ZO101 – Podcast mindenkinek

Lifeguard Baywatch Lifebuoy Help  - Marzena7 / Pixabay

ZO101 – Podcast mindenkinek Zártosztály Podcast

Visszatértünk a nyári szünet után!
Hoztunk magunkkal repülőtaxit, mentőmikrót, sétáló robotlábat, fura hang-falakat, jut belőle mindenkinek.

A Zártosztály Podcast 101. adása

Az uborkaszezon töméntelen mennyiségű, de igazán érdektelen hírkupacát sokáig tartott átrágni. Bízunk benne, hogy sikerült mindenki számára kellően izgalmas híreket összeszednünk!

A biztonságnak ára van? Az Apple esetében igen, de annak ellenére, hogy a végfelhasználó fizeti meg, mégsem a techóriás zsírosodik rajta. A közeljövőben bevezetésre kerülő Apple Private Relay ugyanis VPN-szerű képességeket nyújt a végfelhasználóinak, elrejtve a pontos helyüket a harmadik feles kiszolgálók elől. Kicsit azért más, mint egy standard VPN, amit gyakran arra használnak, hogy földrajzilag védett tartalmat érjenek el, mert megtartja a régiójukat, így a geofenced tartalmak a továbbiakban is az eredeti korlátozásokkal érhetők el. Mi ezzel a bibi? Hát az, hogy a mai mobilcsomagok jellemzően tartalmaznak pár díjmentes szolgáltatást, korlátlan adatforgalommal használható alkalmazást. Mivel a Private Relay még a mobilszolgáltatók elől is elrejti az igénybe vett szolgáltatást, sokakat érhet az a kellemetlen meglepetés, hogy az eddig korlátlan Spotify vagy Youtube hirtelen napok alatt megeszi az egész havi adatkeretet.

Kiderült, hogy a GitHub ingyenes forráskód-bázisán betanított, fejlesztőket segítő kódolási segédje a Copilot, jobban hasonlít egy pilótafülkét meglátogató óvodásra, mint egy tapasztalt másodpilótára. Mivel a tréninghez használt kódok nem feltétlenül a legjobb fejlesztési gyakorlatokat követik, hanem a számtalan hobbiprogramozó által összehordott, gyakran tákolt elemeket, így az általa javasolt megoldások kevéssé hatékonyak, viszont cserében gyakran hemzsegnek a biztonsági kockázatoktól is. Mert ugye ha egy alkalmazás jól sikerül, népszerű és működik, annak a kódját már nem itt tárolják…

Bővült és frissült a Microsoft Flight Simulator: az új változatban nem csupán repkedhet a felhasználó, de versenyezhet másokkal, második világháborús gépekkel. Mivel a légikatasztrófák és a gépek sérülésének modellezését letiltották a technikai adatokat biztosító gépgyártók, igazi légiharcot nem lehet a JU-52-esekkel kipróbálni. Újdonságként viszont ki lehet próbálni a Volocopter lassan sorozatgyártásba kerülő légitaxiját.

Új robotfutár készült, ami egy töltéssel 5 km-t is meg tud tenni. Így végre van valami, amivel meg lehet sétáltatni a robotkutyákat. Akár a Xiaomi Cyberdogját is ki lehet küldeni vele a forgalomba. Utóbbi leginkább a Macskafogó javító-nevelő célú robotkutyájára emlékeztet, cserében Spot árának mindössze ötvened részébe kerül.

A Facebook VR szemüvege megmutatja a viselője szemét. Ezt mi korábban úgy képzeltük, hogy a belül látható tartalmat mutatja kifelé, ehelyett a viselő tényleges tekintete mered majd rajta a semmibe. A technika lehetővé teszi, hogy a VR meetingen a tényleges arckifejezés és szemmozgás kerüljön az avatarra, így azok, akik szundikálnának vagy a szemüket forgatnák online meetingeken, ismét rákényszerülnek, hogy elrejtsék az érzéseiket.

A kép alapján ez a megoldás még korántsem vezeték nélküli, csakúgy, mint az IKEA és a Sonos koprodukciójában készült fal-hangfal. Ennek az új faliképhez hasonlító eszköznek valahogy úgy sikerült a kialakítása, mintha az alulról érkező kábelen lógna a kép felfele. A fekete-fehér gyári huzat egyértelmű, hogy sok helyre nem lesz megfelelő, tehát várjuk a képeket azoktól, akik elsőként keresztszemes házi áldásokra cserélték azt!

A tudomány és technika különlegességeit felcsillantva beszélgetünk arról az ötletről, hogy a mentőautókat mikrohullámmal fertőtlenítsék. Látunk benne pár problémát, de néhány új felhasználási lehetőség is az eszünkbe jut! Ha már mikrohullám, akkor a Föld körül keringő, napenergiát közvetítő műholdakról is ejtünk pár szót. Ez az ötlet már járt nálunk, de úgy tűnik végre lát benne fantáziát valaki annyira, hogy 100 millió dollár erejéig megfinanszírozza a megvalósítását. Kérdés, hogy ennyiből mire viszi az ötlet? Mi azért nem szívesen állnánk egy több száz kilométerről ránk irányított mikrohullám-nyaláb útjába!

További témáink:

Feltörekvő internetes trendként kezdik emlegetni a hosszabb podcastok helyett a rövid hangfelvételek megosztását.
Mit szólnátok, ha ilyen formátumú anyagokat is készítenénk?

Ha szeretnél hozzászólni adásainkon, megteheted LinkedIn-en, Facebookon, vagy e-mailben!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .