ZO030 – Grillterasz ínyenceknek

BBQ város grill

ZO030 – Grillezés a városban Zártosztály Podcast

Általában találunk helyet és időt egy jó bográcsozáshoz vagy barbecue-záshoz, de az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján érdemesnek találtuk végiggondolni, milyen módon és alapanyagokból lehetne meghonosítani a BBQ-t (vagy akár a grillezést, ami teljesen más – a szerk.) társasházi környezetben.

Betondzsungelbe szakadt Bear Grills a Zártoszály Podcast 30. adásában

Vannak hobbik, amik egyszerűen nem közösség-kompatibilisek. Tipikusan ilyen a szabadtéri sütés-főzés szinte minden válfaja. Ennek megfelelően a sokemeletes társasházakban lakók saját készítésű bográcsgulyást vagy egy szekrénysmokerben sült malacot legfeljebb fesztiválokon, víkendházban vagy esetleg erdei tisztáson ehetnek.

A közösségi együttélésnek sok írott és íratlan szabálya van, ami a jelentős füst és a nyílt láng használata ellen szól – ezzel mi sem vitatkozunk. De talán mégiscsak lennének olyan alternatívák, amik némileg rugalmas szomszédság mellett megvalósíthatóak lennének. Vannak olyan bátrak, akik a társasházi teraszon BBQ-znak, egyedül. Miért ne lehetne ezt közösen, nyilvánosan csinálni?

Alkalmas terep adódna: a felparcellázott lapostetők vagy az elavult játszóterek beton pingpongasztalai éppenséggel még reális megoldások is lennének, de ha valaki megoldaná a hőszigetelést értelmes költségen, akár a panelek egykori szemétledobóiból Guinness rekorder füstölőket lehetne kialakítani. Tegyük el az ötletet a bontás előtti időszakra… amikor már minden mindegy.

Megvalósításra váró ötletünk ezúttal a BéreBeQ – amit, ha a körülmények (nagy kert, füstkedvelő szomszédok) adottak lennénk, akár mi magunk is elkezdenénk. Egyáltalán nem tűnik kizártnak, hogy valaki a külső kerületek egyikében meg is valósítsa – akinek van kedve belevágni, szóljon! Segítünk beröffenteni a tüzet és a bizniszt is!

Ha már város, kicsit körülnéztünk, milyen menüt tudnánk „önerőből” az asztalra tenni Krokodil Dundee örökségeként: milyen eredeti húsok, köretek érhetőek el ingyen – vagyis inkább kicsit hunyorogva, ha nagyon muszáj. Kígyót-békát kiáltunk és összehordunk tücsköt-bogarat, de nem mondunk csütörtököt. És más napot sem BTW.

Meglepően sokféle ehető állat vesz minket körül, még ha a többségre tényleg csak végszükség esetén fanyalodnánk is. Ennél pedig csak a városban is elérhető gyümölcsök, fűszerek és salátának valók impozáns választéka különlegesebb: komolyan elgondolkodtunk rajta, hogy a következő nagy sütéshez a ház körül gyűjtünk köretnek, kompótnak és persze pálinkának valót.

Tartsatok velünk, ezúttal egy bő félórás gasztronómiai tripre invitálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .