ZO089 – OSIRIS-REx felügyelő

German Shepherd Dog German Shepherd  - dendoktoor / Pixabay

ZO089 – OSIRIS-REx felügyelő Zártosztály Podcast

Hangminőség javítása videokártyával kabócák ellen? ✔
Megoldás az elvesző távirányítókra? ✔
Képzelettel írni? ✔
Ingyen a Holdra? ✔

a Zártosztály Podcast 89. adása

Minden 17. évben előbújnak a föld alól és rázendítenek nászénekükre a közép-amerikai kabócák. Ezek az európai rokonaikhoz képest némileg hangosabb és erőteljesebb módon jelzik párosodási szándékukat, ami egy komolyabb benzinmotoros fűnyíró, vagy egy közeli helikopter hangeffektusával jár. A home office átka, hogy ilyenkor nincs nagyon hova menekülni és a másik oldalon levő hallgatókat komolyan megzavarhatja a mi idegeinket is kikészítő zajforrás. Erre nyújt megoldást az amúgy is jól használható Nvidia Broadcast szoftver, aminek a zajszűrési logikáját kifejezetten a kabócák hangjának kiszűrésére szolgáló kiegészítővel bővítették nemrégiben. Mi viszont várjuk azt a Zoom segédet, ami a kabócák zajával szét tudja a nem kívánt megbeszéléseinket trollkodni.

Az amerikai szabadalmi hivatal a „szebb” számokat kiemelten kezeli. Ez elgondolkodtat minket: lesznek számra várók, akik inkább várnak a szabadalmuk bejegyzésével, amíg „szebb” számot kapnak? Lehet esetleg személyi igazolványoknál, TAJ-nál is majd szép számokat igényelni?

Az Apple forgalmaz egy elég drága távirányítót. Szép meg jó, de a hangvezérelt távirányító nem tartalmaz UWB chipet, és ha becsúszik a kanapé oldalába, akkor nehéz megtalálni. Egy amerikai megoldotta a Siri távirányító és az AirTag keresztezését. Mi ezt lényegesen olcsóbban utána tudjuk csinálni, például tégla és szigszalag segítségével. Amúgy meg miért nem lehet egy hang vezérelt távirányítót, ami folyamatosan hallgatózik, hangutasítással megkeresni?

A Google Assistantot még arra is meg lehet kérni, hogy énekeljen az oltakozásról. Igaz, ez ellen nem hat az oltás. Vajon képes más hangon is énekelni? Illetve: mikor és kinek az előadásában lesz magyar verziója a slágergyanús dalnak?

Új neurális interfészt fejlesztenek, amely az elképzelt kézírást tudja felismerni és szöveggé alakítani. Ha-wking ezt megérhette volna! Ezzel lényegesen gyorsabbá lehetett volna tenni a kommunikációját és talán segítette volna a munkáját.

Csak a bűnözők használnak titkosítást, jelentette be az Ausztrál Kiberbűnözési Hivatal. Ezzel nagyvonalúan kriminalizáltak számos szoftverhasználót, akik alapból és tudatlanul titkosítottan kommunikálnak… például Whatsappon vagy Viberen. Vajon mit rejtegetnek?

Kényes és képtelen témát közelítünk, amit nem szeretünk kerülgetni. Az Instagram lehetővé teszi a választott személyes névmások feltüntetését a profilokon. Az, aki vattacukornak, illetve Apache helikopternek képzeli magát, sajnos nem állíthatja be az „it”-et, de talán a későbbiekben erre is sor kerülhet. Ehhez először valahogy el kellene hitetni, hogy nem ők a gyerekevő pszichobohóc. A rossz hír, hogy mivel Kaliforniában akár börtönnel is büntethető, ha valakire nem a megfelelő névmást használják, ezzel az amúgy nem releváns információval akár büntethetővé teszi azokat akik nem figyelnek ilyen részletekre.

Sokan lettek már HR elé citálva a fentiek miatt, de még mindig jobb, mintha azért hívnának be, hogy közöljék: már nem dolgozol nálunk! A T-Mobil USA a Sprinttel való összeolvadásakor megdöbbentő módon leépített, pedig nem ezt ígérte, sőt! Jelenleg már 16.000 munkahellyel maradnak el a 2024-ra ígért (amúgy bővítést ígérő) számoktól. Egy kisvárosnyi embert kell felvenniük, hogy az betartható legyen.

A NASA OSIRIS-REx expedíciójának hírei alapján 2023-ra az űrszonda elég közel, 6000 mérföldnyire kerül a Földhöz. Akkor pedig majd a közel egy kilónyi regolitját behajítja a Föld gravitációjába, ami előbb pályára áll, majd leszáll egy utahi bázison. Ha akkor felhős lenne a bolygó, akkor ismétlés két évvel később. Kíváncsiak vagyunk rá, hogy mennyivel tévesztenek célt, ha a kínai rakéta becsapódási körzete több ezer négyzetkilométernyi volt?

Musk SpaceX-e közösségi finanszírozásból fedezi fel a Holdat. Nemrég nyerték el a NASA holdjáró tenderét, amihez kifejezetten jól jön egy apró kis szatellit, amivel megnézik, hová is kell küldeni a holdjárót. De nehogy már erre költsék azt a szerény 2,9 milliárd dollárt! Dogecoint koldulnak és azon küldik fel a kis szatot. Mi nem adunk: bolondok vagyunk, nem hülyék!

A Nintendo Switch-en már csak a számológép hiányzott. Végre le lehet az alkalmazásboltból tölteni az első számológépet annak, aki játék helyett inkább matekozna a kézikonzollal. Ha meg már szükség van rá, akkor a hülyének is megéri azt a 10 dolcsit amit kérnek érte. Ilyen tudású számológépet, kb. ennyiért lehet kapni a boltban, ha nem elég ami a telefonban, számítógépen amúgy is van. Mi nem veszünk, az előző érvrendszerre hivatkozva.

Iszunk inkább egy whiskey-t. Bár inkább mégsem, mert nem vagyunk nagyon oda érte. Aki igen, annak tudjuk javasolni, hogy vegyen magának vagy szeretteinek kapszulás vagy otthon összeszerelhető whiskey készleteket. És mesélje el, milyen volt!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .