ZO020 – BuBiodóm, okosváros búra alatt

Smart City Circuit Board

ZO020 – BuBiodóm, okosváros búra alatt Zártosztály Podcast

A Zártosztály tagjait szétültettük, otthon csücsülnek házi elkülönítőben, korábban készült felvételünkön még a lakhelyelhagyás előtti időket idézzük és megpróbálunk egy élhetőbb várost elképzelni.

Mozgójárdán száguldunk előre és hátra. Radikálisan csökkentjük a fényszennyezést. Búra alatt füstölgünk egy dohányzásmentes városban. Meghekkeljük a Dunát, miközben megvizsgáljuk a városon belül kialakítható halfarmok lehetőségét. Végül felajánljuk az ország kreativitását a biztonságos automata boltok kifejlesztéséhez.

Budapest klassz város, de azért időnként az élhetőség határán van a mostani formájában. Arra gondoltunk, összegyúrunk pár létező és néhány potenciálisan kivitelezhető megoldást, hogy feldobjuk, modernizáljuk a környezetünket.

Ezek között vannak a 2020-as években kapásból megugorható ötletek, mint például az önvezető taxik vagy az autók sebességszabályozó automatikáját a V2X infrastruktúrával összekötő navigációk, amik segítenének abban, hogy ha lassabban is, de folyamatosan mozgásban maradhasson a forgalom, elkerülve a dugókat és a felesleges környezetszennyezést.

Ott vannak még az automata, kassza és személyzet nélküli boltok, amiknek a legnagyobb tesztpiaca lehetne Magyarország – a bigtech cégek számára szolgáltatásként értékesítve a magyaros „úgyiskitudomjátszani” virtust. Ha itt sikerül megvédeni az árut, bárhol menni fog!

Vannak olyan megoldások is, amiket külföldön részben már meg is valósítottak, de lehet, hogy nálunk sosem köszöntenek be, pedig üdvözlendők lennének: például a mobil cellainformációk vagy még inkább a társadalmi hasznossági érték alapú közvilágítás gyalogosoknak.

Nem áll nagyon távol a valóságtól az AR (kiterjesztett valóság) alapú turizmus, ami remek lehetőséget biztosítana még csökkentett/nulla közvilágítás mellett is a városnézésre, és több korszakalkotó kiegészítő szolgáltatást is tudunk hozzá javasolni – ha már.

Aztán persze vannak a teljesen zártosztályos szinapszis-kisüléseink is, ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül:

  • Többsebességes mozgójárda a zsúfolt villamosvonalak helyére
  • Panoráma moziszéksor a 2-es villamos helyén
  • BuBiodóm és személyes dohányzófülkék
  • Drónhorgászat

A főútvonalon zöldhullámot beállítani képes, okos közlekedésszervezőket nem tudom, hova kéne besorolni. Pedig jó ötlet, nem?

Mindenki megnyugtatására: a Zártosztály adásait esetenként pár héttel a publikálás előtt rögzítjük – mint ezt itt. Nem ültünk össze emiatt a stúdióban, nem utaztunk, nem találkoztunk személyesen. Ha egyszer elfogynak az ilyen részek, akkor majd megoldjuk online a felvételeket – nem kockáztatunk, de titeket sem hagyunk unatkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .