ZO119 – Nyakörves gémerek

ZO119 – Nyakörves gémerek Zártosztály Podcast

Idei első adásunk a legmeglepőbb újdonságokkal jelentkezik a világból.

Ki gondolta volna, hogy nemsokára megsétáltathatja magát az aranyhalunk?🐠
Visszatérnek a vitorlás konténerszállító hajók? ⛴
Mit kapnak a gémerek a CES-en? 🧸
Teljesen automata traktorok hozzák el a fejlett önvezetést?🚗
Mit csinál Alexa az űrben? 🚀

Szerkesztőségünk nehéz helyzetbe került, nem csupán a hosszú karácsonyi és újévi kihagyás során feltorlódott hírek, hanem az idei CES színpompás felhozatalának virágaiból próbáltunk egy csokornyit hallgatóinknak összeválogatni.

Amint azt korábban megmondtuk, ismét felvirágzik a vitorláshajók korszaka. Az 500 m² vitorlafelületű spinakkerrel megbolondított dízel teherszállítók energiatakarékosan tudják átszelni az óceánokat. Kérdés, mi lesz a Szuezi-csatornán, amikor elfelejtik bevonni a vitorlákat? Esetleg amikor összeakad két ilyen monstrum vitorlája?

A háziállatok szinte családtagokká válnak. Ez kiváltképp azok esetében okoz nehézséget, akik a karantén alatt jól összeszoktak kedvencükkel és a munkahelyükre visszatérve aggódnak annak egészségéért. Több olyan újítással érkezett a CES, amely macskáink és kutyáink számára egyaránt nyújt távmegfigyelési képességeket. Legyen az EKG mellény vagy stresszérzékelő.

Igazán stresszes élete azonban minden bizonnyal az aranyhalaknak lehet, kiváltképp, ha macskával együtt tartják. Ezek a jószágok egész életükben egy akvárium foglyai, amiből jellemzően csak a végső útjuk során a WC-n lehúzás (ami természetesen tilos, és sosem történik meg senkivel, akit ismerünk) jelenti az egyetlen kiutat. Ennek a szerencsétlen sorsnak a megkönnyítésére már több projekt is született, amiben a halak a saját mozgásukkal elmozdíthatják a kerekeken gördülő akváriumukat. Mi a következő szakaszra is kíváncsiak leszünk, amikor manipulátoraikkal kiegyenlíthetik a macska-hal egyensúlyt, és végre visszavághatnak a rájuk fenekedő ősellenségnek!

A gémerek persze ismét el voltak kényeztetve a CES-en. A felhozatalból csak szemezgetni tudtunk, hiszen azt se tudtuk mihez kapjunk. Látjuk előre magunk előtt, ahogy a gémer kézmasszírozó a nem jól teljesítő játékosoknak, vagy meghackelés esetén kiropogtatás helyett elropogtatja a játékosok ujjait. A Razer által kihozott RGB ledes arcmaszk immár valósággá vált, de bénák és csak kihangosítóra futotta, miközben mi már tavaly hangszintetizátort álmodtunk bele. A játékkal együtt mozgó gémer szék pedig nem véletlen lehet ismerős a 4D mozikba járók számára: egy olyat alakítottak át PC-vel összeköthetővé. Már alig várjuk a 4D Netflix előfizetést, hogy a filmeket teljesen immerzíven élhessük meg!

Számítógép kiegészítők kategóriában az ASUS ROG nyerte az „EZT MOST MINEK KELLETT?” különdíjat. A tekerentyűs, mechanikus gombokkal ellátott billentyűzetek tengerében már nem tudtak mivel kitűnni, ezért hát kitalálták, hogy a hagyományosan állapotvisszajelző ledet tartalmazó jobb felső sarokra 312 microledet furkálnak, amivel animációt lehet a billentyűzeten megjeleníteni. A fölösleges LED kijelzős kiegészítőt ráadásul 200 dollárért fogják mérni, ha tényleg kapható lesz.

Az OPI elsősorban hölgy játékosoknak szánta (nem túl polkorrekt módon) azt a körömlakk vonalat, amivel a vásárlók egyedi színű kiegészítőket kaphatnak népszerű játékokban. Mi nem szeretnénk nemi skatulyákat felállítani, hiszen miért ne használhatná bárki ezeket a szép, pasztellszínű lakkokat? Elsőként a nagyon a hardcore gémer vonalat célozták meg, a Forza Horizont 5-ben a Mustang GT-t lehet átszínezni vele, valamint a Haloban a páncél kaphat tőle a választott körömlakk árnyalatának megfelelő csillanást.

A L’Oreal új hajfestő kütyüje, mint nem gémer specifikus kiegészítő, kakukktojásként került ebbe a kategóriába. Az ígéret szerint a speciális kefével a haj fésülése közben festi azt instant a kiválasztott színre. Mi ebből a csíkozós, a kockás és a későbbiekben a mintafestő változatot szeretnénk inkább látni.

A játékosok minden bizonnyal nagy örömmel fogadják azt a haptikus visszajelző mellényt, amiben végre érzékelhetik, hogy hol és mennyire is lettek eltalálva lövöldözős játékokban. A bemeneti és kimeneti oldalon egyaránt megtapasztalhatják a rajtuk áthatoló golyó becsapódását, és a felszakadt artériából patakzó vér lüktetését. Az egyetlen, amit hiányoltunk belőle, az a kiegészítő sokkoló elektróda, amely lehetővé teszi a fájdalom tényleges megtapasztalását is.

A nagybirtokosoknak gyakran okoz problémát, hogy a hatalmas területek megművelését, még ha automatizált gépesítéssel is, de állandó felügyelet mellett kell végezniük. A John Deere legújabb modelljei már felszerelhetők olyan L4-es önvezető képességgel, amihez elegendő a gépet a mező szélén szabadon engedni és hagyni dolgozni az előre programozott módon. A számtalan szenzorral és komoly intelligenciával felruházott gépeket csak tankolni kell menet közben, és a munka végeztével hazavinni őket. A gazdák pedig addig hátradőlhetnek a gémerszékükben, és játszhatnak például a Farming Simultator legfrissebb verziójával!

A Teslák szoftverfrissítése lehetővé teszi, hogy tulajdonosaik végre megafonként tudják azokat használni. Így az ablak letekerése nélkül is ki tudnak ordítani a járművükből a BMW-ből átülő kulturált tulajdonosok!

Musknak egy élő podcastben felborult az időérzéke. Állítása szerint a következő öt évben a SpaceX eljuttathat embert a Marsra. Igaz, az nem derült ki ebből, hogy élve-e, illetve vissza tudják-e hozni, azonban az bizonyos, hogy amennyiben ez igaz, akkor az Artemis misszió holdraszállását megelőző időben el kell tudni indítani az oda tartó űrhajót.

A Foxnewsban megszólaltatott szakértők szerint az űrkolóniákon komoly veszélye van a kannibalizmus kialakulásának. Avagy a nem megfelelő ellátás miatt az első telepesek rákényszerülhetnek a hajótörött étrendre.

Ismert, hogy a NASA pénzügyi gondokkal küzd. Ez vehette őket rá arra, hogy az Artemis misszió Orion űrhajójának a próbarepüléséhez az Amazon és a Cisco szoftvereit telepítsék a fedélzetre. A hangfelismerő szoftvernek a Földről fog egy virtuális űrhajós parancsokat adni, ami segítségével le tudják olvasni a műszereket, illetve a csak az erre a célra telepített LED lámpát lehet fel- és lekapcsolni vele. Reméljük azért nem skót lesz az űrhajós…

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .