ZO049 – Poloska otthonra

Kohl Red Cabbage White Cabbage  - matthiasboeckel / Pixabay

ZO049 – Poloska otthonra Zártosztály Podcast

Új szelek fújnak az USA-ban, ezúttal nem a politikai fronton, hanem a valóságban.

Belevetjük magunkat a hurrikánok elnevezésének kérdéseire és a káposztaföldekről ismét eljutunk az űrbe.

Ez már tényleg nem Kansas!

A Zártosztály Podcast 49. adása

Sok mindent hozott 2020. eddig is, de hol van még a vége? Az idei szezon olyan gondokat hozott a Hurrikánelnevező tudósoknak, amit csak szakápoltjaink tudnak frappánsan megoldani az MTA anyakönyvezhető utónévkönyvének hathatós segítségével.

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire zavaró tud lenni, amikor az okosórája elkezdi noszogatni, hogy éljen egészségesebben, mert a pulzusa össze-vissza leng, a súlya pedig hónapok óta monoton nő. Ebben is forradalmi áttörést hozott a 2020-as év, bár nem a COVID-19 home-office tömeges elhízásra, hanem a terhesség megfigyelésére alkalmas az új fejlesztés. Persze arról is beszéltünk már korábban, hogy szintén nagy számosságú terhesség a karanténotthonléthez köthető (majd jön a Covid-generáció), de ezt most nem keverjük ide. Hogy miért jön képbe ezzel kapcsolatban a káposztakatalógus? Ez legyen meglepetés a hallgatóinknak!

Ha már okoskütyük és viselkedéselemzés, akkor elbeszélgetünk arról hogy a lakodalmas-műnépdalban megénekelt nézés és járás hogyan alkalmas az amúgy emberek számára felismerhetetlenségig eltorzított felvételeken a szereplők azonosítására. Sose gondoltad, volna, hogy ezt a technológiát ötvözve a Google Glass új Meet képességével már KGB ügynököket is tudnánk keresni!

Felnőttem már, szaporodik fogamban az idegen anyag, mint szívemben a halál.

József Attila: Levegőt

Házunkon belül egyre szaporodik az idegen anyag, mint szívünkben a halál. Ezúttal egy olyan kis eszközt kínál egy cég, amellyel magunkat figyel(tet)hetjük meg. Péter Gábor elájulna, ha megtudná, hogy pár évtizeddel a rendszerváltás után már önmagukat poloskázzák be az emberek.

A japánok egyik komoly problémáját oldotta meg a Panasonic egy fejlesztéssel. A kutatók időt és pénzt nem kímélve készítettek egy olyan eszközt, amely a peronról a metrósínek közé potyogtatott, vezeték nélküli fülhallgatókat tudja ügyesen kivadászni. Megpróbáljuk a találmányt a helyi viszonyokra alkalmazni, de könnyen belátjuk, hogy itthon a véletlen leeső fülhallgatók igazából sosem érnek földet: hamarabb találnak új gazdára.

Aki légvárakat épít, ne spóroljon az anyaggal!

Zártosztály

Ha már vákuumtechnika, akkor merünk nagyot álmodni. Megnézzük, mire is jutott a szűz hiperhurok (Virgin Hyperloop) fejlesztése az utóbbi időben. Az eddig megépült 500 méteres szakaszon simán lefutottak az első, emberekkel végzett gyorsulási tesztek, nem állt útjukba se káposzta, se fakocka, se vezeték nélküli fülhallgató.

Közismert, hogy minden mindennel összefügg. De vajon hogy jön majd össze a hyperloop és az űrutazás a jövőben? Az 1200 km/h sebesség még nem közelíti ugyan meg a föld körüli pályára álláshoz szükséges első kozmikus sebességet (7,9 km/s vagy 28.000 km/h), de a vécés néni székénél már sokkal gyorsabb. Elgondolkodunk azon is, hogy a maglev technológia mennyire igazából a railgun rokona, és – visszakapcsolva az iménti témára – azon is, hogy hogyan lehet kiszedni és főként, hogy fogják visszaadni a Hyperloop-ba (mellé) esett füleseket.

Nem csak az űrhajók jutnak kozmikus magasságokba, de a kapcsolódó költségek is. Az NASA Holdfoglaló kezdeményezésének költségvetését olyan összeggel nyesték meg, hogy a maradékból félő, hogy csak részletekben fognak tudnak eljutni a Hold benépesítéséhez. Ennek meggyorsítására az agilis fejlesztési megközelítést javasoljuk, ami alapján majd akkor lesz kifejlesztve a visszatérő egység, amikor tényleg szükség lesz rá! Bezzeg a kínai kormány már nőket küldene az űrbe! Mivel pedig úgy tűnik, az aktuális űrversenyben nem az első szelfit tekintjük célfotónak, ismét szóba kerül a Holdon kiépítendő 4G hálózat és az űrvécék működési elve is.

Ha mégsem akarna a NASA átállni az új fejlesztési elvekre, akkor alternatív finanszírozási forrásként találunk egy kisebb összeget az USA kormányánál, ami a Selyemút (Silkroad) vagyonának lefoglalásából származik. Elfilozofálunk azon is, hogy az aktuális értéken 1 Mrd USD értékű bitcoin elárverezése mit is okozna a piacon.

Tartsatok velünk, engedjétek szabadjára a fantáziátokat és járjátok be velünk puha és világos nappalink minden szegletét!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .