Slowcation – Karanténvakáció, a turizmus megmentője

Steam Locomotive Smoke Railway

Ha úgy érzed, a COVID-19 miatt világ a feje tetején áll, talán lassan jönnek a zombik is és ez tuti az apokalipszis kezdete – nem vagy egyedül. Nekünk is van olyan ismerősünk, aki ha tehetné, egy sötét, zárt szobában, az ágyában gubbasztana, fejére szorítva a párnáját, és csak zokogna, hogy legyen már vége ennek a rémálomnak. Minket azonban más fából faragtak: mindenben a lehetőséget és a célszerűtlenséget keressük. Nem szorongunk, teszünk a világvégéreért!

A kijárási korlátozások és tilalmak világszerte azt eredményezték, hogy tömegközlekedési eszközök milliói maradtak a garázsokban, hangárakban, remízekben. Mindeközben látunk egészen nagyszerű megoldásokat ezek gyors átalakítására és a vészhelyzetnek megfelelő alkalmazására: ott vannak a betegszállító repülők (jó, honvédségiek, de ritkán találkozunk ilyennel), a tömbháznyi méretű kórházhajók vagy a TGV-kből átalakított kórház IC-k.

Nap mint nap milliárdok néznek ki vágyakozva az ablakon, azon gondolkodva, hogy mennyi másik helyen lennének még szívesen bezárva, ha már muszáj. Mi itt a Zártosztályon arra gondoltunk, hogy az amúgy döglődő turizmusnak jót tenne ebben a helyzetben egy új ágazat, a „Slowcation” létrehozása.
Ez tulajdonképpen nem lenne más, mint a 2010-es évek végének slágere, a mikrovakáció ellentéte. A lényege: minimálisan egy karanténnyi (ez esetünkben 14 nap a jelenlegi standard szerint) ideig utazni egy adott közlekedési eszközzel, tulajdonképpen egy mozgó karanténban, mindenkitől elszeparálva, teljes ellátással.

Annyi a megkötés, hogy az indulás és a végső megérkezés között nem áll meg sehol és tilos elhagyni a kabint is (WC ér). Nem történik kb. semmi, csak kinéz az ember az ablakon, élvezi a tájat és persze eszik-iszik-alszik-dolgozik, amikor kedve tartja. Digitális nomádoknak ideális!

Rengeteg ötlet van, amit a jelentkezők – alapos vizsgálat, minimum 3 egymást követő napon negatív koronavírus teszt, kötelező szájmaszk viselés és minden más standard betartása mellett – igénybe vehetnének, például:

  • Londonból és/vagy Párizsból Isztambulba pont 2 hét az út az Orient Expresszel. 2 hét egy luxuskabinban, a csodás tájat szemlélve, a vonat lüktető moraját hallgatva.
  • Lokális kivitel: a bezártságot extrém jól viselők metrózhatnának fel-alá privát kocsikban a nagyvárosok metróhálózatában.
  • A kilátás szerelmeseinek bérbe adhatnánk a felhőkarcolók panorámaliftjeit hosszabb távra, magánzárkának.
  • Aki a vertikális mozgást snassznak találja, kipróbálhatja a napelemes repülést hosszabb távon, akár több kört megtéve a Föld körül ennyi idő alatt. Még talán versenyezni is lehetne!
  • Ha már, akkor: nem elvetendő ötlet a Föld körüli vitorlástúra – non-stop kivitelben – a hullámzást jól bíróknak. Sajnos a wifi nem megoldott.
  • A SpaceX és a Virgin Galactic közreműködésével létrehozhatnánk pár űrállomást turistáknak, minimum 2 hetes tartózkodással. Amíg a szupergazdag utazók ott vannak, nem számítanak bele a földi leggazdagabbak listájába, így mi előrébb csusszannánk picit, legalább ideiglenesen.

Mennyivel jobb bármelyik, mint nézni a szemközti panelban a félmeztelen, csüngő hasú, szőrös pacákot, akire 48 évesen is anyukája főz!
És ti, milyen mozgó karantént választanátok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .