ZO140 – Vért izzadok!

ZO140 – Vért izzadok! Zártosztály Podcast

Különösen veszélyes témákról beszélgetünk eheti adásunk vendégével. A tartalom miatt (?) a felvétel több ízben megszakadt, de bár vágónk vért izzadt vele, rutinos magnókazetta reparátorként, celluxszal összefoltozta az adást.

Önszabályzó dinoszauruszok 🐱‍🐉
Értékes aszteroidák 🐱‍🚀
Joueur professionnel move 🐱‍🏍
Minden adatunk a Microsoft kezében 🐱‍💻
Jószolgálati ransomware 🐱‍👤
Gucci virtuál-birodalom 🐱‍👓

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 140. ADÁSA

Adásunk eddig nem látott vendéget köszönt. Kós Tomi még sosem járt podcastban és a technika mindent megtett, hogy ez ezúttal se sikerüljön neki. Adásunk olyan gyakran szakadt meg, eltérő okokból, hogy elgondolkodtunk azon, hogy a Technika Ördögét felvesszük tiszteletbeli negyedik szereplőként. De végül kiszavaztuk, ennyivel nem lehet hozzánk bekerülni.

Helyreigazítás: tévedtünk. A Yale kutatói kiderítették, hogy a meteor becsapódása előtt némely dinoszauruszok már annyira fejlettek voltak, hogy gyors metabolizmusuknak köszönhetően szervezetük elegendő meleget termelt ahhoz, hogy a testük ne szoruljon rá külső hőforrásra. Így valójában a késői dinoszauruszok melegvérűek voltak. A tollas-prémes, melegvérű dinoszauruszok elmélete teljesen megdöbbent minket és egyre jobban gyanakszunk arra, hogy valóban átköltözhettek a Holdra, illetve nagyköveteik köztünk járnak! Elvégre több millió év előnyben vannak az ember fejlettségi szintjéhez képest.

Nagyon örülünk annak, hogy nem ruháztunk aszteroidapor begyűjtő vállalkozásba! Mint kiderült, az évek során a regolit értéke rohamosan zuhanni kezdett. A korábban japán űrmisszió által beállított 27 millió dolláros grammonkénti árat az európai űrügynökség Osiris missziója 0,4 millióra nyomta le. Most pedig már egy kis, mindössze 13 millió dolláros tőkével rendelkező cégecske akar bányákat nyitni az űrobjektumok ritka fémjeinek kitermelésére. Persze ők még biztosan nem tudják, hogy a dinoszauruszok, már kibányásztak mindent, amit érdemes volt. A Hold-por is ezért szürke és nem aranyosan csillogó. (Mondjuk legalább nem is gonoszan.)

Bezzeg a Francia Akadémia, nekik nem ment el az eszük! A nyelvprotekcionizmus nevében tevékenykedő nyelvújítók ismét megoldották, hogy az anglicizmusok rettenetes elharapódzása megálljon határaiknál. A gyászos fekete téntával meghúzott vonal mellett toporgó anglikán kifejezések szomorúan vették tudomásul, hogy francia hon nemes területén használatuk erősen ellenjavallott. Így tehát az e-sport a ‘jeu video de competition‘, a pro-gamer a ‘joueur professionnel’, a hashtag ‘mot-dièse‘, a sexting ‘textopornographie‘, míg a wifi a dallamos ‘l’access sans fil à internet‘ kifejezésekkel hivatkozható.

Mit is mondhatnánk erre? Coup de joueur professionnel!

Most még ugyan csak ajánlás ezeknek a szavaknak a honosítása, de mi látjuk a jövőt, amikor a hibás kifejezéseket használókat adataik titkosításával büntetik, amit Émile Zola munkásságának méltó emléket állító szakdolgozat benyújtása után fog a Francia Akadémia feloldani.

Nem áll messze ettől az állapottól a Goodwill névre keresztelt „jószolgálati ransomware” sem, ami az adatok titkosítását egy háromlépes jótékonysági küldetéssorozat teljesítéséhez, dokumentálásához és publikálásához köti az adatok feloldását.

Az USA-ra szabott feltételek elsőként takarók és meleg ruhák átadását követeli a könyékbeli hajléktalanoknak. A második lépés öt 13 év alatti kisgyerek boldog arcocskájának lefilmezése, miután a Pizza Hut, Dominos vagy a KFC éttermeinek valamelyikében megvendégelték őket. Harmadik lépés pedig egy kórházi számla kifizetése és annak dokumentálása (pl. Insta-sztoriban), hogy a boldog kedvezményezett mennyire örül ennek.

Nem tudtuk eldönteni, hogy a ransomware alkotói saját képességeik fitogtatására, a fenti éttermek népszerűsítésére, avagy a megosztásra engedélyezett platformok tulajdonosának biztatására („véletlenül” lenne mind Meta?) szolgál-e leginkább. Mi persze látjuk a benne rejlő üzleti lehetőséget, az oviscsoport bérlésre szakosodott óvodákat, a kellően fotogén hajléktalanokat, akikkel higiénikusan beállított környezetben lehet jótékonykodni, valamint a kórházakat, ahol 10%-ért filmezési lehetőséget és kamuszámlák kifizetését igazoló bizonylatokat biztosítanak. Ha a business beindul, akkor tik-tokos és youtuber sztárok is élhetnek a megjelenési lehetőséggel!

A rólunk készült felvételeket még meg kell osztani a zsarolóinkkal, ugyanakkor a Microsoft megpróbálja egyszerűsíteni az életünket. A redmondi óriás azzal szeretne gondoskodni rólunk, hogy új biztonsági szolgáltatásként, minden adatunkat egy általuk felügyelt blokkláncon helyezne el. Ehhez kaphatnánk egy egyedi azonosítót, aminek birtokában rendelkezhetnénk az adatok megosztásáról, illetve láthatnánk a hozzáféréseket. A blokklánc biztonságossága már korábban is felmerült kérdésként, de a központosított személyi és orvosi adattárolás még a legkevésbé paranoiások számára is hordozhat jogos aggályokat. (Mi pedig az orvosaink szerint nem kicsit vagyunk paranoidok, bár szerintünk ők titkon az életünkre törnek.)

Arra igazán kíváncsiak vagyunk, hogy ez az EU-n ez hogy fog keresztül menni.

Nemrég egy magyar pénzintézet nagy összegű elmarasztalást kapott, mert ügyfeleik hangjából, viselkedéséből profilokat alkottak, amit az ügyfélkapcsolati rendszereikben felhasználtak.

Egy nemrég bemutatott mesterséges intelligencia észreveszi a beszéd elemzése alapján, hogy a beszélő szenved-e a depressziótól, vagy esetleg élvezi azt. Számos izgalmas felhasználási területét találjuk ennek a hangelemzésnek, sőt feltaláljuk a hang-anti-depresszánst, amikor az algoritmus elnyomja hangunkban a depresszió jegyeit és vidám, elégedett embernek mutat minket a külvilág felé!

Persze minek is búsongana valaki, amikor alsógatyától napszemüvegig Gucciba öltözhet a virtuális valóságban?

A Roblox legújabb guccsi-húzása, hogy egy állandó területet létesített a játéktéren belül a Gucci márkájú termékek bemutatására és értékesítésére.

Számunkra igazi újdonságként kiderült, az is, hogy a Roblox nem csupán uncsi nadrág-póló kombókat árul divatos virtuális cipővel, de lehetőség van réteges öltözködésre is, tehát alsó és felsőruhák és kiegészítők külön-külön cserélgethetők. Így persze többet is lehet belőle eladni.

Arra sajnos nem kaptunk választ, hogy van-e korlátja az egymásra húzható ruháknak, pedig igazán érdekelt volna, hogy az egyetemi napok gyakori versenyszáma, a „ki tud több ruhát magára pakolni” jegyében Guccival felfújt játékosok fognak-e a végén a játéktéren kisgömböcként parádézni!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .