ZO132 – Tilos az U…

cooked food

ZO132 – Tilos az U… Zártosztály Podcast

Sose gondoltuk volna, mire lesz jó gyerekkorunk csúzlija!

A Microsoft nagyon meglepődött!😯
A Teams rajtad tartja a szemét!👀
Az amerikai űrhadosztály parittyával akarja megvédeni az Űrt!📡

És amit mindig is tudni akartál: 🔑🍆🌴

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 132. ADÁSA

Ismét tele vagyunk űrhírekkel. Az űrparittya tervét, amit nemrégiben még megmosolyogtunk, felkarolta a NASA.

Ha másra nem is, arra jónak látjuk az ötletet, hogy a gigahajítógépet házhozszállításra használják. A 8.000 km/h kezdősebesség minden bizonnyal elég lesz arra, hogy a Föld bármely pontjára hipp-hopp eljuttassa a csomagokat.

Az amerikai hadsereg nem engedélyezte a SpaceX Boca Chica bázisának a kiterjesztését.

Musk cégei ilyenkor rugalmasan szokták kezelni a helyzetet és más helyszínt keresnek. Mi a magyar űrhajózás felvirágoztatása érdekében felajánlanánk a Hortobágyon pár hektárt! Akkor az üresjáratban mi is fel tudnánk lőni pár modult a magyar Holdbázisra!

A SpaceX bővíti a kapacitásait, hiszen nagy rá a kereslet. Persze nem mindenki kaphat belőle. Az Amazon Blue Originja például nem, emiatt számos más szállítócéget megkerestek, hogy a Kuiper hírközlési rendszerük első fázisát egy gigantikus hullámban kialakítsák.

Gyakorlatilag minden kereskedelmi kapacitást lekötöttek, ami csak az előre látható időben elérhető volt. A 83 kilövés alatt várhatóan annyi szatellitet fognak az űrbe juttatni, amivel a SpaceX hálózatának komoly versenytársat jelentő szolgáltatást alakítanak ki.

Ennyi műhold pályáját figyelni kell, amire az amerikai űrhadosztály Űr Erő Őrzőinek (Space Force Guardian) már nem lesz elegendő a kockás papír. Megbízták hát az Űrparittyát is jegyző Slingshot Laboratoryt, hogy állítsák elő a Föld digitális ikertestvérét, amin megvizsgálhatják az esetleges ütközések következményeit.

Természetesen ennek nincs összefüggése azzal, hogy óriási centrifugával dolgokat akarnak az űrbe dobálni! Ezt a két hírt csak a mi paranoiánk kötötte össze!

Persze az Amazonnak más problémái is vannak, mint a szatellitek az űrbe juttatása.

A dolgozóik nemrégiben úgy döntöttek, hogy szakszervezetet alakítanak. Az utolsó pillanatban, még ezt megelőzően az Amazon belső beszélgetőplatformjára, a dolgozók érdekeit képviselve, készítettek egy szűrőt, amely bizonyos szavakat tartalmazó üzeneteket letilt.

Az Epic elérhetővé tette a RealityScan alkalmazást, amellyel pár tucat fénykép alapján elkészíti egy kiválasztott tárgy 3D modelljét. A megoldás még némileg hézagos modelleket eredményez, de a folyamatos gépi tanulás során egyre jobb minőségű modellek állhatnak elő.

cooked food
Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Szerintünk ez a megoldás nem csupán arra alkalmas, hogy a metaverzumban majdan a megszokott környezetünk vegyen minket körül, miután a tudatunkat feltöltöttük, de rövid távon az étkezésünket is meg tudja változtatni.

Az Instára kitett csodaszép ételkölteményeket 3D modellként felöltve az ételnyomtatónkba, utánozhatjuk a legmenőbb éttermek alkotásait is. Persze ízre még lehet, hogy nem fog eleinte sikerülni, de az emésztés a látvánnyal kezdődik!

A Gogoro a cserélhető akkumulátorokban látja a jövőt. A new yorki tőzsdére menő cég Taiwanon már letarolta a mikromobilitási piacot, ahol a villanyrollerekbe, kisrobogókba szánt akkumulátorok töltőpontjait biztosítják.

Mi persze kitaláltuk a megoldást, ami nem csupán ilyen kisjárművek, de rendes autók tulajdonosai számára, ráadásul az energia mellett testmozgást is biztosít. Az akkumulátorok kettlebellként emelgetése, és a kapcsolódó tornagyakorlatokat bemutató alkalmazás egy új tömegsport alapjait teremtheti meg!

A Microsoft nagyon meglepődött! Mint kiderült a Windows 11 terjedésének a növekedése nem csak belassult, de szinte teljesen megállt. De vajon mit is gondoltak, mi lesz?

Az új operációs rendszer szinte kizárólag az új (2-3 éves) gépekre telepíthető, de azok közül sem mindbe. Emiatt azok, akik mindenképp át akartak állni az új verzióra, már vagy megtették, vagy egyáltalán nem tudnak. Egész addig, amíg a nagy cégek meg nem kezdik a gépeik lecserélését és tömeges átállást az új operációs rendszerre, addig ez a növekedés várhatóan stagnálni fog. A cégek pedig a gépcseréket a chiphiány miatti drágulás következtében valószínűleg halogatni fogják.

Ijesztő megoldással állt elő a Microsoft, a szemkövető AI-al. Ez a fejlesztés a videokonferenciák képernyőn vándorló szemei ellen ad megoldást. A szemet AI segítségével rögzíti, hogy a felolvasás, helyett a kamerán tartja a beszélő szemét.

Mi ezt tovább gondoljuk, hiszen a kamerába nézés önmagában még nem megfelelő, egy nagy képernyő sarkában levő kis képről még nagyon el tud bámulni a semmibe a partner. A mi megoldásunkban a fogadó oldalon, a megfigyelő kamerájának a képe alapján tartja a szemfókuszt a beszélőpartner, hogy el se lehessen ugrani előle!

A Google végre behozta a dokumentumok emojival kommentelésének a képességét. Modern hieroglifák visszafordításával tehát adásunk címe valahogy így hangzik:
🔑🍆🌴

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .