ZO193 – Tenyérbemászó nyúl

ZO193 – Tenyérbemászó nyúl Zártosztály Podcast

Világraszóló felfedezés a húsevő csigákról! Betelepedhetnek-e az országunkba?
A legjobb légszűrő már ott van az otthonodban, csak nem tudsz róla?
De nem csak tudomány, technika is! A CES mindig rengeteg témát ad, alig győzzük kapkodni a fejünket.

* Melegedhetünk a cryptobányászatnál a cryptotél alatt?
* Hogy tartsuk házon kívül az egereket és a szomszéd macskáját?
* Mivel taníthatód távolról a kutyádat?
* Hogy jut fel a robotpostás a harmadikra?

Ezt az adást eddig kizárólag a Patreon támogatóink hallhatták, de úgy gondoltuk a téma érdekessége miatt megosztjuk a szélesebb közönséggel is.

Már egy a korábbi CES-eken feltűnt, hogy mennyi izgalmas fejlesztési lehetőség van a háziállatokkal kapcsolatban. Adásunkban ezért velük kezdjük a szemezgetést.


Okos kutyanyakörv

Az Invoxia nevű cég már korábban feltűnt a kiállításon, azonban az akkori kutyafittnessz-követő nyakörvük inkább nagytestű kutyusokra és rinocéroszokra volt szabva. Mivel ezek egyike sem kifejezetten házon belül tartható, az akkori prototípus vízállóságával kapcsolatban felmerültek kérdések. Így aranyhalaink nehezen juthattak az egészségőrző funkciókhoz.

A mostani expóra már a prototípuson túllépve, akár kisebb macskákra, sőt talán csivavákra is felcsatolható megoldással érkeztek. Ha nem is a kutyalépésmérő a legfontosabb dolog amit elhozhattak nekünk, az eszköz mégis haszos lehet. Idősödő és túltenyésztett kutyák esetén gyakori a korai szívroham, így a pitvarfibrilláció megfigyelésével elejét vehetjük a kisállat korai kimúlásának.

Okos macskaajtó

Persze a kutyák, macskák alapvetően ragadozók, így a kimúlást gyakran okozni szokták, nem pedig elszenvedni. A szeretetük jeleként a kutyák, „Neked hoztam gazdi, szeretlek!’, a megvetésük jeleként pedig a macskák „Nesze zabálj, te képtelen lennél megfogni egyedül!”, előfordul, hogy egy vadászzsákmánnyal kedveskednek a számunkra.

Egy gyártó végre megoldotta, hogy felruházza a macskaajtókat mesterséges intelligenciával, így nem csupán a mezei chipolvasóval ellenőrzi, hogy kisállatunk bejöhet-e, de kamerával ellenőrzi azt is, van-e a szájában valami nemkívánatos áldozat?

Oro rorobobot

Ha szobában maradnának az állatkák, akkor sem árt, ha tudjuk mi van velük.

Ball-IE

Két cég is hozott erre megoldást, az Oro és a Samsung a Ballie sokoldalú robotkájának továbbfejlesztésével.

A piac úgy látszik nyitott arra, hogy otthonaink távfelügyeletét akár ilyen robotkákra bízzuk. Nyilván még kérdés lesz, hogy képesek-e a játékon és etetésen kívül más módon feldobni unatkozó háziállataink mindennapjait?

Mi lenne, ha amíg nem vagyunk otthon, kiképezné a kutyust az alapvető parancsokra? Már látjuk ahogy hackerek harci kutyát faragnak unatkozó blökinkből!

Lépcsőmászó billegtető

A robotporszívók nagy gondja, hogy a szívóhatást a földhöz legközelebb tudják elérni, azonban egy-egy alacsonyabb küszöb, vagy magasabb szőnyeg útját állja a munkájuknak!

Ha ezen nem is segít közvetlenül, a mindennapi városi akadályok leküzdésében azonban kiváló segítség lehet a szaporodó robotfutárok és kézbesítők számára.

Ilyenekkel jelenleg nem nagyon találkozunk itthon, azonban a nyugdíjasok harci-bevsárlószekereit kiválóan helyettesítheti az eszköz, de emellett más furfangosabb megoldások is felmerülnek bennünk!

Rabbit R1

Nagy visszhangot váltott ki a Teenage Engineering által designolt új mesterséges intelligenciával felruházott kéziszámítógép.

A kis eszköz nem ígér kevesebbet, mint a jelenlegi ostoba okosasszisztensek kiváltását, egy másik, internetre kötött kéziszámítógéppel. Különböző AI motorokkal a háttérben az eszköz valódi hangfelismerés és parancsértelmezési ígéretekkel érkezik.

Látszik, hogy a piac nem tud mit kezdeni a lapátméretűre hízott okostelefonokkal. A hajtogatható megoldás még mindig nagyon drága, így a tenyérbe szabott apró asszisztens elképzelhető, hogy újra elhozhatja a kisméretű okoseszközök divatját.

A hírek szerint már 100.000-re rúg az előre eladott eszközök száma, így van rá remény, hogy akár egy új formátum születik az unalmas hasábtelefonok mellett. Persze az első széria úttörésének sikerein még sok fog múlni!

Génmódosított légtisztító

A CES vitathatatlanul egyik leg oda nem illő darabja egy mindenki által ismert aranyos futóka volt.

Némi biomérnöki munkának köszönhetően olyan légtisztítási képességekkel ruházták fel az egyszerű szobanövényt, hogy alkalmassá vált a levegőben szálló komplex vegyületek eltávolítására.

Ha van ilyen az otthonodban, lehet, hogy már most is mindent kiszűr?

Cryptofűtés

Mi viszont kiszúrtuk mi hozhat a bitcoin telének fagyos talajába enyhet!

A kiszuperált szerverprocesszorok felhasználásával készült, vízhűtéses bitcoinbánya, kiváló eszköz fagyott lelkeink kiolvasztására!

Az ezzel foglalkozó cég némileg megkésett, hiszen a fejlesztésnek három-négy évvel ezelőtt lett volna nagy értelme. Mostanra már elosztott AI modell futtatásra lenne célszerű az áramot felhasználni, hiszen abban van a pénz! Pár év múlva, megint röhöghetünk azokon, akik ezzel jönnek elő, hiszen addigra már megint más lesz az áramzabáló, számítási-kapacitásigényzabáló slágertechnológia!

Vércsigák

Világraszóló kutatások során egy tudós megállapította azt, ami megóv minket a húsevő csigák inváziójától!

Hogy mi az? Az adásból ezt is megtudhatod!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .