ZO066 – Foglalkozása: Villa-nyaú-tó

ZO066 – Foglalkozása: Villa-nyaú-tó Zártosztály Podcast

Beszakad a Tesla?

A Ford és a Jaguar is közzétette: megkezdi az átállást a villanyüzemre.

Nagy bejelentések voltak az autóiparban. Ebben a miniepizódban ezt járjuk körül.

A Zártosztály Podcast 66. adása

Megragadjuk a lehetőséget, mint egy befagyott autókilincset, majd jegeljük a gondolatainkat, mint texasiak a ventilátorokat.

A közelmúltban gyors egymásutánban tettek nagy vállalásokat az autógyárak. A Ford 2030-tól akarja a belsőégésű motorral szerelt autóinak értékesítését Európában feladni, míg az indiai Tat-hoz tartozó Jaguar már 2025-től teljes mértékig átállna elektromos autók gyártására. Olyan zölddé válik az autógyártás, hogy a Ford Mustang helyét lassan átveheti a Puszpáng forgalmazása.

Kitárgyaljuk, hogy milyen módon lehet majd egy dzsungel vagy sivatag közepén megoldani a villanyos Land Roverek mobil, elektromos töltését. A villanyautóba rendelhető dízelgenerátor várhatóan népszerű extra lesz azokon a környékeken, ahol gyenge az elektromos hálózat. Vagy ugye nincs is. Ismét csak Texas jut eszünkbe, ahol súlyos problémákat okozott az áramkimaradás.

Gyakran felmerül, hogy Tesla nem is az autógyártás, hanem inkább a széndioxid kvótájának az értékesítése miatt igazán profitábilis. Azzal, hogy ekkora konkurenciát kap a leendő volt vásárlói köréből, könnyen belátható, hogy ennek a jó világnak hamarosan vége szakadhat. Megjósoljuk, hogy a tőzsde gyorsan be is fogja árazni ezt a potenciális bevételcsökkenését. (Az adásunk felvételétől a megjelenéséig a TSLA közel 10%-os mínuszt jelentett, de van még hova bukni!)

Nem csupán az egyéni, de a tömegközlekedés is új mederbe kezd terelődni. Egyre több szolgáltató kezdte meg a digitális jegy- és bérletértékesítést. Azonban a lehetőségek megnyílása természetesen magára vonta az óriások figyelmét is. A Google már 400 amerikai város tömegközlekedési jegyeit elérhetővé tette a Maps-ben, így várható, hogy egyszer eljut a szolgáltatás hazánkba is. Mi lesz így a trafikokkal? A dohányárut elvették tőlük, az újságok kihalófélben és már a jegyek is digitálissá válnak. Szerencsére bagót újra árulhatnak, most már lottót, jegyeket és üdcsit is. Vajon visszajönnek a gumi Hupikék törpikék és a műanyag gyerekjátékok is a kínálatba, a jegyek kivezetésével?

Párszor jól belebakizunk, érdemes a végét is meghallgatni!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .