a megszokott emojik küldéséhez kapcsolódó jellemző hangokat jelenti. Ezek ugyan még nem találhatók meg a céges csevegőprogramokban, de ami késik nem múlik! Mindenki szívesebben tolna be egy-egy online megbeszélés közepébe egy kaki emojit, ha annak lenne például hanghatása is!

A karantén során sok probléma volt az emberi érintkezések csökkentésével. A vírushelyzet a készpénzes fizetést erősen visszaszorította, és pár helyen még gondolkodnak azon is, hogyan lehetne a papírpénztől végleg megszabadulni. A skót iskolai menzákat sem kímélte az irányzat. A diákok kártyás és készpénzes fizetése helyett az új ötlet a menzás fogyasztás arcfelismerővel támogatott kiegyenlítése. Ennél lényegesen egyszerűbb megoldások is vannak a világon, például előre nyomtatott ebédjegyek, de valóban idejekorán érdemes a gyerekeket rászoktatni arra, hogy a biometriai adataikat bárkinek színre-szóra engedjék felhasználni!

Hasonló gondolat- és emberkísérlet zajlik a moszkvai metrón is, az ottani fizetőkapuk arcfelismerőssé tételével. Az átállás során el szeretnék érni, hogy az utasok 10-15%-a megszabaduljon az otthon felejtett bérlet vagy jegy okozta kellemetlenségektől. Ennek a megoldásnak azért némileg több értelmét látjuk, mint az előzőnek.

Mi belelátjuk a bűnözők azonosításának és becserkészésének egy újszerű módját is. A régi, strandokon megszokott, csak egy irányba mozgó forgókapuk lezárásával csapdába ejtett bűnözők nem tudnának ez elől meglógni!

A Wyze videó-kaputelefon reklámjáról beszélünk adásunkban, de aki mégis olvasna minket, inkább tekintse meg a reklámot teljes terjedelmében! Érdemes!

A kedves szomszédgyerekek megkergetésére is kiváló megoldást találunk a Ninebot-Segway kínálatából. Az amúgy uncsi hoverboardot kis, joystickel irányított gokarttá lehet varázsolni a frissen megjelent készlettel. Ez még önmagában nem nyújtana különösen nagy élményt, de a készítők felruházták a járművet egy apró golyócskák kilövésére alkalmas miniágyúval is. Ezzel aztán jól meg lehet a nyavalyás kis kölyköket hajtani az utcán!

Kinek ne lett volna meg gyerekkorában az ikonikus Fisher-Price Chatter telefon? Persze a vasfüggöny miatt hozzánk csak a Vörös Kalász Mgtsz fröccsöntő GMK-jának a koppintott terméke jutott az óvodába, de a vidám tárcsás telefon látványa felidézi a gyermekkorunkat, ahol a szüleinkhez hasonlóan mi is sokáig csak vártunk arra, hogy telefonunk lehessen.

Most viszont akár $60-ért a miénk lehet a 60 éves jubileumát ünneplő műanyagtelefon legmodernebb, Bluetooth-szal kiegészített, valódi telefonálásra is alkalmas változata! A kihangosításra képes telefon bármely céges telekonferenciát barátságosabbá tud varázsolni. A felhasználói is kevésbé lesznek ingerültek, hiszen mosolygó játéktelefonra mégsem akarják rácsapni a kagylót!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .