ZO141 – NFT, azaz virtuális birtoklevél

ZO141 – NFT, azaz virtuális birtoklevél Zártosztály Podcast

Végre rájöttünk, hogyan lehet röviden körülírni az NFT fogalmát! Ettől még persze nem szállunk bele a businessbe, hiszen a kór megértését segítő kifejezés nem teszi vonzóbbá a fekete himlőt és a lázas döghalált sem.

Ford a töltő-troll⚡
Telibe szórakoztat az Apple Car, de ki nézi az utat? 🚗
Hitel? Alma 🍎
Természetes intelligenciájú robotok🧠
Autodidakta, éneklő bálnák🐳

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 141. ADÁSA

A Ford igazi töltőtrollként viselkedett nemrégiben. Arra a korábbi hírre reagálva, hogy a Tesla már nem ad az USA piacon az autóihoz hálózati töltőkábelt, bejelentette, hogy sebaj, az F150 Lightning tulajok viszont kapnak majd ilyet. Ezt persze csak humanitárius okokból, hogy az út szélén rekedt teslásokat ki tudják segíteni. Reméljük, adnak egy csomag mentolos cukorkát is, hogy azok is kaphassanak enyhülést, akik az autós karaokezás miatt lettek rekedtek!

A hét nagy részében a technológiai híreket az Apple fejlesztői konferenciája uralta, így mi sem tudtuk megállni, hogy ki ne emeljük a számunkra különös, vagy izgalmas lehetőségeket tartalmazó bejelentéseket.

A villanyautók új generációjának a kijelzőit egyedül szeretné uralni az Apple. Fejlesztői konferenciájukon legalábbis olyan koncepciót mutattak be, amely a CarPlay-t minden, az autóban található kijelzőre képes kiterjeszteni.

Tartunk tőle, hogy nem véletlenül volt az autók infotainment rendszere eddig leválasztva a szórakoztató elektronikáról. Képzeljük csak el, mi lesz, amikor az elektronikus gáz- és fékpedál egy éves szoftverfrissítés után elkezd, persze csak a felhasználó érdekében, egyre lassabban reagálni a mozdulatainkra. Esetleg ha a kilométeróra random bug miatt a hőmérsékletet mutatja?

Mindezt egy olyan cégtől, aki az órái új számlapjának és a zárképernyő háttérképeinek a testreszabhatóságát kisebb technológiai áttörésként jelentette be 2022-ben? Ezzel a fejlesztéssel el lehet indulni, az autók egységes falanszteresítésének irányába! Mindenkinek egyfajta lesz az autója és még boldog is lesz tőle!

Az eSIM lassan végre elhozza a rusnya kis SIM kártyák leáldozását és kikopását. A virtuális SIM kiválóan tudja helyettesíteni ezt az eszközt, hiszen biztosítja az előfizető azonosíthatóságát. A SIM és az előfizetés összekötése teszi lehetővé, hogy a felhasználó hívásai/üzenetei az azt tartalmazó készüléken kössenek ki.

A bejövő hívások és SMS-ek birtokában persze minden jelszót meg lehet változtatni, banki utalásokat kezdeményezni, illetve jóváhagyni, tehát egy jól felkészült támadó 20-30 perc alatt egy teljes életet le tud rombolni.

Korábban a SIM kártyákat csak fizikai hozzáférés után, komoly technikai felkészültséggel tudták másolni azok, akik el akarták téríteni egy telefon forgalmát. Az eSIM-ek esetén az ígéret az volt, hogy ez ugyanúgy biztonságos, mert teljesen a készülékhez van rendelve, sőt, abból nem lehet kihúzni, kiütögetni.

De az Apple végre megváltoztatta ezt a piacot is! Az új operációs rendszerével már Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet áttölteni az eSIM-et egy másik készülékre! Ami azt jelenti, hogy az eSIM adatait ki lehet exportálni. Más szóval a hackereknek, akik ezt a szolgáltatást megtörik, se fizikai kontaktus nem lesz szükséges, se a telefon közelében nem kell tartózkodniuk igazán!

Sebaj, mert mint kiderült az ultrabiztos helyi jelszótárolás, amihez semmi formában nem fér hozzá az Apple, is ad némi aggodalomra okot.

A bejelentés alapján a felhős eszközeink minden részén elérhetővé lesznek téve a mentett jelszavaink és biometrikus azonosítóink. Ez ugye csak akkor tud megvalósulni, ha a jelszavak folyamatosan szinkronban vannak tartva a felhő egy pontján. Az ígéretek szerint így nem lesz többé szükség jelszavakra!

Persze, hogy nem, a felhőszolgáltató minden jelszavunkat és biometriai adatunkat úgy fogja tudni, hogy azt boldogan adjuk át neki!

A bizalom szép dolog!

Az Apple hivatalosan forgalmazott kiegészítői között néha van olyan, amit nem is ő gyárt. Ezek közül most a Belkin laptop tetejére csattintható telefontartója vitte a prímet. A telefon hátsó kamerája képes kompenzálni a MacBookok, amúgy elfogadhatatlan minőségű webkameráinak hiányosságait.

A halszemoptika segítségével nem csak a beszélő arca, de akár az asztala is bemutatható, ami mindenképpen hasznos lehet azoknak a DIY video tartalom készítőknek, akik ahelyett, hogy ennyiért lényegesen profibb DSLR kamerákkal szerelnék fel a stúdiójukat, megpróbálják megoldani okosban.

A régi Android telefonok webkameraként felhasználásáról már beszéltünk korábban, így erős volt bennünk az érzés, hogy ismét létező dolgot adott el Cupertino újdonságként, jelentősen felpolírozva, hogy indokolni tudja a megdöbbentő árcéduláit és feledtetni a többéves lemaradását.

További nagy bejelentésekkel kapcsolatban is megfogalmazzuk szkepticizmusunkat, hiszen a „ne nyúlj hozzá, jóvanazúgy” hozzáállásból minimálisan ugyan, de kimozdulni látszik a harapott almás cég.

A képernyőzár és háttérkép testreszabás újításként bejelentését már említettük, de azért voltak komolyabb tételek is a hírösszefoglalóban:

  • Élő video szövegértelmezés és fordítás (ld. Google Lens két évvel ezelőttről)
  • Apple Pay Later (ld. EU bejelentés a BNPL piac szabályozásáról, valamint a Klarna, Affinity, stb. cégek gyászos eredményei)
  • iMessage üzenetek visszavonhatósága és módosíthatósága (ld. Viber, Messenger, Teams, stb. az utóbbi 5-6 évben)
  • Felhőben tárolt fényképek mással megoszthatósága (ld. Google Photos első verzió óta)
  • Négy új Apple Watch óraszámlap (ld. Xiaomi Mi Fit Band 7 120 beépített, amúgy testreszabható számlapja, nagyobb órákról nem is beszélve)
  • M2 chipset, ami tényleg nagyon jó (kérdés, hogy van-e benne olyan tervezési hiba ami miatt az összes, ahogy az M1, hardveresen hackelhető?)
  • Az új MacBook töltő KÉT USB-C kimenetet is kapott (persze nem az alapmodell, és eséllyel ez is Belkin kiegészítő)

Ettől nem jött meg a kedvünk hozzá, hogy rohanjunk a boltokba!

Persze minek is mennénk, amikor a Nate egy kattintással elintézi nekünk az internetes vásárlás minden csínját-bínját, árat figyel, kiválaszt, kitölti a kártyaadatainkat és intézi a házhozszállítást is! Mindezt bármely internetes áruházban!

Ez az AI-ok új generációját igényli, hiszen igen komplex műveletek és folyamatok megértését és helyes lereagálását feltételezi, akár teljesen ismeretlen környezetben is. Nem csoda hát, hogy 50 millió dollárnyi kockázati tőke gyűlt össze a startupnál nagyon gyorsan, de az sem, hogy a befektetők átvilágíttatták a céget. Ebből kiderült, hogy a mesterséges helyett a vásárlást természetes intelligenciával bíró, fülöp-szigeteki internetes bérmunkások végezték, az elképesztő felhasználó- / tranzakciószám pedig az ingyen pénz miatt felduzzasztott vásárlási kedvnek volt köszönhető.

Alapos meglepetés lehetett ez a szolgáltatásban bízó befektetőknek.

Hasonlóan meglepődhettek azok, akik számára a Microsoft a nem támogatott gépeiken is felajánlotta és engedélyezte a Windows 11-re frissítést.

A redmondi szoftvergyár futószalagjának döccenése miatt, ugyanis véletlenül (?) éles környezetre került egy olyan frissítés, ami a sokat bírált és teljesen fölösleges korlátozások nélkül engedte telepíteni az új verziót.

A felelősöket várhatóan példásan megbüntetik, mert ezzel bizonyítható a szoftveres korlátozás tökéletes fölöslegessége.

És ki akarna csalni? A StockX biztosan nem, hiszen a cipő eredetiség-hitelesítő és értékesítő szolgáltatást nyújtó cég mindent megtett azért, hogy az általa forgalmazott, de tárolásra raktárban maradó cipői tulajdonjoga megfelelően igazolásra kerülhessen.

Így mi mást is tehetett volna, mint virtuális birtokleveleket (így hívjuk mostantól az NFT-t) bocsátott ki, amelyeket a vásárló külön megszerezhet magának, a cipő mozgatása nélkül.

Cserében a Nike beperelte őket, hiszen az általuk végzett próbavásárlások során négyből négyszer kaptak hamis terméket, mindemellett a virtuális birtoklevelek forgalmazása szerintük független a valós kereskedelmi tevékenységtől. A Nike ügyvédei gyorsan a földre tervezik küldeni a StockX-t és várhatóan még ott is jól megcipőzik!

A világ még nem érett a virtuális birtoklevelek elterjedésére. A CryptoPunks is szomorúan konstatálhatta ezt a tényt, miután a Sotheby’s aukciósháznál meghirdetett tételüket kénytelenek voltak az utolsó pillanat után visszaléptetni.

A 20-30 millió dollárra taksált, 104 CryptoPunks alkotás egy tételben került volna kalapács alá, a megfelelő környezetben. Az árverést megelőzően egy ultramenő felvezető vacsora, valamint a méltán híres (?) DJ Seedphrase (vajon ő MC Passkey rokona?) által celebrált afterparty után a potenciális vásárlók még jó 20 percig ácsorogtak a kezdésre várva, amikor az aukciósház hangosbemondón keresztül bejelentette, hogy az értékesítő visszalépett az üzlettől.

A kriptovilágra jellemző módon ezt a bejelentést tweetben tette meg, ami szabad ferdítésben úgy hangzik, hogy „Haggyuk, asszem inkább tartom, amíg bírom.”

Kis színes záróhírnek mi mást is választhattunk volna, mint a bálnák éneke körülötti tudományos szenzációkat és a szakértői világ megosztottságát e roppant kritikus témában?

Új foglalkozásként feltaláljuk a bálna énektrénert, jöhetnek a bálnapop listák és sztárocskák, valamint elcsodálkozunk azon, hogy mire nincs idejük a kutatóknak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .