ZO087 – Sofőrszimatoló Villanyorr

Képünk illusztráció

ZO087 – Sofőrszimatoló Villanyorr Zártosztály Podcast

Több rakéta is földet ért a közelmúltban, eltérő eredménnyel.
A végén minden ország zöld lesz, csak néhány sötétzöld.
Házhozszállításnál büdös vagy túl illatos a futár?
Inkább egy szalámiházat kérnénk, ahol kolbászból van a kerítés!

A Zártosztály Podcast 87. adása

Redmond elirigyelte a Sony múlt héten említett PlayStation egy órányi szolgáltatás-kiesését. A Microsoft megmutatta az európai xboxosoknak, hogy többre képes mint a Sony! Ők rögtön két órára kapcsolták le az európai Xbox hálózatukat. Gyanítjuk, hogy ez valamiféle titkos adatgyűjtési akció része volt, amiben a valódi és a gépi játékosok arányát akarták felmérni. Aki nem panaszkodik, vagy tweetel róla, hogy megbántottnak érzi magát, az csak egy gép lehet!

Mostanra már az Indiai-óceánban landolt az a 21 tonnányi kínai rakéta, ami irányítás nélkül közeledett a Föld felé. A hosszú menetelésnek igazán izgalmas vége lett! Pedig annyi ötletünk lett volna még arra, hogy mi másra lehetett volna ezt a vasdarabot felhasználni! Nem könnyű rendben visszahozni egy rakétát: a SpaceX is csak 15. nekifutásra tudta épségben letenni (és aztán sem felrobbantani) StarShip-et. A Marsra küldendő csillaghajó kilövése és visszatérése mérföldkő a cég életében, amivel be tudták bizonyítani, hogy a NASA-nál lényegesen olcsóbban és hatékonyabban lehet fejleszteni.

Nem mindegy mi van a fejünk felett. A Tesla szupercserepének ára követi a részvényárakat. Teljesen elszállt. Az eredetileg sem túl olcsóra tervezett napelemes tetőpanelekre banális $100 megfizetése ellenében fel lehetett iratkozni. Ezért cserébe viszont nem volt árgarancia, ami miatt az arra jelentkezők szomorúan tapasztalhatták, hogy most egy évvel később már másfélszer-kétszer akkorára híztak a becsült költségek. És hol van még a kivitelezés?

Nem csoda, hogy ide jutottak. Egy pár friss tanulmány azt mutatja, hogy a betervezett zöldülés olyan nem könnyen valósítható meg, mint azt eddig gondolták. A szuperzöld villanyüzemre átálláshoz ugyanis fel kell pörgetni a bányászatot olyan régiókban, amelyek nem környezettudatosságukról ismertek. Így a lítium, kobalt és a ritkaföldfémek termelését megerősítendő Kongó, Közép-Afrika és Kína termelésére szorul majd a fejlett világ. Ezzel esélyes, hogy több környezeti kárt okozunk, mint amennyit megspórolunk. A végén a fejlett világ világoszöld, míg a másik Vantablack sötétzöld lesz? A fogyasztás visszafogása vajon nem merült fel alternatívaként? Vagy ez nagyon zártosztályos gondolat?

A járvány harmadik hulláma lassan kezd lecsengeni nálunk, így meg kell acélozni lelkünket és el kell kezdeni gondolkodni a napközi felnőttmegőrző (aka. munkahely) visszafoglalásán. A Google szerint az irodakukacok 20%-a a jövőben is teljesen távolról fog majd dolgozni, de a pandémia hosszú távra is megváltoztatja az irodai kultúrát. Mármint annak a kisebbségnek, aki visszamegy az eredeti irodába valamilyen rendszerességgel. A mobilfalakkal felturbózott nyílt irodák segíthetnek az együtt dolgozó csapatok szeparálásában. Ezek felfújható változatai alkalmasak reggeli csapatépítő gyakorlatok lebonyolítására, illetve egyet kiszúrva az azokat pumpáló gyakornokokkal is ki lehet szúrni. Ezt a témát nem akarjuk túlfújni!

Az Amazon sofőrjei viszont folyamatosan szívnak, részint a saját szagukat is, amivel kapcsolatosan a futárokat ténylegesen foglalkoztató alvállalkozókat felszólította a csomagmammut, hogy a testszag koncentráció nem haladhatja meg a jóérzés kereteit. Az Amazon sofőrök nem lehetnek büdösek, ápolatlanok vagy túl illatosítottak sem. Más szóval egy másik cég munkavállalójának a megjelenésébe és a magánéletébe szól bele a cég. Ez még az amerikai munkajogban sem teljesen kóser hozzáállás. Elképzeljük azokat az munkásokat, akiknek a reggeli és délutáni szagszondázás és kiértékelés lesz a feladata. Persze csak addig, amíg arra is ki nem alakítják a sofőrkövető alkalmazáshoz a mobilba épített villanyorrot.

Az alvállalkozó cégekkel kapcsolatban is érdekes információk kerültek napvilágra. Az Amazon bérfuvarozók megtiltják az alkalmazottjaiknak, hogy bekapcsolva tartsák a biztonsági szoftvereket. Ezek az korábban kritizált megfigyelő szoftverek azért készültek, hogy a sofőrök éberségét figyeljék, és segítsenek a koncentrálás fenntartásában. Viszont mivel figyelik, hogy milyen sebességgel hajt, gátolja az időbeli kiszállításokat, amihez át kell lépni a sebességhatárokat. Ez a büdös, nem a sofőr!

Új és régi Windows ikonok

A Microsoft lecseréli a CRT-t LCD-re! Legalábbis az újonnan kiszivárgott Window 10-es ikonok frissítése alapján. A korábban Windows 95-höz készült ikonok megújítása időszerű, de Waldorf nem látja elsőre, mi a fenti képek között a különbség, míg Statlernak az új ikonok egymástól való megkülönböztetése okoz gondot.

Trump új microbloggal jelentkezik. Miután a Facebook megerősítette, hogy a volt elnököt végleg kitiltották a platformról, nem bírta tovább és elindította a külsőre nagyon Twitterre emlékeztető blogocskáját. Ezzel igazolta azt a feltételezést, hogy eddig magában írogatta megkeseredett és megosztó gondolatait, hiszen az élesített microblog bejegyzései egészen március végéig mennek vissza. Megosztani jelenleg csak a Twitter és a Facebook platformján lehet, amit várhatóan további olyan platformokkal fognak kiterjeszteni, amelyekről az extravagáns színezetű exelnököt kitiltják.

A mézeskalácsházikó uncsi, itt a hidegtálház! Különdíj jár azért, aki az eredeti cikkben szereplő „charcuterie chalets” kifejezést egymás után háromszor érthetően ki tudja mondani. Mi ezzel nem próbálkoztunk meg adásban, de bármikor elfogadunk egy olyan házikót, aminek kolbászból van a kerítése! Vagy sajtból. És kolbászból.

A sok sós felvágottól megszomjazunk, ezért eljött az ideje egy hűsítő sörnek! De a nyári melegben kár lenne hagyni felmelegedni az üdítőnket: érdemes megóvni azt. Ha a hideg ellen jó a dzseki, akkor minden bizonnyal alkalmas lesz arra is, hogy a hideget bent tartsa! Ez lehetett a megfontolása annak a cégnek is, aki sör hidegen tartó kabátkákat alkotott.

Ezzel a hírrel mi is belebújunk a zubbonykánkba, hátul csörren a csat, és mehetünk végre kicsit sétálni…

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .