ZO026 – Karanténosztalgia – első rész

Typewriter Telephone Antique Old

ZO026 – Karanténosztalgia – első rész Zártosztály Podcast

Házunkba bezárva néhány olyan tárgy is előkerül, ami évek óta nem volt használatban. Ezen a nyomon elindulva kezdtünk bele egy kétrészes, nosztalgikus időutazásba.

A gondolatfolyamunkból előbukkanó, a közelmúlt szokásaihoz illő, lassan feledésbe merülő, kultikus tárgyak helyét átvette valami új szerkentyű. Mérleg: kényelem +, változatosság -.

Idősebbek számára garantált a nosztalgia, fiatalabbaknak az időutazás!

A Zártosztály podcast 26. adása

A múltkor jól megállapítottuk, hogy a rendrakás, régi dolgok – és ezáltal emlékek – előtúrása remek karanténprogram. Nem átalkodtunk hát belevetni magunkat a pincében és az emlékezetünkben létező technológiák, gépek és szokások felidézésébe.

A párizsi Pompidou Központban látni olyan kiállítást, amely az elmúlt 50-100 év techkütyüit (pl. írógép, vasaló, pda, ős-notebook, ős-mobilok) mutatja be. Ebben az a különös, hogy a tárgyak egy része közismert és könnyen felismerhető bárki számára, míg más részének a megértéséhez és használatához egy mai fiatalnak már gyorstalpaló kéne. Egyszerűen azért, mert teljesen eltűnt, kiváltotta valami hasonló, de teljesen más.

Legnagyobb csodálatunkat ez alkalommal a szövegszerkesztők érdemelték ki, amelyek lehetővé tették a pontatlan és gyakorlatlan írók számára is a gépelést anélkül, hogy minden ujjuk sajogna és a betűk balatoni hullámokat idézve hömpölyögnének rendezetlenül, át-átütve a margarétafejes írógép kalapácsocskái alatt. Minden tiszteletünk az írógép hőskorának gépíróié!

Szemelvények a tartalomból:

  • Letűnt korok hang- és adatrögzítő eszközei, illetve kapcsolódó szolgáltatásai, például az igazi hang-posta
  • Minden idők egyik bestsellere, a TDK 60 perc című albuma (kimaradt)
  • Kihalt szakmák: írógép- és töltőtollszerelő
  • Jellegzetes színek a múltból: iskolazöld és rettenetsárga
  • Régen minden jobb volt: iskolai berendezések különkiadás
  • A vulkánfiber bőrönd, illetve az úri szabók tündöklése és bukása: a piócás ember (Szilágyi István – nyugodjék békében) új ruhája

Kevésbé tech-edzett hallgatóinknak javasoljuk az adást kijegyzetelni, majd Wikipédián nyomozni az elhangzottakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .