ZO095 – Polírozott sztaniolgolyó

ZO095 – Polírozott sztaniolgolyó Zártosztály Podcast

A zombi filmgyár élő halottakkal forgat.
Brit tudósok kimutatták, hogy valamit kimutattak. A napelemeket homokfútták, a köveket pedig baktériumok takarítják.
Kolodko-Bitcoinok tűnnek fel Columbo felesége helyett Budapesten. A japánok szeretik fényesíteni a golyóikat.

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 95. ADÁSA

Hiánypótló találmányként elképzeltük az arcra szerelhető podcast mikrofontartót, amitől nem lehet elfordítani a fejet. Ezzel lehet a konzisztens távolságot és irányt tartani a mikrofonhoz képest, ami jobb hangzást tud hozni. Ilyen módon kialakítható akár egy élő videostream is, amiben a két irányba rögzített kamera segítségével, a bemondó folyamatos közvetítést tud az életéről nyújtani. Vajon fedezi-e az autós kötelező biztosítás, a kamera holtteréből előbukkanó mikrofonfejűek berendezéseinek károsodását?

Ha már kamerás megfigyelésről beszélünk, akkor említést érdemel, hogy az Amazon Halo elemzi, hogy egészségesen mozogsz-e. A fitnessprogram egy gyakorlatsorozatot végeztet el, amely alapján kimutatja, adott áldozatát milyen fejlesztendő területeken, izomcsoportoknál, mozgásokkal javasolná jól meggyötörni. Nagyon valószínűsíthető, hogy az amerikai munkahelyi baleseti statisztikákat (negatív értelemben) messze vezető Amazon máshol szeretné kamatoztatni ezeket a képességeket. A logisztikai cég az alkalmazottjait ugyanis ipari atlétáknak nevezi mostanában, azaz nem lenne váratlan, ha ezekkel az MI-algoritmusokkal ugráltatná a raktári dolgozókat és a sofőrjeit is!

Komoly kutatásba botlottunk: brit kutatók megpróbálták megfigyelni, hogy igaz-e, hogy kevésbé bízunk a virtuális személyekben, amikor nem látjuk a testüket? Az arc és torzó szintű avatarok a felhasználó 3D-s modelljeiből készülnek, és számos alkalmazásban lehetőség van megjelenni velük. Sok időn keresztül próbáltuk megérteni, hogy mit akartak kihozni a tudósok a kutatásból, sikertelenül.

Arra viszont rájöttünk, hogy miért vette meg Amazon 8 milliárd dollárért az MGM filmgyár-zombit! Ez a hír sok platformon megjelent, azonban nem mindenki gondolta át, hogy mi is lehetett ennek a hátterében. A régi filmek megjelenése az Amazon Prime kínálatában nem nagy ügy. Kicsit megtelik a videótár, de ezeket a filmeket nem biztos, hogy nagyon keresni fogják. Viszont tudjuk, hogy a deepfake előretörésével a korábbi anyagok, próbafelvételek, kivágott anyagok kincset fognak érni. Ezeken keresztül olyan sztárok fiatalkori digitális másait lehet elkészíteni, mint: Clark Gable, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Fred Astaire, Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Judy Garland, Mickey Rooney vagy akár Ronald Reagan.

Előre várjuk a régi-új cross-overeket:

  • Kleopátra a vadnyugaton (Elizabeth Taylor, Ronald Reagan)
  • Tarzan a rómaiak ellen (Johnny Weismuller, Richard Burton)
  • Ének a vérzivatarban (Fred Astaire, Spencer Tracy)

Amerikában egy tudós migráns fákra lövöldözik. Állítólag az a célja, hogy a fák mozgását vizsgálja, amihez a levelek begyűjtésének ezt a militáns módját választotta. Gyanakszunk rá, hogy inkább az a célja, hogy a délről északra vonuló, nem őshonos fafajtákat elüldözze a fegyverek szavával.

Pár adással ezelőtt beszéltünk a cicada (avagy amerikai kabóca) ciripeléséről. Akkor lemaradt az adásból, hogy ezek az állatok alapvetően ehetők, és sütve kifejezetten finomak. Azonban, ha allergiás vagy a rákra, nem ajánljuk a fogyasztásukat! Az ízeltlábúkban és a rákokban található proteinek ugyanis azonos allergéneket tartalmaznak, így hasonló reakciót okozhat az azokra érzékenyeknek. Ezzel amúgy a későbbi, rovar alapú élelmiszerekkel kapcsolatos terveink is gellert kapnak.

Az olasz tudósok sem tétlenkednek: kiderült, hogy a milánói épületek homlokzatát, díszítését és a velencei szobrokat is új megoldásokkal kezdik el tisztítani. Baktériumokkal zabáltatják fel (le) a szennyeződéseket a szobrokról. A takarítóbacik továbbfejlesztésével feltaláljuk az emberi baktériumzuhanyt is. Az ember csak bekenegeti magát, mire az izzadságot okozó és eltüntető baktériumok összecsapnak a győztes szagért!

Ha az épületek homlokzatát nem is, de a marsi leszállóegység napelemeit homokfúvással tisztították le. A homokkal beszórt napelemekről a szél a finom porlerakódást a homokkal együtt vitte le. Íme: az ember igába tudta hajtani a Mars-szelet!

Montana gigantikus napelemparkot tervez, kriptobányászatra. Az amerikai állam energiaigényének 28%-át adó gigantikus napelempark célja, a korábbi adásunkban emlegetett mozgalom a kriptovaluták „környezetbaráttá” alakítására. Persze ebben elfelejtik emlegetni, hogy effektív fűtenek ezzel az energiával, ráadásul iszonytató mennyiségű elektronikai hulladékot is termelnek közben.

Ha már bitfaragás, akkor a korábbi gépjavító programjairól ismert Norton újítását érdemes megemlíteni. A nemrég belengetett új Norton360 nem csak védi a gépünket a káros alkalmazásoktól, de túl is tudja akár hajtani azt, méghozzá kriptovaluta bányászattal. Ezzel a kihasználatlan gépidőt alakítják hasznossá, azonban arról az apróságról megfeledkeznek, hogy a nem erre tervezett otthoni és irodai gépek állandó jelleggel maximumon pörgetése gyorsabban kiégeti a gépet, mint menedzsert a gazdasági válság!

Ritka, hogy magyar vonatkozású hírekről beszéljünk, hiszen arra ott van nálunk jóval képzettebb médiamunkások hada. Azonban nem hagyhattuk ki azt, hogy szobrot terveznek Budapesten a Bitcoin alkotójának, a fiktív Satoshi Nakamotonak. Az ismeretlen bitbűvész szobra maga lesz a Modern Anonymous. Hogy ezer év múlva fognak-e tanulni róla az iskolában, ki tudja?

Világrengető rövidhír: a Microsoft a saját böngészőjét hozta ki a Windows 10-en legjobbnak. Meglepődtünk, mert mi bolondok vagyunk, de nem is ragoznánk túlzottan. Ugyanakkor közeledik a nagy bejelentés, a június 24-ei eseményen: kiadás előtt a Microsoft Windows új verziója! Ezzel kapcsolatban a hírek megoszlanak, de egy biztos, már nem Windows 10 lesz a neve. Szerintünk elhagyják a fölösleges számozást, de a Verge szerint Windows 11 az új név. Akkor már lehetne Windows XI!

Könnyebb szórakozás: ki ne dobálta volna fiatalkorában az uzsonnájáról lebontott, golyóvá gyúrt fóliagombóccal osztálytársait? Persze, akinek tilos volt. De titkon ő is. A japánok új őrülete: a sztaniolgolyó tökéletesítése, amúgy japánosan. A golyót kalapáccsal tömörítik, formázzák, majd fokozatosan finomodó csiszolópapírral fényezik repedés, töredezettség és karcmentesre. A rászánt erőfeszítés alapján akár csinálhatnák mindezt egy alumínium tömbből is, vagy akár egy kis házi olvasztókemencében is. És még mi vagyunk az őrültek!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .