ZO129 – Nógrádi jeti

ZO129 – Nógrádi jeti Zártosztály Podcast

Ebben az adásunkban a mesterséges intelligenciák és a robotok körül forognak a gondolataink.

Nemzetközi tárgyalás dél-alföldi angol dialektusban🤦‍♂️
Robotfőnököt a robotmunkásoknak! 🤖
Mesterséges intelligencia tanít mesterséges intelligenciát🧠

De ejtünk szót hűtőajtókra és fájlkezelőre pakolt reklámokról, elkésett újdonságokról és a világ legmélyebb fúrásáról is.

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 129. ADÁSA

Aki idegen nyelvű kollégákkal dolgozik, annak akkor is nagy erőfeszítést okozhat az eltérő akcentusok megértése, még ha az tudatosan fel sem tűnik neki. Még az anyanyelvi beszélők számára is eltart egy darabig egy idegen kiejtés értelmezése, hát még ha eleve nem a saját nyelvét hallja az ember. Erre nyújt megoldást az a beszéd-torzító, amely amellett, hogy saját kiejtésünkre formálja a hallott beszédet, még arra is képes, hogy a felesleges töltelékszavakat eltávolítsa az élőbeszédből. Bár lenne ilyen segítségünk vágáshoz!

Robotkutyának robottrénert!” – gondolhatták az MIT-n, amikor a Mini Cheetah-nak elnevezett robotkutyájukat (tudjuk, gepárd, de… nézz rá) tréningezésbe fogták. Nem is máshol, mint egy szimulált kutyaverzumban, hogy a műeb minél több terepviszony mellett önállóan essen-keljen és így tanulja meg az legnagyobb sebesség eléréséhez optimális mozgást. Ezzel számos kutyamozgás-programozó veszítette el a robotizálás oltárán végzett munkáját. Reméljük robotkutya-mozgásterapeuta-AI programozásra még át tudják magukat képezni!

Ha nem, akkor mehetnek burgert forgatni! Illetve azt már annyira nem, mert arra már szintén van robot, Flippy, sőt van haverja is: Chippy aki tortilla chips készítést tanult. Chippy szándékosan nem egyenletes munkája a legolcsóbb munkaerők bénázását idézi. Erre a témára sok szakma robotizálását rákötjük, de Clippy, a körülmetélő robot esetén azért reméljük, hogy nem egy remegő kezű rabbiról fogják a működését mintázni!

A 3D nyomtató robotok felügyeletét kezdte robotizálni a Ford és a KUKA, aminek eredményeképpen az egyszerűbb robotok felügyeletét bonyolultabb robotokra bízták.

Tartunk tőle, hogy a gyárak középvezetői berendeltek egy nagy adag pillanatragasztót, hogy a székükhöz ragasszák magukat, mert a következők ők lesznek a sorban!

A Ford azért mással is ékesítette heti színes hírcsokrunkat a robotokon kívül! Kiderült, hogy a csiphiány végét nem akarták kivárni és az Explorer SUV-jaik egy részét hiányzó alkatrészekkel hajózták be. Feltételezzük, azzal a szándékkal, hogy mire odaér a szállítmány és elintézik a papírmunkát, addigra utána tudják postázni a hiányzó alkatrészeket. Ha így folytatják, akkor akár lapra szerelt kocsikat is küldhetnek a jövőben, összeszerelési útmutatóval!

Na meg persze programozói kézikönyvvel, ami a Hummernek jöhetett volna jól nemrég, amikor a frissen leszállított elektromos autóik (!) közül tízet vissza kellett hívniuk, mivel a hátsó lámpát vezérlő mikroprocesszorok firmware-ében hibákat találtak.

Közleményükből annyit legalább megtudtunk, hogy nem minden leszállított járművet érintett a meghibásodás, amiből könnyen számolható, hogy eddig legalább 11-et értékesítettek belőle!

A Walgreens meglepődve tapasztalta, hogy az üveg hűtőajtóknak az azok mögött elhelyezett termékek reklámjait sugárzó képernyőkre cserélése nem vált be a vásárlóknak! Nem csoda, hiszen hatalmas kontraszt van egy ízlésesen fényképezett friss csirke és a hűtőben kornyadozó mirelit között, ami kognitív disszonanciájával lelohaszthatja a vásárlók kedvét! Vagy lehet, hogy az zavarta meg a kísérleti alanyokat, hogy ekkora képernyő és még csak nem is érintőkijelzős? Mi eljátszunk az ötletben rejlő lapozgatós hűtők és az óriás mozivászon lehetőségeivel!

Sok rosszat mondtunk mostanában az Apple-ről, így ideje pár izgalmas újításukat is bejelenteni! A pandémia sokadik hullámának lecsengése után óramű pontossággal jelentették be, hogy az új iOS 15.4 már tényleg alkalmas lesz a maszkos felhasználók azonosítására! Reméljük azért maszk nélkül is fog működni, bár az iOS egyfajta státusszimbólum lehet a jövőben, hogy az Apple telefon tulajdonosok ál(l)maszkokban járnak, amiket képernyőfeloldás előtt felhúznak magukra! Nem mondhatjuk biztosra, hogy el vannak késve ezzel, csak remélhetjük, nem lesz a későbbiekben erre a képességre szükség! Azzal szintén nincsenek elkésve, hogy a telefonjaikban található NFC-ket megnyissák külső programok számára, hiszen ez már olyan régóta elérhetetlen, hogy a felhasználók teljesen hozzászoktak! Abszurd módon ezzel a megkésett akcióval elérték, hogy hálásak is legyenek nekik a felhasználók!

Korábban beszéltünk arról, hogy hatalmas probléma, hogy a dermatológiai képadatbázisok jelentős része fehérbőrű alanyokat tartalmaz, ami miatt nehezen lehet mesterséges intelligenciákat más bőrszínű páciensek bőrelváltozásainak a felismerésére betanítani. Ennek a problémának fog véget vetni az a mesterséges intelligencia, ami eltérő bőrszínekre generál képeket, ami alapján a másik képes megkülönböztetni a jó- és rosszindulatú bőrelváltozásokat.

Biztosan van olyan szövegkörnyezet, amibe helyezve a Microsoft felhasználóbarát cégként jelenik meg, de pár akciójuk mindig segít visszatalálni a talajra!

Nemrég a Windows 11 File Explorer egy olyan verziója szivárgott ki béta tesztelésre, amelyben a beépített eszköz reklámokat jelenített meg. Már a Samsung telefonok esetén is berzenkedtünk a gyári szoftverekbe beépített reklámcsíkok miatt, azonban ha egy operációs rendszer alapfunkcióját ilyenekkel terhelik, akkor gyorsan vonzóvá válnak az olyan PC-s alternatív operációs rendszerek, mint valamely Linux disztribúció vagy akár a ChromeOS.

Pedig Redmond is szokott meglepően okos megoldásokkal jelentkezni. A gyengénlátók számára nehézséget okoz a weboldalakon elhelyezett képek értelmezése. A szövegfelolvasók ugyanis nem képesek értelmezni a képeket, hacsak nincsenek a kép tartalmát leíró címkékkel ellátva. Mivel ezek elkészítése macera, a mi oldalaink sem tartalmaznak ilyen kiegészítőket. (Gyengénlátók számára a podcast hangváltozatának meghallgatását javasoljuk!) Ebben segít az Edge új képessége, amely a képek tartalmát mesterséges intelligencia segítségével feldolgozza és generál belőlük címkéket!

Számunkra meglepő volt az információ, hogy ezzel nem csupán a Microsoft Windows Edge böngészőt használó felhasználói járnak jól, de Mac és Linux Edge-felhasználók számára is elérhető lesz az új képesség! Sajnos az Android és iOS-es Edge-be nem kerül bele még az újítás, de szerintünk ez a teljes felhasználótábort hidegen hagyja.

Amerikai kutatók 18km mély furaton keresztül szeretnének a Föld melegével geotermikus energiát kinyerni.

A mikrohullámú olvasztási technológiát alkalmazó fúrással szerintünk fel fogják dühíteni a Föld belső oldalán lakó dinoszauruszokat, akik a furaton keresztül olaj helyett magmát küldhetnek fel!

Lehet, hogy nekik is elgurult a gyógyszerük és a keresgélés közben összekeverték egy másik kutatóéval! Persze ennek a veszélye csak addig áll fenn, amíg az FDA által 2023-ra előírt gyógyszer-eredet adatbázis üzembe nem áll! De mégis, mivel lehet szemenként azonosítani egy gyógyszert?

Mi mással, mint tintasugaras-nyomtatóval selyemre nyomtatott kiber-vízjellel. A gyártósorra egy külön robotot javaslunk, aki a tintapatron csiphiány miatti hibái miatt megakadó nyomtató megfelelő gombját időben meg tudja nyomni!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .