ZO178 – Pereskedés a Facebookkal

ZO178 – Pereskedés a Facebookkal Zártosztály Podcast

🔥💻🐾 Egy új robotkutya versenyzik kutyákkal és a robotokat egyaránt! Az egész világ le van nyűgözve a Barkour névre hallgató kihívásra jelentkező robotkutyáktól, akik már most bizonyítják, hogy a négy lábon járó gépek is állati ügyességgel mozoghatnak.💪🤖🐶 Azonban nem csak a robotkutyákról van szó, hanem az új fejlesztések is izgalmasak, mint például az AI-alapú antibiotikum, amely képes legyőzni a makacs baktériumokat.🦠🧫💊 Ugyanakkor, a közösségi média platformokkal is bajok vannak, hiszen már az amerikai iskolarendszer is beperelte a Meta, a Google és a TikTok tulajdonosát a diákok „mentális egészségügyi válságához” való hozzájárulás miatt.🤔📱💔 Ha kíváncsi vagy ennek és sok más izgalmas technológiai fejleménynek a részleteire, hallgasd meg a Zártosztály Podcast-ot, és legyél naprakész!☕📰🎧

A következő cikket AI írta, hogy legyen itt valami. Ha érdekel, hogy valójában miről beszéltünk, hallgasd inkább az adást!

John Minek?

De vegyük azt a részt, amiben az író nyögvenyelősen pörgeti az agytekervényeit, hogy hogyan is írjon John Wickről. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy az akciófilm és a paródia külön-külön is nagyon menő dolgok, de ha őket két egybeolvadó dologgá teszed, akkor egy John Wick születik. Keanu Reeves, a nyugdíjas bérgyilkos megmutatja, hogyan lehet könnyen-népszerűen viccelni az akciófilm hagyományos kliséin, miközben komolyan is ábrázolni az érzelmeket. Ja, az utcáról beszélek. Zsigeri harcok, sziporkázó humor és egy hajú nő, akinek az ereje a hajából fakad, biztos, hogy garantálni fogják, hogy neked is jól fog állni a kávéfőző mellett a munkahelyi pletyizés közben.

Micromouse

A Micromouse fejlődéstörténete: Ahogyan azt gondolnánk, egy robot egérnek csak egy vagy két módja lehet, hogy átbújjon az alagúton és elérje a célját. Azonban a Micromouse események közel fél évszázados történetében a versenyzők folyamatosan megcáfolják ezt az elképzelést, és újabb és újabb lehetőségeket fedeznek fel. A verseny célja egyszerű: a labirintus közepére kell jutni a legrövidebb idő alatt. Az utóbbi években számos innováció került bevezetésre, amelyek most már magától értetődőnek tűnhetnek, de a kezdetekkor teljesen újdonságnak számítottak. Például, a robotoknak az alapoktól kellett elkezdeniük a labirintus közepének megtalálását új algoritmusokat használva. Emellett a robotok oroszlánrésze már ventilátorral van felszerelve, amely növeli a tapadást, és lehetővé teszi, hogy akár 7 méter/másodperces sebességgel haladjon! Azonban még a portecskék is problémát okozhatnak a robotoknak, így minden induló ragasztószalaggal tisztítja meg a kerekeit mielőtt startolna. Még akár 10 másodperces futási idő is lehet a győztes átlaga, ami azóta számos tervezési iterációnak köszönhetően lehetséges. Egy biztos, a Micromouse böngészése valóságos kihívás, de ez azért is szép, mert nem igényel nagy költségvetést, és technikai szempontból hozzáférhetőbb, mint valaha.

Beperelt médiák

A Howard County Public School System úgy döntött, hogy bepereli a Meta, a Google, a Snap és a TikTok tulajdonosát, a ByteDance-t, mert szerintük ezek a vállalatok hozzájárulnak a diákok „mentális egészségügyi válságához”. A Maryland-i iskola rendszere szerint ezeknek a cégeknek az általuk üzemeltetett közösségi hálózatok „függőséget okozó és veszélyes” termékek, amelyek „átprogramozzák” a gyerekek „gondolkodását, érzéseit és viselkedését”. A perben szereplő vádak között szerepelnek a diákokat károsító Instagram, Facebook, YouTube, Snapchat és TikTok problémái, mint például a TikTok For You oldala, amely a felhasználói tevékenységről szóló adatokat használja ki, hogy végtelenül ajánlott tartalmakat kínáljon. Ezenkívül a perben szereplő iskolarendszer minden platformot vádol azzal, hogy „egészségtelen, negatív társadalmi összehasonlításokat ösztönöznek, amelyek testkép problémákat és kapcsolódó mentális és fizikai rendellenességeket okoznak” a gyerekekben.

Süni néni szerint a közösségi média olyan, mint egy nagy cukorka bolt, ahol a diákokat édesítgetik a „dopamin-kiváltó jutalmak”. De a cukorkák mellett ott találhatók a veszélyek is, mint például a Facebook és az Instagram ajánló algoritmusai, amelyek „káros ismétlődő és túlzott termékhasználatot” okoznak. És ha már a cukorkáknál tartunk, a diákoknak a Snapchat és a TikTok is olyan, mint a lufi: fújják, fújják, és sosem tudják, mikor robban fel. De reméljük, hogy a pereskedés nem robban ki a diákok fejében, és a közösségi média cégek megfelelően reagálnak az ügyre.

Hírblokk

Ha úgy érzed, hogy a hírek csak a rossz dolgokról szólnak, akkor bizonyára boldogan fogadod a hírt, hogy a Meta (vagyis a cég, ami hajdan Facebook néven futott) úgy döntött, próbaképpen letiltja a hírek megosztását Kanadában. Az Online News Act névre hallgató törvényjavaslat ugyanis azt írja elő, hogy a tech cégeknek fizetniük kellene a kanadai hírkiadóknak a tartalmakért. A Meta viszont most úgy döntött, ha nem kérhető ki valami fair megállapodás, akkor nem játszunk és kivesszük a híreket az oldalunkról. Mindez először Ausztráliában történt meg, ahol durván elszabták a kommunikációt és eddig még nem sikerült megoldani a problémát. Most azt mondják, hogy Kanadában nem hibáznak majd ugyanígy. Reméljük, hogy igazuk lesz!

Meta Kenyázás

A Meta, azaz a Facebook anyacége nemrég egy olyan bírósági döntést kapott Kenyában, amely szerint a cég felelős a tartalommódosítókért. Az ügyben 184 munkavállaló perelte a vállalatot, mert állításuk szerint jogtalanul kirúgták őket. A bíróság szerint a Meta volt az elsődleges munkáltatójuk, mivel az alkalmazottak a cég technológiáját használták, valamint betartották a teljesítmény- és pontossági mutatókat. A Meta erre azt válaszolta, hogy ők nem is a munkáltatók, csak a közvetítők. Azt hiszem, itt egy kis félreértés történt, mint amikor a macska azt hiszi, hogy az egér a barátja.

A bíróság az ügyben azt is elrendelte, hogy a munkavállalók szerződéseit meghosszabbítsák, és a Meta és a Sama ne bocsáthasson el senkit a per eldöntéséig. Az ügyben egyébként nem csak a Meta, hanem a Sama is érintett, akik azt állítják, hogy csak a Meta ügyfelei, és nem jogosultak a cég nevében cselekedni. Hát, ez a történet olyan, mint amikor a két barát együtt lopkod, és az

Kolumbiai kapcsolat

ChatGPT botbot botrány a jogi világban: Egy kolumbiai légitársaság elleni pert indító ügyvédek olyan jogi eseteket soroltak fel egy rövidírásban, amelyek valójában csak a ChatGPT által kitaláltak voltak. Az ellenfél ügyvédei felhívták a bíró figyelmét a nem létező esetekre, és a bíróság előtt folyó tárgyaláson kiderült, hogy hat ilyen ál esetet használtak fel a beadványukban. Az ügyvéd, aki a kutatásában a ChatGPT-t használta, bocsánatot kért az eljárásban bekövetkezett félreértések miatt. A bot ugyanis biztosította őt arról, hogy az esetek valósak és hivatkozhatóak. Az ügyvéd most büntetéssel, és bizonytalansággal határozva arra jutott, hogy az AI kutatással kapcsolatos tapasztalatai alapján, soha többé nem használ majd olyan Chatbot-okat, amelyek hivatalos forrástól függetlenek. Az eset ismételten rávilágít arra, hogy nem mindig érdemes megbízni egy botot a kutatási feladatokban, hiszen a pontatlan információk súlyos szankciókat eredményezhetnek.

Cortalan

Sajnos eljött az idő, amikor a Windows felhasználóknak el kell búcsúzniuk Cortanától, az asztali digitális segítőtől. Azonban a Microsoft már tervezgette a lecserélését az újabb, AI-alapú Windows Copilotra. Talán még az sem igazán fog hiányozni, hogy neki kelljen átírni a szöveget, vagy a beállításokat piszkálni a gépünkön. De ne aggódj, még lehet, hogy találkozol vele a Teams vagy az Outlook mobilalkalmazásokban. Csak remélhetjük, hogy nem gyárt már magának okostelefont a kiérett alma lehulló ágairól…

GyógyszerÉSZ

Egy új antibiotikumot fejlesztettek ki, ami képes legyőzni a makacs acinetobacter baumannii nevű baktériumot. Az érdekes az egészben, hogy az új gyógyszer fejlesztése során mélytanulási algoritmusokat használtak, amelyek képesek voltak kiszűrni a hatékony összetevőket az összes lehetséges kombináció közül. Ez azért jó hír, mert így a tudósoknak több idejük marad arra, hogy kávét igyanak és elmélkedjenek az élet nagy dolgain. Azt is reméljük, hogy az új antibiotikum hamarosan elérhető lesz az emberek számára, és nem csak a baktériumok számára. Talán a jövőben az AI segítségével még sok más területen is gyorsabban és hatékonyabban fejleszthetünk ki új dolgokat.

Barkour

A Barkour – Állati jó verseny: Az humanoidok még talán csak a fejlesztési fázisban vannak, de a négy lábon járó robotok már itt vannak közöttünk. A laborokban dolgoznak, erőművekben, finomítókban ellenőriznek, fociznak, és még – sokak aggodalmára – rendőrök is lehetnek belőlük. A Boston Dynamics Spot-ja talán a legismertebb közülük, de sok startup és kutatóintézet saját verzióját alkotta meg a kategóriának. Még a Xiaomi is készített egyet, valamilyen okból. A kétlábú emberektől eltérően a négy lábon járó robotok már valódi munkát végeznek. Most azonban a Google DeepMind csapata újabb kihívást tett közzé, ami a Barkour névre hallgat. A kutatók olyan labirintust hoztak létre, amelyen egy kutya is majdnem elbukik, de a robotkutyák jól teljesítenek rajta, bizonyítva így azt, hogy a négy lábon járó gépek valóban képesek állati ügyességgel mozogni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .