ZO144 – Rémálom a Százholdas Pagonyban

ZO144 – Rémálom a Százholdas Pagonyban Zártosztály Podcast

Ezen a héten Süni néni segítségével szemezgetünk a hírekből.

Kiszáradt az almafa 🍎
Virtuálszellemek 👻
Kripto-hullámvasút 🎢
Eneftévé 🎨

Az Apple éves bemutatóján elhozta a technológiai fejlődés legújabb vívmányait. Van, hogy a mag termékeny talajra hullik, de úgy tűnik idén nem sikerült szép új gyümölcsöt hoznia a Cupertinoi almafának. A korábban kiszivárgott változások a tavalyihoz hasonlóan semmi igazán újat nem hoztak. Az új telefon végre nagyobb felbontású kamerát kapott ezzel a fő kamerája már 48MP felbontású képeket tud készíteni. Ez nem túlzottan számít, hiszen a képfeldolgozási algoritmus, ami leginkább számít az utóbbi években, amiben már évek óta előkelő helyeket foglalnak el. Persze a barikád túloldalán is erősen dolgoznak a mérnökök, és az Androidos flagshipek 108 MP-es felbontását is egyre okosabb szoftverek szolgálják ki a Samsung, Xiaomi modellekben. Az iPhone-ok korábbi képminőségi dominanciájának már leáldozott, a hasonlóan árazott telefonok közti különbség felhasználástól függően változnak. Persze ez a felbontás és a jobb Bionic A16 processzorok csak a 14 Pro és 14 Pro Max verziókba kerülnek bele, aminek az árán is vastagabban megnyomják a cerkát ($999 és $1099).

Almát hasonlítasz körtéhez, én pedig mindkettőt megenném

Süni néni

Bejelentésre került a legújabb Apple Watch 8 is, ami potom $399 vagy GSM képes verzióval $499-ért már felismerni ha autóbalesetet szenvedünk és azonnal reagál is rá.

Nem csupán felismeri a balesetet, de a becsapódás ereje alapján kitalálja melyik szerveidet lehet eladni, amiből az örökösök ki tudják fizetni a hátralevő részleteket. A GSM képes darab rögtön fel is teszi azokat árverésre

Süni néni

Az új Airpods Pro tokja végre tartalmaz egy kis hangszórót is. Eredetileg arra találták ki, hogy könnyebben meg lehessen találni a kanapéba becsúszott tokot, de mi tudjuk, hogy ha kettőt veszel, akkor fog tudni sztereó hangszóróként is működni. Igaz $269 már elegendő lehet egy közepes hangtechnika megvásárlására is.

Kész rémálom, de nem annyira, mint a Micimackó. Gyerekkorunk egyik kedvenc történetének 2022-ben lejár a szerzői jogvédelme és a továbbiakban nem a Disney kiváltsága lesz a cuki gyermekjátékokról szóló történet.

Nemrég bemutatásra került a karakterek tovább gondolásával, a szereplők egy későbbi életszakaszát bemutató horrorfilm előzetese. Szellemes mondhatom.

Ennél még szellemesebb a Snapchat által kitalált szellemvadász játék. A szellemesen elnevezett Ghost Phone olyan AR környezetbe helyez minket, ahol a Pokemon Gohoz hasonlóan a környezetünk folyamatos kémlelésével találhatunk rá a körülöttünk bujkáló szellemekre.

Ehhez a játékhoz nem tartozik kifejezetten kifinomult játékmenet, se a „szellemek” nem túl erősen kidolgozottak, de ötletnek nem rossz.

Valami ektoplazma kitörés szimulátor sem lenne rossz hozzá, amikor átmész egy álszellemen, csurogjon a nyálka a telefonból

Süni néni

Előző adásunkban már beszéltünk egy kicsit a Stable Diffusionról. Ez a nyílt forráskódú, szabadon elérhető szoftver a DALL-E 2-höz hasonló algoritmussal, ahhoz hasonló adatmennyiségen lett betanítva.

A szöveg alapú képgenerálásra építő megoldások pár másodperc leforgása alatt tudnak olyan képeket alkotni, amik elkészítése a valóságban órákba napokba telne egy művésznek.

Miért hozol vissza ilyen témát? Nem veszek neked új grafikus kártyát, csak azért, mert ezzel akarsz játszogatni! Különben sem eszel rendesen mostanában!

Süni néni

A DALL-E 2 is kapott egy izgalmas újítást. Az Outpainting nevű fejlesztés már elkésztett képek kiegészítésére alkalmas. Az algoritmus a kiindulási kép mellé alkotja meg azt a környezetet, amit az alkotó odaképzel.

A demonstrációban a gyöngy-fülbevalós lány képéhez képzelték oda a korhű környezetet.

Ilyenre még nem képes a Stable Diffusion, ugyanakkor valószínűleg nem fog sokat váratni magára ennek a funkciónak az elkészítése

Na és? Azzal nem lakunk jól!

Süni néni

Az open-source megoldás rendelkezik ugyan felnőtt tartalmak, pornográf képek szűrésére képes algoritmussal és nem engedi a valós személyek képeinek használatát és vízjelet helyez el a generált képekben, azonban ezek a képességek kikapcsolhatók. Így aránylag gyorsan készíthetőek lesznek olyan képek, amik a deepfake-en túlmutatva, teljesen valótlan helyzeteket mutatnak be.

NEM KAPSZ ÚJ VIDEOKÁRTYÁT!

Süni néni

Semmi baj, majd vesze a BitCoin hasznomból! Ja nem. Már a Tesla is megszabadult a megvásárolt kripto eszközeinek nagy részétől.

Korábban piacbefolyásolás vádja miatt döntött úgy a cég, hogy inkább befagyasztja az alapokat, minthogy a FED elmarasztalja őket,

Nem azt mondta Must, hogy környezetszennyező a BitCoin és azért fagyasztja be, mert az szuperzöld?

Még jó, hogy nem fektettem Doge-ba mert félek a kutyáktól!

Süni néni

A múlt héten említettük, hogy az Ethereum nagy Merge már itt van a küszöbön! Szeptember 15-én a leválasztott blokkláncok egybemosásra kerülnek és onnantól a kriptobányák kénytelenek lesznek más eszközök bányászatába fogni.

Így bányászoknak sokkal kevesebb olyan valutának a bányászatára lesz lehetőség, amiből vissza tud térni az energia-befektetés és amiből megtérülhet a hardverbefektetés is.

INGYEN SEM KAPSZ ÚJ VIDEOKÁRTYÁT!

Süni néni

Nem csak a Tesla csúszott le a kripto-hullámvasút sínein. Az LG legújabb tévéin éppen most jelenik meg az NFT képesség, amit a Hedera hálózaton keresztül tesz elérhetővé.

Tévét sem kapsz! Csak a hülyeség meg az erkölcstelenség dől belőle!

Süni néni

Sok értelme ugyan nincs, de a megvásárolt NFT-k akár képernyővédőként is használható, amikor nem nézzük a tévét, hanem csak bekapcsolva hagyjuk.

Még csak az kéne, ha nem nézed kapcsold ki, ne fogyassza az áramot! Ilyen árak mellett? Eszednél vagy? Na, kapcsold szépen ki azt a gépet is!

Süni néni

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .