ZO115 – A legjobb karácsonyi vásárlási tippek

ZO115 – A legjobb karácsonyi vásárlási tippek Zártosztály Podcast

Karácsony közeledtével megpróbálunk egyedi ajándékötletekkel kedveskedni hallgatóinknak!

📡Műholdvédő űrhaderő🛰
🔥Teslából öntött Musk-mellszobor🗿
🏍Cyberquad, fölöslegessé vált gyermekeinknek🧒
⚔Karácsonyfavédő robotporszívó🎄

Adásunk publikálásakor már javában zajlik az ezüsthét, ami a fogyasztói társadalom miatt egyre inkább arról szól csupán, hogy ki mit fog ajándékba adni, illetve kapni. Nem hagyjuk mi sem cserben a követőinket: kerestünk hát pár olyan újdonságot, amivel garantált meglepetést lehet szeretteinknek és/vagy családtagjainknak szerezni.

A múlt adásunkban beszéltünk a mozgássérültek kiterjesztett végtagjaiként funkcionáló robotokról, amivel új foglalkoztatási módok nyílhatnak meg számukra. Közben elfeledkeztünk a korábban említett robot-avatar kiszolgálókkal működtetett kávézóról, ami közel egy éve volt már híreink között. Természetesen a még csak egérrel, billentyűzettel, izommozgással irányított állapottól még messze van az általunk megálmodott teljes neurális interfészen csatlakoztatott távoli robotvégtag, de látszik, hogy az irány másoknak is feltűnt.

Az űrhírekben a saját maga által kreált ellenségkép bemutatásának szürrealitásán a nevetést nehezen visszafojtó tábornok vezette a sort.

Az amerikai fegyveres erők részeként üzemelő Space Force bemutatta, hogy mekkora veszélyeket rejt a műholdjaira a potenciálisan ellenséges államok által végzett, nem destruktív támadási forma.

Space Force sorozat promóciós poszter – Forrás Netflix

Az így blokkolt műholdak átmenetileg adás-, illetve megfigyelés-képtelenné válnak, ami később helyreáll. Érdekes kérdés, hogy az államoknak van-e joga a fölöttük keringő műholdak kiiktatására, illetve amennyiben nincs, akkor ugye ilyen módszerekkel nem él az USA sem?

Gyanítjuk, hogy az ellenségkép tudatosítása a jövő évi költségvetés mértékével lehet összefüggésben. Időközben a Netflix lassan kiadja a hasonló nevű sorozatának következő évadát, ami valószínűleg nem fog segíteni majd komolyan venni a fenti, tényleges űrhadtestet!

De miért is blokkolna egy ország egy hírközlési műholdat? India például még nem engedélyezte a Starlink internetes hozzáférést, hiszen a megoldás nehezen kontrollálható kapcsolatokat eredményezhet, amin az ország nem tud szűréseket alkalmazni. Felhívták hát a szolgáltatásra előfizetni akarók figyelmét, hogy ne rendeljék előre meg a műholdas internetet, mert nem garantált, hogy az engedélyt meg fogják adni.

Számos olyan területen kínálhatna megoldást a műholdas internet,, ahova az ország infrastruktúrája nem tud kiterjedni. A szolgáltatást igénybe venni képes kereslet miatt ezzel a körrel akár 500.000 új előfizetővel növekedhetne a Starlink bázisa. Igaz, ezzel a mennyiségű előfizetővel egyidejűleg a jelenleg 800.000-re becsült, egyidőben jó minőségben kiszolgálható felhasználói határ is rohamosan közeledni kezd! Ugyanakkor itt már lehetőség nyílik a hálózatbővítés finanszírozására is.

Mi ebben sejtünk egy olyan szálat is, hogy az engedélyezési eljárás kedvező elbírálásához szükséges alkotmányos költség felsrófolása állhat a háttérben, de ki tudja? Esetleg a Blue Origins adott egy jobb ajánlatot?

Elon Iljics Musk – Forrás: businessinsider.com

Bármennyire is jó témákat kapunk Elon Musk extravagáns ötleteitől, arra mégsem ragadtatnánk magunkat, hogy mellszobrával díszítsük íróasztalunkat. Pedig a Caviar nevű orosz cég úgy gondolta, hogy erre igény lesz. Nem is akármilyen anyagból készítik el ezeket a szocreál személyi kultusz hőskorát megidéző szobrokat, mint egy kifejezetten erre a célra megvásárolt és beolvasztott Tesla Model 3-ból! Ugyanitt Tesla alkatrészből készített iPhone tokok és hasonló luxuscsecsebecsék várják azokat, akik szeretnék szeretteiket hasonlóval meglepni a közelgő karácsony alkalmából!

Cyberquad, szájbergyerekeknek

Mateklecke: ha egy Tesla Model 3-ból 27 Musk mellszobrot lehet készíteni, akkor mennyi jön ki egy mini Cyberquadból? Természetesen 15 mérföld, hiszen ennyi a hatótávja a nemrég bejelentett, gyerekeknek készített mini cyberquadnak. Ez már nem sokaknak fog beférni a karácsonyfa alá, mert adásunk előtt már csak előrendeléseket vesznek fel rá, ráadásul elég magas fa kell ahhoz, hogy mutasson is valahogy az alsó 1-1,5 méter megkopasztása után. Az első epizódunkban is említett Cyber-járművek első ténylegesen kapható első fecskéje után még valószínű, hogy éveket kell várni, hogy a teljes méretű Cyberquad, a témaindító Cybertruck, vagy a Cyberboat esetleg az általunk megénekelt Cybersubmarine elkészüljön.

Nem csak hardverrel él az ember! Szoftveres vonalon az Amazon megkérdőjelezhető termékelhelyezési gyakorlatát leleplező böngésző-plugint ajánlunk elsőként, a tudatos vásárlóink figyelmébe. Ez képes arra, hogy azokat, az Amazon érdekkörébe tartozó találatokat kiemelje a listákon, amiket a cég elrejt a keresési eredményekben.

A Microsoft Edge kerül még adásunkban a fókuszba. Ez a hányatott sorsú alkalmazás arról híres, hogy másra sem szokták használni, mint a Google Chrome letöltésére a Windows telepítése után. Redmond nem hagyja annyiban! A Bing keresőben látható állandó önpromóción túl, már a csatolt képen szereplő felugró ablakokkal is ösztökélni próbálja a felhasználókat a beépített böngésző használatára. Az egyik így hirdetett képessége például az, hogy a böngésző vedd-meg-most-fizess-később szolgáltatásra cseréli le a webshopok fizesd ki gombját! Ez az izgalmas új szolgáltatás ugyan elősegíti a felhasználók eladósodását, de sebaj, a Windows licence már ki lett fizetve!

Van persze jó hírünk is az Edge-ről! A felhasználói, és valószínűleg már a jogi osztály nyomására megváltoztatták, a Windows 11-ben található hihetetlenül megbonyolított folyamatot az alapértelmezett böngésző kiválasztására! Elvileg már december második hetében elérhetővé válik a kapcsolódó frissítés.

A karácsony környéki bolti akciók során gyakran marad hoppon az ember. Ki gondolta volna, hogy ilyenkor vannak olyan Grincsek, akik a profit érdekében tömegesen felvásárolják a boltok készleteit, és azt drágábban adják tovább a kétségbeesetten keresgélő átlagfogyasztóknak?

Itthon még nem terjedt el annyira ez a módszer, de Észak-Amerikában már olyan méreteket öltött a visszaélés, hogy jogszabályt akarnak hozni a készletek ilyen módon való elcsaklizása ellen.

Az ötletet továbbgondolva olyan szolgáltatást álmodunk meg, ami a tartós fogyasztási cikkek lehető legalacsonyabb beszerzési árára lőve figyelgeti a nagyobb áruházakat, és lecsap az utolsó vagy kellően leárazott darabokra.

Izgalmas szoftverjavítást jelentett be a Roomba: az új modelljeinek a képességeit kiegészítette pár eddig hiányzó funkcióval. A kábelészlelés és -kerülés, a tűlevélsöprés kifejezetten karácsony táján segít abban, hogy lakásunk autonóm eszköze ne borítsa fel és vonszolja trófeaként körbe a lakáson, az izzósornál fogva megragadott fánkat. A cipő- és zoknikerülő funkciót nem teljesen értjük: nem kerülgetni kéne őket, hanem előbb megpucolni, majd egy adott helyre párosával eltuszkolni azokat. Számtalan tinédzserszobán tudna segíteni ez a képesség!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .