ZO138 – Nincs ingyen ebéd!

https://anchor.fm/s/f20cea5c/podcast/rss

Sosem gondoltad volna, milyen trükkel tartják a kibucokban a méheket! Ezúttal a tudomány legfrissebb terméséből szemezgetünk hallgatóink legnagyobb örömére!

Megtévesztett mesterséges intelligencia 🧠
Kiszervezett vámpírság 🕷
Robotizált kaptárak 🐝
Csótány sugar daddy-k 🦟
Kötött és holdi növények 🌘

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 138. ADÁSA

Biztonsági szakértők bemutatták, hogy a banki regisztrációnál jelenleg alkalmazott video-azonosítási algoritmusok 90%-a megtéveszthető deep-fake technológiákkal.

Csak gratulálni tudunk éleslátásukhoz, ami elvezette őket ehhez az eredményhez! Mi már jó előre megmondtuk, hogy a banki azonosító AI-ok össze fognak csapni a deepfake mesterséges intelligenciákkal. Az egymást tökéletesre csiszoló algoritmusok végén pedig minden bizonnyal a mindent átszövő szuperintelligencia fogja majd kialakítani a maga kis maffia-hálózatát. A főboss diktálja majd, hogy milyen tempóban fejlődhet az egyik, illetve a másik fél, hiszen a kezében fognak összefutni a szálak!

A mindent átható világ- és pókhálóban csücsülő óriásintelligencia még messze van, ezért a valós pókhálóban csücsülő valós pókok intelligenciájára is vetünk egy elvetemült pillantást.

Floridai kutatók a kenyai ugrópókkal végeztek kísérleteket, amiben megállapították, hogy a piros hasú, vérrel telt szúnyogokat szívesebben vadássza, mint azokat, amik éhesen zümmögnek.

Ráébredtünk, hogy valójában egy áttételes vámpírról van szó, ami a vérszívást kiszervezte a szúnyogoknak! A pók szinte teljes egészében megfelel a középvezetőkkel kapcsolatos elvárásoknak. Mindenhol van szeme, pattog, amikor éhes, és közben még szívja a kisebbek vérét is.

De milyen lehetett annak a kutatónak az élete, aki különböző színű cukros oldatokkal etette a kísérleti szúnyogokat?

A gyümölcslégy-kutatás újabb mérföldkőhöz érkezett. A teljes morfológiájukat modellezték, és ennek eredményeit nem csupán ingyenesen elérhetővé tették, de bemutatták a modell elméleti alkalmazhatóságát is.

A szimulált légy tökéletesen bemutatja, hogyan képes az igazi sétálni és azt is, hogy a sétáját hogyan lehet úgy stabilizálni, hogy a testének a tömegét meghaladó golyócskákkal lövöldözve is talpon maradhasson. Kérdés, hogy ennek a gyakorlatba átültetése hogyan fog történni? Légy fiziko-terapeuták fogják a legyecskéket járni tanítani, hogy utána a légyvadászok ici-pici pisztolyokból lövöldözzenek rájuk apró ólomsörétet?

A NeuroMechFly választ ad arra a mindenkit régóta nyomasztó kérdésre a Vissza a jövőbe filmből is, hogy „Nyuszi, vagy McFly?”

Nem. Légy.

Izraelben automata, robotizált méhészkonténereket fejlesztettek ki. A megoldás az emberek közreműködése nélkül eteti, itatja a méhecskéket, ad nekik antibiotikumokat, és még a mézet is kipergeti, amikor már ideje.

A méhgyár (trükkös angol néven BeeHome) csak arra igényli az embert, hogy meglegyen az alapanyag-ellátásl, valamint őrizze a benne levő drága technológiát.

Csak meg ne jelenjenek a programozók a debuggereikkel!

Pihentebb kutatók kiderítették, hogy a nőstény csótányok szexuálisan vonzóbbnak találják az édesebb, cukorkaillatú partnereket. Azon kívül, hogy ezzel felfedezték a csótánytársadalom sugar daddy-jeit rájöttek más izgalmas következtetésre is.

Felhívták a csótánycsapda-gyártók figyelmét arra, hogy az édes illatú csapdák ugyan bevonzzák a csótányokat, de mivel intelligens életformákról van szó gyors evolúciós alkalmazkodási képességgel, elrettentik a cukros illatoktól. Emiatt a csótánynőstények nagyobb figyelmet kezdtek el a kevésbé cukros, büdös csótányoknak szentelni. Ezzel a teljes társadalmi berendezkedésük fel fog borulni.

Szerintünk is hatalmas hiba, hiszen így az édeskésebb csótányok helyett hamarosan kesernyés, büdös állatok kezdenek majd elterjedni. Amikorra pedig az emberiség ráfanyalodik a fogyasztásukra, akkor már nehéz lesz lenyomni őket a visszataszító ízük miatt.

A GrubHub túltolta a kampányát. A New York-i akciójukban egyik nap ebédidőben minden megrendelőjük 15 dollár kedvezményt kapott. A lehetőség ugyan egy három órás ablakra volt korlátozva, de a cég arra nem számított, hogy mekkora lesz az érdeklődés.

Az összes étterem, aminek a termékeit kiszállítják, a normál forgalmának sokszorosát kellett teljesítse. A futárok elfogytak, és több órányira torlódott a késés. Percenként 6000 rendelés érkezett be a céghez, amit az informatikai infrastruktúrájuk sem tudott kezelni. Hát még a reklamációkat!

Összességében 400.000 rendelést vallott be a cég, ami csak a 15 dolláros kuponokat figyelembe véve, minimálisan 6 millió dollárnyi pénzosztást jelent. Igen nagy összeg ez, különösen ha azt nézzük, hogy ezzel igazából még rontották is a hírnevüket!

Mi köti meg a legtöbb szén-dioxidot a Földön? Hát persze, hogy az algák! Ideje tehát más alkalmazási területet is találni nekik, amivel jobban ki tudjuk ezeket az élőlényeket is szipolyozni!

Itt lép színre az apró alga-telep, amivel kutatók egy kis teljesítményű számítógépet tudtak meghajtani. Sajnos a korábbi epizódunk banános kísérletéhez hasonlóan itt sem kellően hatékony ennek a környezettudatosnak gondolt megoldásnak a hatásfoka. Becslésünk szerint egy több méter vastagon megpakolt futballpályányi alga által termelt áram tudna egyetlen villanykörtét üzemeltetni, így még várnunk kell a technológia finomítására, mielőtt a Balatonba szabaduló villanyalgáktól megrázó élményekben részesülhetnénk!

Ha képtelenek vagyunk életben tartani szobanövényeinket, de a műanyagot snassznak tartjuk, akkor eddig problémát jelenthetett, hogyan dobjuk fel környezetünket egy kis zölddel.

Találtunk egy olyan megoldást, ami egy harmadik utat teremt a növények közelünkbe hozására. Az Etsy-n kapható horgolási és kötési minták, meg persze némi türelem és fonal segítségével a legnépszerűbb szobanövényekkel népesíthetjük be otthonunkat vagy irodánkat!

A hazai sajtót is már bejárta az a hír, hogy kutatók holdi talajmintában próbáltak meg növényeket termeszteni. Az izgalmas kísérlet során előállított satnya palánták ugyanakkor nem ígérnek túlzottan bő termést a jövő űrhajósai számára.

Persze alacsony gravitációs környezetben biztosan tudtak volna magasabbra is nőni. Minket azonban nem sikerült teljesen meggyőzni arról, hogy a kísérlet bármit is igazolt volna. A magok kikeléséhez ugyanis, a talajhoz tápanyagot kevertek, folyamatosan locsolták, valamint szobahőmérsékleten tartották őket. Ennyi erővel darált műanyagba, üvegkavicsokba, vagy akár földbe is ültethették volna a növényeket, a regolit ebben a kísérletben mellékszerepbe került „véletlen”.

830 millió éves baktériumokat találtak sókristályok zárványaiban. A kutatók, úgy tűnik, nem figyeltek oda, amikor a Jurassic Park ment a retrocsatornán és úgy döntöttek, kiemelik és megvizsgálják őket. Ennek nem lesz jó vége!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .