ZO175 – Munkakerülés mesterfokon

ZO175 – Munkakerülés mesterfokon Zártosztály Podcast

🌟🌐💡 Hírek és kávé mellé! Új technológiai fejlesztések, csillagok közötti fúziós energia, és még sok más! 📰☕️🚀 Hallgasd a Zártosztály Podcastot, hogy naprakész maradj! 💻🔬🌌
🐝🎙️ Rovarfül-mikrofon: A legújabb őrület a miniatűr mikrofonok világában! 🎤🔍😲 Cuki és hatékony eszköz, amely a rovarok hallórendszerét használja inspirációként. 👂🦗 Energiahatékony és specifikus hangjeleket érzékel, ahogy a rovarok fülei is teszik! 🐜🔊
📼🔥 Retro-magnó: Visszatérés a múltba egy motoros szalaghajtással! 📼🎶💽 Fedezd fel a svéd Teenage Engineering extravagáns diktafonját, amely magas hangminőséget és egyedi stílust kínál! 🎙️🎵📸 Fedezd fel a nosztalgia világát a motoros szalaghajtással! 🎞️🔙
🐦🌍 Madarak evolúciója: A felmelegedő világ hatása a madarak testére! 🌡️🐦✨ A tanulmány szerint a madarak teste zsugorodik és szárnyaik növekednek az éghajlatváltozás hatására. 📏🕊️📈 Légy te is naprakész az állatvilág fejlődésével kapcsolatban! 🌍🦜
🛫🌬️ Szállni szabadon, szél nélkül: Papírrepülők az ég határáig! 🛩️✈️💨 Fedezd fel a papírrepülők új határait és azok próbálkozásait az űr meghódítására! 🚀📄💫 Merülj el a repülés varázslatában a Kármán-vonal közelében! 🌌🌠
🌐🔌 MagfúziO365: Töltse fel számítógépét és okostelefonját csillagok által generált fúziós energiával! ⚡💻📱 A tiszta energiát előállító vállalat, a Helion Energy bejelentette, hogy a Microsoftot fúziós energiával fogja ellátni 2028-ra

A következő cikket AI írta, hogy legyen itt valami. Ha érdekel, hogy valójában miről beszéltünk, hallgasd inkább az adást!

Pepita vonalkódok

Nos, kedves olvasóink, a vonalkódok világa is fejlődik! A GS1 US nevű non-profit szervezet a jövőben szeretné, ha a jól megszokott 1D vonalkódok helyett mindenki 2D vonalkódokat használna, mint például a QR-kódokat. De miért? Süni néni erre azt mondja: „A modern technológia áldása a vásárlóknak!”, hiszen a 2D vonalkód rengeteg extra információt tárolhat magában, így akár hozzávalók listája, receptek, allergén információk, akciók és sőt, még a csomagolás újrahasznosítási információi is elérhetővé válnak. A boltok pedig gyorsabban reagálhatnak az esetleges termékvisszahívásokra vagy lejárati időhöz közeledő termékek akciósítására.

És hogy ne legyen unalmas, gondoljunk csak bele, végre a ruhákon és egyéb textíliákon is érthető mosási utasításokat találhatnánk, így nem kellene többé a ősi hieroglifákhoz hasonló jelöléseken törni a fejünket! Nem beszélve arról, hogy a boltokban az új vonalkódokkal még az árukészlet kezelése is hatékonyabbá válik. De ne aggódjatok, a 2D vonalkódok bevezetése 2027-ig tart, így még van idő felkészülni a változásokra. Süni néni pedig már keresi a lehetőséget, hogy a 2D vonalkódokat hogyan tudja felhasználni a saját kertjében, hátha úgy jobban megértené a növények nyelvét.

Nyomtass tüdőt!

Ausztrál kutatók áttörést értek el a 3D bioprinting területén, amikor sikerült 28 nap alatt emberi tüdő replikákat előállítaniuk. Ezzel a fejlesztéssel nemcsak olcsóbb és etikusabb módszert kínálnak az állatkísérletek helyett, de úgy tűnik, hogy Süni néni is elégedett: „A szívem szerint minden laborba bevezetném ezeket a mini tüdőket, hogy megmenthessük az állatokat!” – mondja. Chrzanowski és kollégái célja, hogy a jövőben többféle szerv replikákat növesszenek, így biztosítva egy átfogóbb megközelítést a kutatásokhoz.

Rovarfül-mikrofon

Ilyen a rovarok világa: apró, de hatékony fül-ihletésű mikrofonok

Ki gondolta volna, hogy a rovarok hallórendszere a mikrofonok fejlesztésében is segíthet? A University of Strathclyde munkatársa, Andrew Reid a miniatűr, bio-ihletésű mikrofonok tervezését mutatta be, amelyek az energiatakarékos és szelektív hallású rovarfülekből merítenek inspirációt.

„Lehet, hogy egy sivatagi sáska füle csak 2 milliméter széles, de olyan frekvenciákat képes lebontani, amitől még egy emberi fül is elámulna” – áradozik Süni néni a műsorban. „Ezek a kis mikrofonok nem csak cukik, de a rovarok füléhez hasonlóan energiatakarékosak és specifikus jeleket képesek érzékelni.”

A kutatók 3D nyomtatási technológiával készítik el a rovarfülekre jellemző membránokat utánzó anyagokat, amelyek rendkívül érzékeny és hatékony akusztikai érzékelőként szolgálnak. A mikrofonok célzott adatgyűjtést tesznek lehetővé, így energiát takarítanak meg, és nem igényelnek felügyeletet.

„Az egész adatgyűjtési folyamat a biológiai rendszerektől inspirálódik, így ezek a mikrofonok gyorsan képesek kiszűrni a jeleket, anélkül, hogy sok energiát fogyasztanának vagy felügyeletet igényelnének” – teszi hozzá Süni néni.

Ezek az apró, önműködő és alacsony energiafogyasztású bio-ihletésű érzékelők ideálisak olyan alkalmazásokhoz, amelyek veszélyesek vagy nehezen megközelíthetők, például szerkezetekbe ágyazott helyszínek vagy az emberi testben.

„A rovarfüleket utánzó mikrofonok csak a kezdet. Mi jöhet még a jövőben? Talán egy légyfül ihlette diktafon?” – nevet Süni néni, miközben a műsorvezetők is mosolyognak a vicces ötleten. A bio-ihletésű 3D nyomtatási technikák számos más kihívás megoldásában is alkalmazhatóak, így a kutatás folytatódik, és még több meglepetést tartogathat számunkra.

Retro-magnó

A Teenage Engineering 1 500 dolláros diktafonja már a „motoros szalaghajtásnál” elkapott

A svéd Teenage Engineering bemutatta az extravagáns TP-7 terepfelvevőt, amely a magas hangminőségű hangrögzítést célozza meg. Ám vajon hajlandók leszünk 1 499 dollárt kicsengetni egy diktafonért, még akkor is, ha az egy „motoros szalaghajtású” szerkezet?

A TP-7 egy beépített mikrofonnal és hangszóróval rendelkezik, 128 GB belső tárhellyel és három kétirányú 3,5 mm-es csatlakozóval, amelyek az audio bemenet és kimenet számára is használhatók. A USB-C port pedig az adatátvitelért és a töltésért felel. A Teenage Engineering azt állítja, hogy egy teljes töltés kb. 7 órán át tart.

Az iOS alkalmazás segítségével a TP-7 automatikusan átírja a hangfelvételeket szöveggé. Nincs azonban Android-verzió. A Teenage Engineering nem közölte, mely nyelvek lesznek elérhetők a kezdetektől, de ígéretet tett a további nyelvek és funkciók hozzáadására az alkalmazáshoz „idővel.”

A dizájn és az ár egyaránt megdöbbentő. Mégis, valahogy kívánatosnak tűnik. Bár a TP-7-et újságíróknak, ügyvédeknek és orvosoknak ajánlják, az 1 499 dolláros árcédula valószínűleg többnyire az esztétikai vonzerőre támaszkodik. Joggal merülhet fel a kérdés: vajon megéri-e ennyit a TP-7, vagy inkább csak egy drága játékszer lesz?

Madarak evolúciója

A világ felmelegszik, és a madarak teste zsugorodik

Új kutatások szerint az amerikai madarak teste egyre kisebb és szárnyaik egyre hosszabbak lesznek a globális felmelegedés hatására, különösen a legkisebb testű fajoknál. Talán a madarak is belátták, hogy kevesebb helyet foglalni a világban nem csak divatos, de környezetbarát is.

A tanulmány több mint 86 000 észak- és dél-amerikai madárpéldány testméretét és szárnyhosszúságát vizsgálta az elmúlt négy évtizedben. Az adatok alapján a madarak úgy döntöttek, hogy követik az emberi divatot és minimalista életmódot folytatnak, zsugorodó testükkel és növekvő szárnyaikkal.

A kutatók szerint a testméret növekedése és csökkenése a klímaváltozásra adott válasz kulcsfontosságú tényezője lehet. Azonban további vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy miért a kisebb testű madarak változnak gyorsabban. Lehet, hogy a kisebb testű madarak gyorsabban alkalmazkodnak az evolúciós nyomásnak, vagy egyszerűen csak divatrajongók lettek, akik az új irányzatokat követik.

Egy dolog biztos: a madarak teste zsugorodik, és a szárnyaik nőnek, ami azt mutatja, hogy a természet is érzi a változás szeleit, és igyekszik alkalmazkodni a globális felmelegedéshez. Ki tudja, talán hamarosan a madaraknak már nem lesz szükségük repülőgépekre a hosszú távú utazásokhoz.

Madrártenyészet a garázsban

Madarak csábítása a keresztezésért

Egy csepeli férfi úgy gondolta, hogy a védett énekesmadarak befogása és keresztezése jó ötlet, ezért saját kertjében madárbefogó hálót használt a szárnyas lakók foglyul ejtésére. A madaraknak valószínűleg eszük ágában sem volt, hogy egy ilyen játék részesei lesznek, de a 68 éves férfi úgy érezte, hogy ezzel a lépéssel újabb színt vihet az énekesmadarak világába.

A természetvédelmi őrök többször is ellenőrizték a vádlottat lakossági bejelentések alapján, és 2019-ben tíz kalitkába zárt madarat találtak nála. A madarakat a helyszínen szabadon engedték, de a férfi nem hagyott fel tevékenységével. 2021 áprilisában újabb három védett madarat ejtett foglyul, és 2021 novemberében tartott ellenőrzés során kilenc madarat találtak nála.

Bár a madarakat szabadon engedték, a tartós fogva tartás jeleit mutatták, és időre volt szükségük, hogy visszanyerjék erejüket és hozzászokjanak az új környezethez. A vádlottat természetkárosítás bűntettével vádolják, és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozzák. Egy dolog biztos: a madaraknak nem sok közük lesz a jövőben a keresztezéshez és a férfihoz, aki a maga módján próbált valami újat alkotni a védett énekesmadarak világában.

Szállni szabadon, szél nélkül

Papírrepülők az ég határáig

Ki gondolta volna, hogy a papírrepülők is törekednek az űrbe jutásra? Nos, a rekord a legmagasabbra juttatott papírrepülővel 35 043 méter, ami ugyan messze az űrtől, de azért szép eredmény. Az űr, mint ilyen, az ember által meghatározott Kármán-vonal felett található, amely 100 km-rel felettünk húzódik, de a 35 km-es magasság sem kutya.

A papírrepülők az űrbe történő juttatása nem egyedülálló ötlet, hiszen egy japán terv szerint speciális, hőálló papírból készült repülőket szerettek volna indítani a Nemzetközi Űrállomásról, ami mintegy 400 km-re van a Földtől. A siker azt bizonyítaná, hogy alacsony sebességű, alacsony súrlódású légköri visszatérés lehetséges – legalábbis papírlapok esetében. Az egyik kihívás azonban az, hogy nincs gyakorlati módja annak, hogy ezeket az objektumokat nyomon kövessék útjuk során, és így megállapítsák, hol és mikor landolnának végül.

A magassági rekordot, a 35 043 métert egy brit diák, David Green érte el egy iskolai projekthez kapcsolódóan. Ilyen magasságokban már olyan dolgokkal találkozhatunk, mint az időjárási ballonok, amelyek a hobbisták számára is elérhetőek. A papírrepülők tervezésével kapcsolatban pedig érdemes lehet felfrissíteni a tudásunkat a Papírrepülő Tervezési Adatbázis segítségével. Akár az űrbe küldjük őket, akár csak a ház körüli szélcsatornában teszteljük, biztosan találunk valamit, amivel érdekes eredményeket érhetünk el.

MagfúziO365

Fúziós energiától repkednek a pixelek

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a számítógépeinket és okostelefonjainkat csillagok által létrehozott fúziós energiával töltjük. A Helion Energy, a tiszta energiát előállító vállalat, bejelentette, hogy 2028-tól fúziós energiával látja el a Microsoftot. A csillagokban végbemenő folyamatokat idéző energia előállítása eddig csak tudományos fantasztikus filmekben volt elképzelhető, de úgy tűnik, hogy a Helion megoldotta a reakció kordában tartását, így a jövőben a Microsofttal kötött szerződésnek köszönhetően egy új korszak kezdődhet a tiszta energiák piacán.

Ezzel a fejleménnyel a Helion üzemeltetni kívánja fúziós erőművét, amelynek célja, hogy 2028-ra legalább 50 MW energiát termeljen. Bár ez még elég messze van az időben, a jövőbeni projekcióknál korábbi időpontot jelent. A fúziós energia előállítása egy lépéssel közelebb került a valósághoz, ami óriási lehetőséget és előnyt jelent a bolygónk számára, hiszen ez egy szinte végtelen energiaforrás, amely nem bocsát ki szén-dioxidot és nem termel mérgező hulladékot. A Microsoft és a Helion együttműködése pedig még csak a kezdet, hiszen a tiszta energiák világát még számos érdekes és izgalmas fejlesztés várja a következő években.

Google i-o

Találd meg a készülékedet, mielőtt beolvad a kanapéba

A Google új szintre emeli a „Find My Device” platformot, hogy még könnyebb legyen megtalálni az elveszett készülékeket, legyen szó fülhallgatóról, táblagépről vagy akár az űrhajós játékfigurádról. Az Androidok egy egész hadserege lesz a segítségedre, hiszen az új rendszer más emberek készülékeit is felhasználja az eltűnt tárgyak nyomozásában. Így az elveszett kincsek után kutatás már nem csak te magad vagy a kutya dolga lesz!

A Google azonban nem csak a készülékek megtalálására, hanem a felhasználók adatvédelmére is gondolt. A helyzet az, hogy a készülékek helyadatait titkosítják, és még a Google sem látja azokat. Emellett a cég figyelembe vette a helymeghatározó technológiák visszaélésének lehetőségét is, és olyan figyelmeztetéseket vezet be, amelyek észlelik, ha valaki egy, a személyes tárgyaidba rejtett követővel próbálna meg lesni. Ez azt jelenti, hogy a Google-nak köszönhetően a jövőben már nem csak a kulcsokat, hanem a titkos rajongókat is könnyebben megtalálhatjuk.

Gameface ON

Arcjáték: Az a varázslat, amikor az arccal irányítasz

Ha eddig azt hitted, hogy az arcod csak a kommunikációban és az érzelemkifejezésben játszik szerepet, akkor érdemes megismerkedned a Google legújabb fejlesztésével. Az open-source AI eszköz, a Project Gameface lehetővé teszi, hogy az arcoddal irányítsd kedvenc játékaidat! Az új rendszer segítségével olyan alkalmazásokat fejleszthetsz, amelyek arc- és kézmozdulatokkal irányíthatóak – képzeld csak el, mennyivel szórakoztatóbb lesz így a mémgyártás!

A Google által bemutatott Project Gameface nem csak szórakoztató, hanem hasznos is lehet. Az új technológia kifejezetten azok számára készült, akik például mozgásszervi betegség miatt nehezen tudják használni a számítógépes perifériákat. Az új szoftver segítségével azonban ők is átélhetik a játékok örömét, hiszen csak egy webkamerára és néhány arcmozdulatra van szükség az irányításhoz. Most már tényleg igaz lesz az a mondás, hogy „az arca beszél”!

Hangszéf

Saját hangod a zsebedben: Az AI hangprofil készítés új korszaka

A mesterséges intelligencia által generált beszéd időnként már-már félelmetes lehet, különösen a deepfake és egyéb csalások korában. Ugyanakkor számos ember számára nélkülözhetetlen eszköz, akik saját hangjukat már nem képesek használni. Az Acapela Group éppen őket tartja szem előtt új „my own voice” szolgáltatásával, amely lehetővé teszi, hogy bárki ingyen készítsen egy AI hangprofilt.

A szintetikus hangok személyre szabása eddig időigényes és nem túl jó minőségű eredményeket hozott, de az Acapela új módszerével ez megváltozhat. Az „én saját hangom” folyamatával mindössze 50 rövid mondat felolvasásával létrehozható a saját hangunkat használó beszédgenerátor, amelyet bármelyik szöveg alapú mondatra használhatunk. Most már nem kell a lehetséges hangok listájáról választani, ami néha elidegenítő lehet – bárki megtalálhatja a számára legkedvesebb hangot, és a technológia fejlődésével ez egyre inkább elérhetővé válik.

Az AI hangprofil létrehozása nem csak szórakoztató, hanem életmentő lehet azok számára, akik egyre több kihívással szembesülnek a beszéd elvesztése miatt. Az Acapela Group szolgáltatása könnyebbé és gyorsabbá teszi a hangbankolási folyamatot, így a rászorulók számára könnyebben elérhetővé válik. A gyerekek számára is hasznos lehet a szolgáltatás, hiszen az olvasás és a beszéd fejlődése során személyre szabott hangokkal segíthetik őket. A technológia fejlődésével pedig további lehetőségek nyílhatnak meg a hangbankolás terén.

Egyetemes fordító

Google újítása: videók átdolgozása más nyelven, a szájról olvasás is szinkronban

A Google egy új, forradalmi fordítási szolgáltatást tesztel, amely képes a videókat új nyelvre átdubolni úgy, hogy a beszélő ajkai is szinkronban legyenek az újonnan kimondott szavakkal. A technológia számos területen lehet hasznos, ám a cég nyíltan szóba hozta a visszaélés lehetőségét és az ezzel szemben hozott intézkedéseket.

Az „Univerzális Fordító” névre keresztelt kísérleti szolgáltatás bemeneti videót vesz – jelen esetben egy angol nyelvű online előadást –, leírja a beszédet, lefordítja, majd újra létrehozza a beszédet (a stílus és a hangnem megtartásával) az adott nyelven. Végül úgy szerkeszti a videót, hogy a beszélő ajkai jobban illeszkedjenek az új hangfelvételhez.

Szóval tulajdonképpen egy deepfake-generátor, igaz? Nos, igen, de a rosszindulatú célú technológia máshol valóban hasznos lehet. Valójában már most is léteznek olyan cégek, amelyek ezt a fajta technológiát alkalmazzák a média világában, a videók utószinkronizálása céljából. (A bemutató lenyűgöző volt, bár el kell ismerni, hogy a technológiának még van hová fejlődnie.)

De a Universal Translator (Univerzális Fordító) még nincs széles körben elérhető, és ha valaha is az lesz, a Google-nek szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy a technológiát dezinformáció létrehozására vagy egyéb előre nem látott veszélyekre használják. Ugyanakkor a nyilvánvaló előnyök – például egy online kurzus elérhetővé tétele 20 nyelven feliratok vagy újravétel nélkül – vitathatatlanok.

Meeting Tinder

Cala, a találkozók Tinderje: Legyünk őszinték, ki nem unja már a felesleges meetingeket?

Egy kéttagú csapat figyelmet keltett ezen a héten a Cala névre hallgató webes alkalmazással, amelyet úgy hirdetnek, mint a „Tinder a találkozók törléséhez”. A szolgáltatás ingyenesen integrálható a Google Naptárba és a társkereső alkalmazásoktól kölcsönözött, megbízható „balra húzás” mechanikát alkalmazza. A felhasználóknak balra kell húzniuk azokat a találkozókat, amelyeket időpocsékolásnak tartanak, vagy jobbra húzni azokat, amelyeket megtartanának.

A Cala csak akkor töröl egy találkozót, ha minden meghívott személy balra húzza, és ezzel véget is ér az online társkereséshez való hasonlóság. Míg a Tinder inkább az időpazarlásról szól a modern társkeresés játékos pokoljárában, a Cala ideális eredménye némi többlet „fókuszidő” lehet, ahogy azt a weboldalukon is olvashatjuk.

Az eszköz a túlzott találkozókra adott válasz, amelyek valószínűleg a kockákkal borított irodák hajnalától fogva sújtják a dolgozókat. Azonban a Zoom népszerűsödése és a találkozók fáradtságával foglalkozó tanulmányok több mint elég okot adnak arra, hogy utáljuk az értelmetlen összejöveteleket.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .