ZO194 – Spoiler Alert

Mi a közös a Mátrai Erőmű északi blokkjában és egy teknőspáncélban? Fogalmunk sincs róla!
Ehelyett vendégünkkel elbeszélgetünk arról, hogy mi lehet a megoldás a képzett munkaerőhiány felszámolására. Gondolatban megszabadulunk a gyerekmunkásoktól, áthelyezve a gazdaság fenntartásának terhét a csecsemőkre.
Megtudhatjátok adásunkból, hogy mitől nyugodhatnak meg az állandóan idegeskedők!
A Humanoid robotok otthoni változata a Homenoid robot!
Robotembereké vagy emberrobotoké lesz a jövő?

Adásunkban ezúttal a magyar média egy jól ismert fenegyereke érkezik, Stöki, aki nem csupán a közel tíz éves Checkpoint podcaston keresztül mutat számunkra példát, de emellett a Képtelen Krónikát is szorgalmasan és fáradhatatlanul készíti, nem utolsósorban pedig a telex.hu újságírójaként is tevékenykedik. Vendégünk, tehát olyan sokoldalú, hogy egy elvetemült DND mesélő kérésére akár vele egyedül meg lehet dobni a d120-at! Csapatunk vele kiegészülve látott neki a közel egy hónapnyi hír-termés kivesézésének.

Bevezetésül egy gyerekekről szóló hírrel indítottunk: Az amerikai hadsereg megbízásából vizsgálta a Nyugat-Virginiai Egyetem kutatói gyerekek anyanyelvtanulási készségeit.

Kiderült, hogy a kicsit egyidejűleg több csatornán kapják a bemenetet, ami segíti kialakítani agyukban a nyelvi és képi kapcsolatokat. Hatvan órányi felvételük 250.000 szavas mintájából kihámozták, hogy ezzel sokkal hatékonyabb a gépi tanulás is, mint a szokásos minták felhasználásával.

Nyilván innentől egyre több fejkamerával és mikrofonnal felszerelt, fél-egyéves gyereket fogunk látni a különböző AI cégek betanítási céljából, látni a játszótereken. A kicsik akár őrizetlenül is hagyhatók, hiszen az akkumulátortól úgysem tudnak odébbmászni!

Különleges ötleteink között felmerült, hogy a gyerkőcök sokkal hatékonyabban tanulhatnának, ha egyidejűleg nem csupán egy nyelven hallgatnák az elhangzottakat, de rögtön a fülükbe duruzsolna még két-három fordítása a beszédnek. Ezzel egyidejűen több nyelvben fejlődhetne a gyerek, a szemük előtt pedig egy kis display a helyesírást is bemutathatná. Az így felgyorsult tanulási készséggel pedig a gyerekek még az AI-oknál is nagyobb lendülettel tudnak elindulni az életben. A csecsemők munkavégzése ezzel már valósággá válhat, hiszen gyorsan be tudnak tanulni egy segédmunkás szintjére és játékosan beléphetnek a társadalom termelő rétegébe.

Sok probléma volt azzal, hogy a nyelvi modellek a kezdetekben könnyű szerrel átverhetőek voltak és előfordult, hogy kérdésekre adtak olyan válaszokat, amelyek mind tartalmukban, mind megfogalmazásukban felidézték azokat a betanításukhoz felhasznált fórum-posztokat, amelyek mellett a jóérzésű emberek lesunyt fejjel oldalognak el.

Mostanra a legtöbb publikusan elérhető nyelvi modelleket már felruházták olyan szűrési képességekkel, amelyek segítenek az ilyen kártékony, bomlasztó válaszokat elkerülni és amelyek helyett egy teljesen semleges, senki számára nem bántó reakciót képes a gép adni. Mivel sokan szórakoztak azzal, hogy megsértődgetett a válaszokon és azt közzétette közösségi médiafelületeken, a nagy szolgáltatók egyre több kérdésre reagálnak kitérő válaszokkal.

A Goody-2 végre végleges megoldást készített erre a problémára! Az ő nyelvi modelljük, már minden kérdés elől, teljesen tematikusan ad kitérő választ! Bár ők viccnek szánták, mi úgy érezzük, hogy kormányhivatalok és egyéb munkahelyeken, ahol divat a házon belüli munkakerülés, a modell nagy sikereket arathat majd!

Egy kutatás szerint az ultrahang segíthet a fájdalom csökkentésében. Vagy nem, mert sem a mintaméretük, sem a vizsgálati eredményeik nem támasztják teljesen alá a teóriájukat.

Ami számunkra gyanússá vált, hogy az MRI-be zárt vizsgálati alanyok fájdalmát igyekezték mérni, mindezt pedig koncentrált ultrahangnyalábok segítségével próbálták befolyásolni.

Csak nem a CIA készít elő új vallatási módszereket?

Stresszes, felgyorsult világban élünk. Senki sem tagadhatja, mert annak betörjük a fejét!

A játékosok és az erőszakos játékok ellenzői már évtizedek óta vitáznak azon, hogy mennyire kerül át a valós világba az az erőszak, amit a játékban látnak. Ezt vendégünk, aki szakújságíróként szintén évtizedek óta foglalkozik a vitáról való tudósítással, is megerősítette.

Állandó műsorvezetőink nagyon megrémültek attól, hogy a játékokból átkerülnek a valós világba azok a viselkedési minták, amiket ott sajátítanak el a fiatalok. Ki szeretné, például, ha kétkezes karddal rohamoznának meg minden sárkányt, ami csak átsétál a Klauzál téren? Mi lenne a gazdasággal, ha mindenki a Sim City-ben látottak alapján utakat kezd építeni össze-vissza? Bár a Tetrisben látott rés nélküli téglapakolás az építőiparban még jól jöhet!

Persze ki fog az építőiparban dolgozni, amikor megérkezik az Optimus? No, nem a kamionná alakuló Optimus Prime, ami a Transformerek vezére volt, hanem a Tesla féle humanoid robot került most fókuszunkba.

A 10.000 dolláros készülék piacra lépése és mindenki által elérhetővé válása már most éveket csúszik. A mostani bemutatója után nem fűzünk hozzá túl sok reményt, hogy egyhamar elárasztják otthonainkat ezek a formatervezett masinák. A jelenlegi állapot alapján a gépember még csupán arra alkalmas, hogy a pontosan elé elhelyezett pólót komótosan összehajtogassa. Ezt a tempót egy 80 centes kínai hajtogatólap segítségével bárki felül tudja múlni és annak nem csupán kevesebb hely kell, de áramot sem fogyaszt ennyit.

Persze a Tesla nem az egyedüli autógyár, ami szemezget a humanoid robotokkal. A BMW Dél-Karolinában kezdett el humanoid robotokat betanítani. Még ugyan nem tudják, hogy mire, de nagyon jó lesz.

A Vasmunkás szakszervezetben biztosan szívesen fogják látni az új robotokat, azonban nagyon nehéz olyan használati esetet találni, amiben ezek a kétlábú-kétkezű általános célú eszközök jobban tudnának teljesíteni, mint a gyártósorokon elterjedt jól betanítható és az emberinél több ízülettel és mozgástengellyel ellátott ipari robotok.

Míg robotokból egyre emberszerűbbeket gyártanak, emberekből egyre robotszerűbbeket lehet készíteni.

Erre alkalmas az a Dél-Koreából származó járássegítő eszköz, amelyet nemrég mutattak be a nagyközönségnek. A gép akár 30%-al csökkenti az erőkifejtést, ami a mozgáshoz szükséges

Persze ezzel az erővel akár ellen is tarthat, így a járássegítő eszköz otthonunkban edzésre alkalmas, míg hosszabb kimerítő túrákon mozgásrásegítőként is használható. Csak össze ne keveredjen a beállítása, mert véletlenül nekiszaladunk a reggeli helyben futás során a nappali falának!

A lassú és lomha robotok után sportszerű egy gyors eszközt is bemutatni. Az első és egyetlen Vroomba bizton pályázhat a leggyorsabb porszívó címére, leszámítva azt, amivel a tinédzserek „takarítják” a szobájukat, mielőtt buliba indulnának.

A 60 kmh-t meghaladó sebességű készülék alapvetően nem kéne, hogy spoilert kapjon, mivel a leszorítóerőt a porszívó is produkálhatná, azonban a videókon látszik, hogy ez nem elegendő, hogy az úton maradjon.

Milyen jól is jönne egy ilyen gyors szerkezet, útjaink, járdáink tisztántartásában! Nem csupán a szemetet söpörné fel azonnal, ahogy az földet ér, de még a szemetelőt is lendületből le tudná söpörni a lábáról!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .