ZO116 – Soha többé lámpaláz

ZO116 – Soha többé lámpaláz Zártosztály Podcast

🎄 Karácsony, 🛍 ajándékok, 🛎 csengettyűk,
🕯 apokalipszis, ⚰️ adatkripta, ☄️aszteroidabányászat,
🦖 rondapulcsis T-Rex.

🎙 Az év végét az emberiség végéhez méltó hírekkel próbáljuk megünnepelni.

Hallgassátok, amíg lehet!🎄 Karácsony, 🛍 ajándékok, 🛎 csengettyűk,
🕯 apokalipszis, ⚰️ adatkripta, ☄️aszteroidabányászat,
🦖 rondapulcsis T-Rex.

🎙 Az év végét az emberiség végéhez méltó hírekkel próbáljuk megünnepelni.

Hallgassátok, amíg lehet!

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 116. ADÁSA

Kis színes hírrel indítjuk adásunkat, megvizsgáljuk tehát a Razer új, telefon hátára rögzíthető mobilhűtőjét. A megoldás pikantériáját adja, hogy a hűtő nem rendelkezik saját áramforrással, így felforrósodott telefonunkat vagy a saját akkumulátorának a segítségével, vagy egy hálózatra kötött zsinóron keresztül lehet üzemeltetni, ezzel a mobil fogalmát kérdőjelezve meg. Persze a menők tudják, hogy be lehet csippenteni még egy fél kilós külső akksit a telefon és a hűtő közé, amivel mindkét eszköz áramellátásán kívül a napi sportot is ki lehet pipálni!

A színpompás telefonhűtővel páváskodók számára fontos a villódzó fény, míg az sötétedés után (is) dolgozók egyre inkább keresik az alkalmazások sötét módját, amely kevésbé fárasztja a szemet. A Microsoft fejlesztői előnézetében végre megjelent az ősidők óta változatlan Notepad sötét módja is. Ebben a verzióban már egy korlátozott képességű visszavonási funkció is helyet kapott, bár a működése még hagy némi kívánnivalót maga után – például lehetne konzisztens. Nagyon mást viszont továbbra sem tud, tehát akik komolyabban gondolják a formázatlan szöveges fájlok szerkesztését, azok maradjanak a jól bevált, ingyenes Notepad++-nál!

Különösen veszélyes az éjszakai telefonozás a gyerekek számára. A Meta azonban gondol a fiatalokra! Igaz, jelenleg főként, mint tájékozatlan bevételi forrásra, így ez nem tartja vissza őket, hogy a számukra kifejlesztett 12 évesnél fiatalabbaknak szánt, Messenger for Kids alkalmazásban is megjelenjen a sötét mód! A felnőttek számára elérhető verzió már évek óta képes volt erre, de immár a gyerekek is nyugodtan használhatják éjjeli csevegéseikhez a Facebook/Meta üzenetküldőjét! Emellett különféle hangtorzítók is megjelentek az alkalmazásban azoknak, akik ettől jönnek lázba!

Hogyan fog az emberiségre visszaemlékezni a világ, ha már nem leszünk? Erre a kérdésre gondolt pár ausztrál, akik elkezdték az emberiség végnapjairól (és a közelgő klímakatasztrófa miatti kihalásunkról) szóló adatokat gyűjtő adatkripta megépítésének elkészítését. Mi látunk pár hibát az elgondolásukkal, hiszen egy vulkanikus területre, véges élettartamú hordozókon, véges élettartamú anyagokból építkezni az utókornak nem tűnik a legidőtállóbb ötletnek. Javasolnánk inkább palatáblára lézergravírozni az információkat. Bár jobban meggondolva, Stonehenge és Hammurapi törvényei is megkoptak pár évezred alatt, ami csillagászati és evolúciós léptékkel még csupán pár másodperce épült…

De ha a csillagászati lépték szóba került, meg kell említenünk egy, a szomszédunkban elsuhanó aszteroidát is. A 4660 Nereus nevet viselő, 330 méter átmérőjű kavics, csupán 4 millió kilométerre, avagy a Föld-Hold távolság tízszeresére fog a Föld környékén tévelyegni. Becslések szerint az aszteroidán 4,71 Mrd USD értékű nikkel, vas és kobalt lerakatok vannak, amelyek kitermelésével kapcsolatban mind a Blue Origin, mind a SpaceX szeme mohón csillog. Ha azonban figyelembe vesszük azt, hogy ez az összeg a Blue Origin szerint egy kisebb Hold-misszióra elég csupán, akkor már nem tűnik annyira kecsegtetőnek a kincs. Persze, ha ennyi anyagot közvetlenül az űrben használnának fel bázisépítésre, akkor a kijuttatási költségeken sokat lehetne spórolni. Lehet, hogy a jövő telefonjait már a visszatérő teherűrhajók fogják hozni a holdi gyárakból, hogy ne jöjjenek üresen?

Több korábbi adásunkban említettük azt az excentrikus japán milliárdost, aki elsőként befizetett a SpaceX Hold körüli turistaútjára. Úgy tűnik, már nem bírja tovább a Földhöz kötöttséget, és a menedzserével közösen meglátogatja az ISS űrállomást. Mivel az amerikai űrprogram némileg belassulni látszik, Yusaku Maezawa a hagyományos Szojuz rakétát választotta első kilövéséhez. Az úr állítólag100 dolgot gyűjtött össze, amit az űrben szeretne csinálni, ám ezek közül sajnos csak a tollasozás lett megemlítve. Tuti van ott még más érdekes ötlet is, amiből nem biztos, hogy mindent meg tud valósítani, hiszen a Holdkerülő útra tervezett barátnőkereső valóságshow még Japánnak is durva lett volna.

Izgalmas statisztikákat mutatott be a Duolingo. A népszerű nyelvtanuló alkalmazás felhasználói közötti kutatás megmutatta, hogy akik új nyelv elsajátításába vágnak bele, azok jelentős része valamilyen kulturális élmény hatására teszi azt. Mi más is lehetne ez a Z-generáció esetében, mint az idegen nyelvű Tik-Tok csatornák megértésének a vágya? (40%) Persze a tv-sorozatok hatására elkövetett nyelvtanulás esetén a spanyol (Money Heist, 37%), koreai (Squid Game, 28%) és francia (Emily in Paris, 20%) nyelvet újonnan tanulni vágyók nagy száma jól szemlélteti, hogy a tévénézés nem feltétlen csak rossz hatással van az emberekre!

A robotok ezekre az eredményekre csak fintorognának, nekik csupán egy adatkupac betöltése megoldja egy új nyelv elsajátítását. Viszont mimikában és gesztikulációkban nem voltak eddig túl menők. Ezen változtat az Engineered Arts cég, amely robotjainak olyan élethű arckifejezéseket varázsolt, amitől mi igazán kellemetlenül éreztük magunkat.

Várható, hogy a céget be fogja kebelezni a Meta, hiszen az általuk épített gépek már most kenterbe verik Zuckerberg mimikáját. Mikor jön el a világ, ahol a konferenciákon már lámpalázmentes robotok, esetleg ránk megtévesztésig hasonló avatarok beszélnek?
(lásd még: Avatar-as-a-Service, AaaS)

Persze virtuális konferenciákon ez már most is lehetséges. A japán KDDI nemrégiben tette elérhetővé az új virtuális asszisztenseit a DHaaS név alatt (digitális személy szolgáltatás) Az így bérelhető mesterséges intelligenciák telefonunkról segítik munkánkat, ahol kiterjesztett valóság formájában jelennek meg. Ezek a műszemélyek jelenleg idő alapon bérelhetők, de a japánokat ismerve nemsokára akár moziba is elkísérhetik az amúgy erőteljesen elmagányosodó és öregedő társadalomban elszigetelődő embereket. Talán fel lehet majd fogadni sárga kabátos kiadásban is őket idővel, adósaink követésére, őrületbe kergetésére.

Mostanában Elon Musk bottal üti a tengeri élőlényeket, illetve rájára rúd. Nem csupán a Raptor hajtóművek elszálló előállítási költségei miatt jelentette be, hogy a jövő évben akár csődbe is mehet a SpaceX, de kikelt az USA elektromos autó támogatási módszerei ellen is. Ez ugyanis a Tesla-ra a jövőben már nem vonatkozik, mert csak olyan cégek számára érhető el, amelynek a dolgozói szakszervezetben dolgoznak. Eleve nagy érvágás számára a széndioxid kvóta felvásárlási árának erodálása, hiszen akik eddig vették tőle, mára már saját villanyautó gyártásába fogtak. Emellett a konkurencia állami támogatást is kap, ingyen használhat jópár Tesla-szabadalmat, ráadásul évtizedes munka- és gyártási tapasztalattal és jelentős fogyasztóbázissal szegődött a nyomába.

Még jó, hogy a Tesla napelem-cserepekkel minden rendben! Kár, hogy a SEC vizsgálódni kezdett, hogy a már korábban telepített napelemek miért lobbantak lángra, pontosabban, miért lett eltitkolva a Walmart és a SolarCity között fennálló, később peren kívül lezárt, jogi folyamat és ahhoz kapcsolódóan a termék biztonsági kockázata eltitkolva a részvényesek elől a felvásárláskor.

„Mintha Musk birodalmának falain elkezdtek volna a repedések jelei mutatkozni.
Pedig a légvárak falán megjelenő hasadásokon gyorsan el tud illanni az építőanyag!”

Charles Statler

Ha a Raptorok és a holdi gyíkemberek szóba kerültek, akkor helyet érdemelnek a talán legismertebb dinoszauruszok, a T-Rexek is. Karácsony közeledtével a cikkünkben látható rondapulcsit tudjuk ajánlani hallgatóinknak, ami ugyan nem kapható itthon, de kis kézügyességgel, egy IKEA plüssdínó és egy kis tépőzár használatával az ötletet bárki megvalósíthatja saját otthonában!

Végül, de nem utolsósorban a folyamatosan műhóesésben tündöklő karácsonyfát ajánljuk mindenkinek aki szereti!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .