ZO120 – Húzz el, haver!

ZO120 – Húzz el, haver! Zártosztály Podcast

Mivel lehet emberebbé tenni az embert? Disznószív, tyúkagy?
Szatellit-benzinkút az űrben!
Légzsák az ember nélküli járművekre?
Öngól a Canon nyomtatóknak?

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 120. ADÁSA

A közelmúlt egyik legnagyobb tudományos áttöréseként génmódosított sertésszívet ültettek be emberbe. Ha ez a technológia meghonosodik, akkor az itthoni disznóvágásokat is jelentős mértékben át kell majd gondolni. Feldolgozás előtt ellenőrizni kell a szervdonor kártyákat, nehogy hurkába kerüljön a szerv! Persze új horizontok is megnyílnak, a vezetői rétegeket el lehet látni a jelenleginél fejlettebb és jobban átgondolt döntéseket lehetővé tevő csirkeagyakkal, avagy a toxikus vezetői stílust helyettesíthetik hiénából vagy patkányból kiemelt agyakkal. Sokak esetében ez az empátia jelentős növekedésével járhatna!

Orwell óta tudjuk, hogy vannak egyenlők és vannak egyenlőbbek, pláne a disznók. Ezek a jogok a valóságban jól szabályozott formában törvénybe vannak iktatva, amiknek érvényt szerezhetnek az arra hivatott szervek.

De mégis milyen jogai lesznek azoknak, akik vagyont szereznek egy virtuális világban? Nem kevés valós érték befektetésével szerez kisebb-nagyobb virtuális ingó és ingatlan vagyont az újdonságra hajlamos közösség valamelyik, általa kiszemelt metaverzumban – amiről egyelőre nem lehet tudni, hogy egy vagy A Metaverzum lesz-e majd egyszer.

Sebaj, mi kitaláljuk a megoldást arra, hogy a megvásárolt tárgyakat hogyan lehet majd jól megvámolni!

„Ha már megfejem őket, akkor legalább jó legyen nekik közben!” – gondolhatta egy török gazda, akiről a Mátrix 4. mozikba kerülése környékére időzítve jelent meg cikk a mértékadó The Sun magazinban. Hogy mi az a Mútaverzum és mi köze ehhez a Mútrixnak szerintünk könnyen kitalálható. A tehenek fejére rögzített VR szemüvegeken keresztül személyre szabott VR-élményben részesülhet a kérődző, amely a kísérletek alapján radikálisan növeli a tejhozamot. Mi persze nagyban gondolkodunk, és hatalmas AR-jurtákat álmodunk nekik, ahol szabadon futkározhat, mintha a legelőn lenne. Opcionálisan ugyanez esetleg AR és jurta nélkül: megnézni, nem jobb-e az neki, ha a szabadban bóklászik?

Szabadon bóklásznak azok a rendőrök is, akik nemrégiben bíróság elé álltak egy AR játék miatt. Ők azért érdemelnek említést, mert amikor egy betöréshez kértek segítséget a kollégáik, úgy mérlegelték a helyzetet, hogy helyette inkább elmennek Pokemont fogni. Nem fogadta el a fellebbezésnél a rendőrség azt az érvelést, hogy betörőből számtalan csatangol az utcán, míg egy szép hízott Snorlax sokkal nehezebben található, ráadásul a betörő nem kell senkinek, a Pokemonra viszont rengetegen vadásznak. Most viszont mindketten új karriert kezdhetnek Pokemon trénerként!

Image Credits: Bzigo

A betörő jó nagy, könnyű kiszúrni, hol motoszkál éjszaka a szobánkban. Nem úgy, mint egy szúnyog! Erre kínál megoldást a Bzigo, amely egy lézerrel mutatja meg nekünk, merre is zümmög a vérszívó. Korábbi adásunkban, Marcsival mi ugyanezt már kitaláltuk, sőt mi akkor ennél tovább is mentünk a gondolkodásban, hiszen mi különböző módszerekkel el is tettük a zümmögés forrását láb alól.

Persze a fogyasztókat meg kell védeni: ugyan ki akarná, hogy lézergravírozza az arcát egy szúnyogcsapda? És azt, hogy sietve áthajtson rajta egy önjáró szállítórobot? Na ugye. Ennek elkerülésére a korábban már említett Nuro kedves arcú, se-eleje-se-hátulja járművét a legújabb verziókban légzsákokkal tervezik felszerelni. Tartunk attól, hogy ha tényleg megóvja az elé ugró gyalogosokat, akkor az egyetemek campusain bóklászó járműveken az amerikaifocisok hobbiból fognak gyakorolni!

A bűnözők gyakran élnek korszerűbb eszközökkel, mint az áldozataik. Így járt a texasi Austinban a parkolási társaság, akiknek egy bűnszövetkezet QR kódokkal látta el az óráit, amin keresztül elérhető volt egy teljes virtuális parkolási rendszer, és a regisztrált felhasználók fizethettek a parkolásért. Annál kevés cikibb bejelentést találni, mint ahol a parkolási társaság felhívja a figyelmet arra, hogy ez csak csalás lehet, hiszen ők nincsenek azon a technológiai szinten, hogy meg tudnának valósítani egy ilyen rendszert. Javasoljuk, hogy ha megtalálják az elkövetőket, akkor ne feljelentsék őket, hanem vegyék meg a rendszert!

Tankolás az űrben

Bámulatos, hol tart már a tudomány! Már sokat problémáztunk azon, hogy az űrbe fellőtt eszközök jelentős része vagy szemétként kering a bolygónk körül, vagy visszazuhan rá. Ezzel hatalmas energiát pazarlunk, hiszen ahelyett, hogy megjavítanánk az eszközöket, hagyjuk őket elpusztulni. Ambiciózus megoldással állt elő ennek a problémának a csökkentésére az Orbit Fab nevű startup. Víziójukban megtankolható műhold, űr-üzemanyagtöltő állomás, pályakorrekciós szolgáltatások szerepelnek, amely ötleteket mintha egyenesen korábbi adásainkból ollózták volna össze! Javasolt fejlesztési irány: a bányászható űrroncstelep és az űrszemét-napellenző!

Reméljük, őket nem éri el az a csiphiány, ami már mindenhol felüti a csúnya fejét! A Canon nemrégiben azt jelentette be, hogy kifogytak a festékpatronjaiban az eredetiséget igazoló DRM csipekből.

Ezek a gyártók híresek arról, hogy a nem eredeti kellékanyagok használata során folyamatosan piszkálják a felhasználókat, akik mindenféle felugró ablakkal, értelmezhetetlen és komoly veszélyt sugalló hibaüzenettel kell szembesüljenek.

Most azonban a patronok mellé a használati utasításba belerakják, hogy mely üzeneteket milyen formában kell átugrani, kikerülni, ignorálni. Gyanítjuk, hogy a másolatgyártók által készített leírásra biggyesztették rá a saját logójukat!

Persze nem minden gyártó nyomasztja a felhasználóit csak azért, mert az nem akar folyamatosan tejelni. A Wyze például a megfigyelőkamerájához korábban ingyenesen nyújtott szolgáltatást úgy tette fizetőssé, hogy a felhasználók annyit fizethetnek érte, amennyit nekik ér. Ez pedig akár lehet nulla is. Ennél kedvezőbb ajánlatot nem is nagyon lehet kapni!

A Mozilla, a korábban megkerülhetetlen Firefox böngésző és Thunderbird levelezőkliens készítéséről elhíresült alapítvány, amely számos nyílt forráskódú szoftver fejlesztését is koordinálja, nemrégiben bejelentette, hogy a továbbiakban nem fogad el adományokat BitCoinban. 2016-ban még az elsők között voltak, akik felkapaszkodtak ennek a fizetőeszköznek a népszerűsítéséért induló vonatra, mára azonban ráébredtek, hogy nem egyeztethető össze a proof-of-work működésből adódó környezeti terhelés az elveikkel.

Az open source házatáján mostanában pár nagyobb vihar is kitörni látszik. Miközben a Fehér Ház a tech cégeket ostorozza a széles körben elterjedt open source szoftverek beruházás nélküli használata miatt, egy fejlesztő megunva a hálátlan ingyenélőket és saját kezűleg rongálta meg a korábban közkinccsé tett forrásait. Persze ki fizetne azért, amit ingyen is megkaphat?

Zárásként a Tinder újítását járjuk értetlenkedve körül, ami a legutóbb kiadott alkalmazások visszafejtésével szórakozóktól kiszivárgott. A társkereső-óriás olyan szolgáltatást dob várhatóan nemsokára piacra, amiben csoportosan lehet társkeresni. Mi ezt úgy képzeljük el, mint amikor a diszkóban a tinik csoportosan vizslatják a másik sarokban ácsorgó ellenkező neműek csoportját és kibeszélik, hogy melyik illene a haverhoz.

Persze angyalka, ilyen fejjel!

Animal Cannibals – 1×1

Ebből a hagyományok levetkőzése után kiesik a diszkó, mert ez az intézmény már lényegében megszűnt, a haveri csoport, mert azok nem lépnek ki a szobájukból, valamint az esély, hogy ne tévesszék meg photoshopolt angyalkákkal az embert. Korábban ez a veszély nem volt ennyire komoly, hiszen az első suta poén elsütése után leomlott a vakolat a csajokról és ha térdig jártál a malterban kiderülhetett, hogy erősen csaló a látszat.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .