ZO039 – Tippek virtuális szülinapozáshoz

ZO039 – Tippek virtuális szülinapozáshoz Zártosztály Podcast

Mindenki egyedül, mégis mind együtt. Vajon ezt fogja az utókor társas elmagányosodásnak hívni?

Országunkban éppen most robban be a COVID-19 második hulláma, ami miatt érdemes ismét nagyon elővigyázatosnak lenni, és kerülni a nagyszabású, 10-20-mégtöbb fős party-k szervezését. Hogy a köszöntés mégse csak a barátoktól, családtagoktól kapott telefonhívások összességéből álljon, kigondoltunk pár eszközt és szolgáltatást, ami segíthet az élmény átültetésében egy virtuális, 21. századi platformra.

A Zártosztály Podcast 39. adása

Mostani adásunkat egyrészt az ihlette, hogy a suli beindulásával együtt úgy érezzük, felpörgött a születésnapi buli szezon is: a tavasszal elmaradt, illetve nyárról őszre halasztott ünneplésekkel együtt a valóban aktuális születésnapok számánál jóval több meghívót kapunk.

Adásunk azért is időszerű, mert nagyjából pont egy éve fogant meg a Zártosztály létrehozásának gondolata, azaz valahol mi is ünneplünk. Bár a szülinap nem a fogantatás, hanem a születés dátuma, ilyen részletkérdéseken nem akadunk fenn.

Születésnapra készülve ráébredünk, hogy a rég nem látott ismerősnek még nehezebb ajándékot venni, mint annak, akivel gyakran találkozik az ember, ráadásul vannak különösen problémás ünnepeltek, akik maguk sem tudják, hogy mit szeretnének, ha hirtelen kell mondaniuk valamit, viszont cserében utálják a meglepetéseket is. Az ő és környezetük életét nagyban könnyíthetné, ha a nagy webáruházaknál kialakítanánk olyan virtuális kosarakat, amik ötvöznék a nászajándéklista és a közösségi finanszírozás előnyeit, és a végén, a listát összeállító ünnepelt egyben, a kiválasztott napon kaphatná meg az összes ismerőstől az ajándékot. Logisztikai szempontból sem lenne hátrány – hiszen egy helyről kell csomagot küldeni – és a kispénzűek is könnyen tudnának ajándékozni, mert nem kéne pici/olcsó ajándékon gondolkodni, hanem „csak” beadnák a közösbe, amennyit szánnak az ajándékra, és a végösszeg alapján egy rendszer döntene automatikusan a csomag valós tartalmáról.

Persze a meglepi mellett kötelező kellék a torta is: mindenképp indokoltnak érezzük a cukrászdák házhozszállítási képességeinek fejlesztését. Akár az olyan Frankenstein-torták rendelésének biztosítását, ahol minden szeletet más rendel, de egy helyre, akár azt, hogy egy 8-16-24 szeletes tortát több címre, az ünneplők számának megfelelő egységekben vigyenek házhoz. Ha nincs ajándéklista, ugyanez az ötlet kombinálható lenne az ekkor valóban meglepetésnek minősülő csomag futár általi összegyűjtésével, hogy aztán a szülinapos az utolsó szelet tortával együtt kapjon egy csomó pakkot is a buli elején.

A születésnapi összejöveteleket leginkább létre hívó ok az érzések átadása, és a társasági élmény más sokkal nehezebben megoldható problémakör. A virtuális borozás/sörözés kultúrája a videóchat alkalmazásokkal a fiatalabb generáció körében már meghonosodott, de pl. az ajándékbontás esetén a köszöntőknek fontos, hogy a mimika és a meglepetés egyszerre látsszon a képen. Ehhez céleszköz Most vegyetek szelfi funkciós drónokat potom 50-100 dollárokért, mert ha erre rájönnek a tömegek, fel fog menni az áruk!

És egy lépés a jövőbe, a Ready Player One virtuális világába: bulikat nem csak videón, hanem virtuális világban is lehet ám tartani! A Second Life után hamarosan itt a Facebook Horizon is, ahol az avatarjainkkal helyettesítve tudunk majd közös programokat szervezni, otthonunk biztonságából, mégis látva egymás gesztusát, hallva a hangját és látva a deepfake-kel animált arcokat. Egyetlen ugrás csak a Neuralink, hogy ezt valahogy az érzések és érzelmek átadásával kombináljuk, és hirtelen tényleg a Mátrixban találjuk magunkat.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .