ZO134 – Én már többet nem…

ZO134 – Én már többet nem… Zártosztály Podcast

Hány meg hány ígéretet hallottunk már, amiről kiderült, hogy ha megtartják, sem azt jelenti, mint amit elsőre hittünk?

Több műholdat nem lövünk le! 🛰
Kísértetek a nappaliban 👻
Helikopteres rakétavadászat 🚁
Hátizsákos turisták a Holdon 🎒
QR kódos sportolók 🏈

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 134. ADÁSA

Kamala Harris bejelentette, az USA a továbbiakban nem fog Földről indított műholdellenes gyakorlatokat végezni, így (ezzel) nem növelik a továbbiakban az űrszemetet.

Egy ideig boldogok voltunk ennek a hallatán, majd rádöbbentük, hogy pontosan mit is jelent ez:

 • Eddig csináltak ilyet
 • Űrből indított műhold-megsemmisítést a továbbiakban is gyakorolnak
 • Ha ők nem csinálják és más akar ilyent csinálni, azt megtorolják
 • Innentől élesben csinálják

Ezek után már nem volt felhőtlen a mosolyunk.

Eddig nem tudtuk, hogyan lesz feltérképezve a Hold, hiszen nem rendelkezik GPS (illetve LPS mint Lunar Positioning System) rendszerrel. A Földön korábban ilyenkor páran nekivágtak az ismeretlennek pár serpával / husky-val és hátizsákkal / hajóval, és addig mentek, amíg csak tudtak. A NASA is olvasott ezekről a korai geodétákról, és nyomdokaikon feltalálta a legújabb kori felfedezőket, a holdi hátizsákos turistákat! Kicsit értetlenül állunk a megoldás előtt, ami emberek hátára szerelt térképész eszközökkel derítené fel a felszínt. Mi a lényegesen egyszerűbb és olcsóbb robotkutyákat küldenénk a terepre, akiknek nem kell annyi oxigén sem a működéséhez. Spot könnyebb is és nem feltétlen szükséges, hogy visszajusson a Földre. Így rengeteg üzemanyagot is meg lehetne spórolni.

A Földre visszatérés problémája nem csak az űrbe kijutó eszközök, hanem az azt lehetővé tevő, újrahasznosítható rakéták sajátja is.

A Rocket Lab a SpaceX visszatérő fokozatától tanulva kitalálta, hogy jó lenne a hordozórakétákat még azelőtt megállítani, hogy azok az óceánban vízkárosodást szenvednének, hiszen az jelentősen megnehezíti az újrahasznosítást. Ahelyett, hogy vinnének magukkal extra üzemanyagot a visszatéréshez, inkább sokkal könnyebb és kevesebb intelligenciát igénylő, hagyományos ejtőernyőket raknak az első fokozatba, a lefele ereszkedő rakétatörzset pedig egy kampó és egy helikopter segítségével kapják el. Ennél mi sokkal elegánsabb megoldásként egy pár ezer darabos drónflotta által kifeszített elkapóhálót találtunk ki.

Légcsavar, háló, ejtőernyő vonalon mozgunk tovább, de ezúttal a drónvadászat lesz a téma.

A nem kívánt apró repülő eszközök elkapására sok bevált eszköz van, a sörétes puskától a rádiózavarókig. Ezek viszonylag nagy kárt tudnak okozni más környékbeli élőlényben vagy eszközben, így sokan foglalkoznak más, célzottabb drónvadász eszköz kifejlesztésével is.

A legutóbbi megoldás, amivel találkozunk, a hálóvető, kamikaze drón, amely a légcsavarjai kilövésével, az azok közé kifeszített hálóval csavarja körbe a célt, majd az olcsó légcsavarok elvesztése után az okos központi egység a motorokkal együtt ejtőernyőn tér vissza a földre.

Az űrkutatást sem tesszük félre, hiszen a világsajtót nemrég bejárta, hogy egy orvost holoportáltak az ISS-re.

Sajnos a StarTrek rajongókat le kell nyugtatnunk, itt egyáltalán nem arról volt szó, hogy egy élő ember eljutott volna az űrállomásra, mindenféle rakétakilövés nélkül. Csupán egy, a Knight Rider technikáját idéző pixelességű AR kapcsolat jött létre az űrállomással, ahol a résztvevők Hololens jellegű technológiával interaktáltak egymással.

Természetesen ilyenkor óhatatlanul felvetődik bennünk a kérdés: ha már van fenn AR szemüveg, akkor vajon milyen különleges Pokémonokat tudnak a Föld körüli pályán begyűjteni az unatkozó űrhajósok?

Ha már előkerültek a VR játékok, akkor meg kell említenünk a Meta Quest legújabb játékainak a bemutatóját is. Korábban jeleztük, hogy nemsokára az NFL játékosok bőrébe bújva játszhatjuk le az élő meccseket. Mostantól ez már majdnem meg is valósul! Még csak játék formában, de már meg lehet a VR játékban a játékosokat szállni! Kísérteties, mint a szintén most bemutatott Szellemirtók VR játék, amit még nem horrorisztikus borzongásnak, hanem egyszerű nyomozós játéknak állítottak be. Mi azért tartunk attól, hogy közelegnek az első VR okozta szívrohamok!

A floridai UCF amerikaifoci csapat kitalálta, hogy a mezein a továbbiakban nem a játékosok Twitter neve, hanem a QR kódja lesz, amivel közvetlenül a róla szóló, friss statisztikákat tartalmazó oldalra lehet jutni.

Mi számos AR ötletet dobunk be arra, hogy mivel lehetne még jobban kiszolgálni a lelátókon ülőket információval. Például a játékosok mozgásának szellemképét megőrizni a pályán, amivel az elavult taktikai táblákat lehetnek élőben helyettesíteni.

A profik is bevezethetik ezt a módszert, hiszen akkor lehetségessé válik a videós reklámelhelyezés a játékosokon!

Az Instagram legújabb ötletétől leesett az állunk: a továbbiakban az amerikai piacon lehetségessé válik, hogy képeinken ne csupán tageljük, hogy milyen menő szerkónk van, de közvetlenül tudjuk bejelölni, hogy pontosan melyik cég, melyik terméke van a képen!

Így aztán kapaszkodhatnak a megaboltok a saját kis ruhapróbálgató alkalmazásaikal! Ha a megoldás elterjed, akkor tényleg meg lehet nézni, hogy hogy is állna rajtunk, egy hozzánk hasonló testalkatú Instagram felhasználón megfigyelhető ruhadarab!

Aki ezt ijesztőnek találja, nem látta még a Google új ötleteit, arra, hogyan ne legyenek zavaróak a mobilunkra folyamatosan érkező értesítések.

A bemutatott hat megoldás mindegyike, a horrorfilmek kopogós szellemeinek az előrevetítéséhez használt jelenségeket idézi meg.

 • Fuvallat – apró levegőmozgás, ami például a függönyt, vagy egy cserepes növény leveleit mozgatja meg
 • Gomb(a) – egy gomb, amely a beérkező értesítések számától függően növekszik egyre magasabbra
 • Mozgás – kis pálcikák emelkednek és süllyednek, amin keresztül például visszaszámlásokat lehet bemutatni
 • Ritmus – finom háttérzajokat generáló tál, ezzel lehet távoli sikításokat, sóhajokat reprodukálni
 • Árnyék – olyan tárgy, aminek a felületén értesítés esetén árnyékok futnak át
 • Kopogó – apró kopogásokkal figyelmeztet, hogy ideje lenne például a skizofrénia ellen bevenned már a gyógyszered

Minden internetes szolgáltató cégnek folyamatosan és kényszeresen új képességekkel kell piacra lépni, hogy fenn tudja tartani a relevanciáját. Frissnek és izgalmasnak kell lennie, ami a visszatartja a céget a szürke középszerűségbe süppedéstől.

Ilyenkor kerülnek elő azok az amúgy fiókban tartható megoldások, amik lényegesen bonyolultabbak, mint amennyi hasznot tudnak hajtani.

A Zoom már nem tudott mással előrukkolni, mint a gépi tanulás és a videóelemzés párosításából születő, gesztusérzékeléssel. Így mostantól a kézfelemeléseket és integetéseket a Zoom automatikusan fogja átforgatni annak az ikonos verziójára. Így ezt, az amúgy eddig két gombnyomást igénylő műveletet egy komplex algoritmussal sikerült helyettesíteniük!

Alig várjuk, hogy ennek a kibővítésével, az arcfelismerést emojivá alakító intelligenciával a fintorgásokat és elképedt tekinteteket is megfelelően fogja a beszélő felé továbbítani a platformnak. Lehetőleg működjön akkor is, amikor a kameránk nincs is amúgy bekapcsolva!

Japánban kitalálták, hogy a sóbevitel csökkentése érdekében nem mással kell a nátrium-kloridot helyettesíteni, hanem inkább az evőeszközök okosításával, tehát elektromos evőpálcák segítségével a nyelv közvetlen stimulálásával!

Az apró áramütések a nyelvben kiválthatják a sósság ízének érzékelését, így az csökkenthető az ételben. Mi nagyobb áramütésekkel a szintén népszerű, füstös, ropogós BBQ érzés elérését is el tudjuk képzelni a jövőben!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás a(z) “ZO134 – Én már többet nem…” bejegyzéshez

 1. […] gyorsulást kell az eszköznek elviselnie. A teljesen feleslegesnek tűnő műbolha-fejlesztést a múlt heti adásunk Hold-térképészeti terveivel összekapcsolva a közeli és kismagassági térképészeti […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .