ZO135 – Csak egy ugrás!

ZO135 – Csak egy ugrás! Zártosztály Podcast

Lendületesen ugrándozunk, legyen szó akár az űrről, akár a virtuális világokról, akár az otthoni tükör előttről. Adásunkban igyekszünk kiszagolni a legizgalmasabb jövőbe mutató híreket.

Virtuális világ a valódi boltból👓
Tesla repülőgépbaleset ✈
Kínai kinetikus aszteroidaeltérítés ☄
Mit pattogsz? 🏓

a zártosztály podcast 135. adása

„Ne ugrálj már!” – szokott gyakran elhangozni a baljós figyelmeztetés, ami a „Mivan, mivan, mivan?” kérdéshez hasonlóan előrejelzi az esti kocsmai balhé érkezését. Nem szóltak erről a veszélyről a kaliforniai Santa Barbara Egyetem kutatóinak, akik 30 méterre is felpattanni képes eszközt fejlesztettek ki. Az eszköz a jelenleg ismert anyagok felhasználásának fizikai határait feszegeti, mert ennek a toronyház magasságú ugrásnak az indításához 315 g-s gyorsulást kell az eszköznek elviselnie. A teljesen feleslegesnek tűnő műbolha-fejlesztést a múlt heti adásunk Hold-térképészeti terveivel összekapcsolva a közeli és kismagassági térképészeti egyidejű elvégzésére képes eszközt tudunk megalkotni!

Kína nem szívbajos, ha arról van szó, hogy az űr ismeretlen mélységeiben lehet veszélyes kísérleteket végezni. A NASA-SpaceX közös DART missziójának nyomán – amely egy távoli, a Földet messze elkerülő aszteroida-páros eltérítését tervezi -indították útjára a saját hasonló küldetésüket. A kínaiaké azonban a Föld pályáját erősen megközelítő aszteroidát veszi célba, aminek eltérítésével azt a Földtől távolabbra szeretnék azt pofozni. Figyelembe véve, hogy sok mindent nem tudunk az űr fizikájáról, elég merésznek tűnik ez a küldetés. Csak reménykedni tudunk abban, hogy ez az űrbilliárd nem hozza a Földhöz még közelebb az aszteroidát, mert annak becsapódása az embert is feltenné a kipusztult állatok listájára!

Fütyülünk a veszélyekre! A Tesla önvezető autóinak egyik leglátványosabb képessége, hogy hívásra odasompolyog a tulajdonosához. Az elgondolás, hogy a tulaj megvárhatja zuhogó esőben autóját, és csak beugrik, amikor az kellően közel ér. Egészen jól működik ez a képesség, amikor a Tesla tesztpályához hasonló környezetben használják, a valóságban azonban sokan panaszkodnak rá. A közelmúltban terjedt el az a videó, amikor egy reptéren próbálkoznak a kocsi lábhoz rendelésével. Az autó azonban nem volt képes felismerni az előtte keresztben álló repülőgép törzsét és azt lendületesen odébb is tolta. Gyanítjuk, hogy a 3,5 millió dolláros magánrepülőgépet a kék festése miatt rendőrautónak nézte, hiszen a sajtó szerint azokba is előszeretettel szoktak bele hajtani önvezető módban.

Végre lehet otthoni javításhoz is Apple eredeti alkatrészeket beszerezni! Persze csak akkor érdemes, ha már lejárt a garancia a termékre, hiszen addig ingyen elintézik azt a szakszervizben. Utána viszont biztosan megéri otthon pepecselni egy kicsit! Eddig még csak az amerikai árak láttak napvilágot, ezek alapján viszont úgy tűnik, hogy mégsem akkora buli a DIY almaszerelés. A közzétett árak szerint, a hivatalos szervizdíjakhoz képest alig van különbség az alkatrészek és a hozzá szükséges szerszámok árának összege között. Persze akinek minden szerszáma megvan otthon a javításhoz, az tudhat spórolni párszáz forintot. Elképzelhető, hogy ennyire alulfizetik az Apple szervizeseit?

Az Apple emellett vadul elkezdte eltávolítani a boltjából azokat az alkalmazásokat, amelyek szerintük rég voltak frissítve. Sok fejlesztő értetlenül áll a jelenség előtt, hiszen azok az alkalmazások, amik pontos céllal és kerettel rendelkeznek, miért is kapnának új fejlesztéseket? Egy számológép, sudoku, kalandjáték nem igazán igényel törődést a fejlesztőtől, miután a kiadási hibáktól megtisztításra kerül.

Hogy kerül az ember a metaverzumba? Hát vesz magának a metaverzum boltból! A Meta megnyitja az első fizikai boltját, amiben a vásárlók kipróbálhatják a számukra leginkább megfelelő eszközöket. Kicsit szokatlan, hogy ilyen tradicionális értékesítési formát választottak az eszközök terjesztésére, de érthető, hogy az újdonságra fogékony, de nem kellően tájékozott érdeklődők számára nem árt, ha van olyan hely, ahol testközelből ismerkedhetnek meg a lehetőségekkel.

Adásunkban feltaláljuk azokat a segítő társakat, akik a vásárló céljainak megfelelő módon mutatják be az eszközöket. A VR jógára vágyót hosszúhajú, fűszagú hippi, az üzleti felhasználót öltönyös, nyakkendős, mackónadrágos üzletember, míg a VR harcra vágyót, dohány és puskaporszagú zupás őrmester terelgeti a megfelelő irányba.

A fiatalok körében a steril és állandóan tökéletes Insta, vagy a beállított jelenetekkel operáló TikTok helyett a valóságot kínáló BeReal terjedni. A népszerűségi listán gyorsan felfelé kapaszkodó új megoldás a felhasználókat egy véletlen időben értesíti, hogy lőjön egy képet az aktuális tevékenységéről, méghozzá úgy, hogy az elülső és hátsó kamerát egyidejűleg használja. A felhasználónak nincs ideje felkészülni a tökéletes képre, két percen belül reagálnia kell. Ha lemarad, kimarad és másnapig nem is adhat hírt magáról! Kérdéses, hogy valós-e a népszerűség és tényleg leáldoz a túlcsiszolt képplatformoknak, vagy ez csak egy egyszeri jelenség, amit egy hatalmas reklámköltés fújt fel gyorsan kipukkadó szappanbuboréknak?

A Snap nem ül a Snapchattel szerzett babérjain. A cég folyamatosan dolgozik azon, hogy újabb és újabb megoldásokkal álljon elő ami segít több, jobb, érdekesebb képet alkotni a felhasználóiról. Még decemberben adták be az ikonikus, sárga színű személyi drónfényképészüket az amerikai FCC testülethez engedélyeztetésre. A folyamat lezárultával, nemsokára talán a polcokra is kerül az új légikamerájuk. Mi Pixy-t szívesen összekötnénk a BeReal-féle működéssel: a fényképezési felhívás után a drón magától fellebbenne, és rövid videót készítene a környékbeli emberekről! Születhetne belőle néhány igazán meglepő felvétel!

Persze a kamerás drón akár arra is alkalmas lehet, hogy a futók ne csupán a térképen osszák meg a menő edzési útvonalukat, hanem teljes követőkamerás felvételeket tegyenek fel edzésükről az internetre!

A Snap izgalmas újításként jelentkezett egy olyan automata ruhapróbáló alkalmazással is, amivel a nekik tetsző darabokat pillanatok alatt a felhasználók képeire tudja retusálni. A megoldásban úgy tűnik, nem kell a boltoknak valódi 3D modellt építeni, hanem azt is az alkalmazás hozza létre. Ezzel lényegesen egyszerűbb az értékesítők dolga, mint az árukészlet, amúgy komoly 3D modellező erőforrást igénylő teljes leprogramozása. Ez persze eredményezhet kevésbé jól illesztett képeket, ami különösen vicces helyzeteket eredményezhet.

Jelentős részben a pandémiának köszönhetően, az utóbbi években divattá vált az otthoni edzés. Az ehhez használt kiegészítő eszközök számos innovatív megoldást hoztak a korábban hagyományos megoldásokkal operáló piacon.

A futógépek, edzőmasinák mellett a sajátsúlyos edzések is igen nagy hangsúlyt kapnak. Az edzés hatékonyságát és a feladatok elvégzésének megfelelő követését még az edzőtermek is hatalmas tükrökkel oldják meg, talán ez motiválta a Fituret is, akik (nem elsőként) megalkották a saját edzőtükrüket. Reméljük, a tükör segít az edzésterv hatékonyságát az ilyen volt-ilyen lesz képeknek a saját, tényleges tükörképünk melletti megjelenítésével is erősíteni!

Edzés közben sokakat zavar, hogy nem hallják a zenéjüket a saját lihegésüktől. Erre kínál megoldást a Sennheiser új fülhallgatója.

Az active noise cancellation helyett activity noise cancellation, állítólag olyan zajokat is képes kiszűrni, mint a fülben lüktető vér vagy a lihegés, a környezeti zajokon túl.

Kérdés, hogy a Zártosztály korosodó műsorvezetőinek egyre ritkuló sportedzésein gyakran előforduló ízületi recsegések, kopott porcok csikorgásának kiszűrésére is felkészült-e a neves gyártó?

Két különböző csoportról is értesültünk, akik egymástól látszólag függetlenül elektromos orrok kidolgozásán dolgoznak. A német-izraeli-finn kutatók elsődlegesen a betegséget sugalló testszagok észlelésére tennék alkalmassá a megoldásukat. Logikájuk kiterjesztésével akár a hűtőben tárolt élelmiszerek megromlása előtt tudnák figyelmeztetni a tulajdonosokat a takarításra, még a fridzsider toxikussá válása előtt.

A konkurens ausztrál kutatócsoport megoldása azonban a hamis parfümök, konyakok, whiskey-k azonosítására lehet alkalmas. Ez a megoldás több paraméter alapján képes kiszagolni a hamisítványokat, feltéve, hogy azok pont azokban a paraméterekben térnek el az eredeti, minőségitől. A kutatás specializált területe miatt, műsorvezetőink arra gyanakodtak, hogy a tudósok valójában csak ezt a megoldást találták arra, hogy az ösztöndíjukból elérhetetlen árú alkoholokat el tudják a kutatási költségek között számolni!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .