ZO057 – Méregdrága pukipárna

Asteroid Land Planet Cosmos Space  - urikyo33 / Pixabay

ZO057 – Méregdrága pukipárna Zártosztály Podcast

A karácsonyi időszakban feltorlódott hírek számos izgalmas beszédtémával szolgáltak. Szomszédokra nyerítő járművek, aktatáskába rejtett államtitkok, de még az idegenek által ránk küldött kémaszteroidák is helyet kapnak évnyitónkban.

A Zártosztály Podcast 57. adása

A Zártosztály 2021-es első felvételével térünk vissza, hangot adva annak a határtalan örömnek, hogy a tavalyi évben sem csökkent hallgatóink száma!

A legutóbbi három megjelenésünk visszatekintést biztosított a korábbi adásainkra, azonban konzervekből készült. Gyártósorunkon eközben feltorlódtak a jobbnál-jobb, kibeszélésre váró témák. Ezek között találtunk olyanokat is, amelyek igazolják, hogy a multicégek a Zártosztály gondolati bonbonjaiba szemérmetlenül belemarkolva, lassan valóra váltják kevésbé komoly elképzeléseinket is.

A tavalyi évben csodálkoztunk rá például arra, hogy a kínai Byton innovatívan gigantikus képernyőt épített be elektromos autói prototípusaiba. Akkor viccelődtünk is egy kicsit azon, hogy a kínaiak már az innovációt is megtanulták másolni, valamint azt is elejtettük valahol, hogy nemsokára az európai gyártók kezdenek ötleteket lopkodni tanulni a kínai cégektől. Bár a Bytonnak lassan Bye-Byton, a gigantikus méretű műszerfali kijelző már a Mercedes fantáziáját és tervezői ceruzájának a végét is megbirizgálta, annyira, hogy 56 colos, ‘Hyperscreen’ fanzázianevű gigaképernyőjét már a virtuális CES2021 előtt bemutatta, azzal az ígérettel, hogy 2022-ben sorozatgyártásba is kerül.

Picit régebbi hír, de a Tesla elérhetővé tette a Boombox képességet, amivel a járókelőkre, illetve a szomszédainkra hozhatunk frászt. Vájtfülű hallgatóink emlékezhetnek arra, hogy a ZO002 Autóipari újítások adásunk alcíme azért „Néma elektromos autónak kopog a patája” volt, mert ennek a képességnek az elterjedését már a podcast alapításakor vizionáltuk. Közeleg az az idő, amikor Józsefváros éjszakai csendjét Teslákból hangosított utcabálok zaja töri meg!

Az Űrszemét témáját is több adásunkban vizsgáltuk. Nem véletlen, hogy a ViaSat is eljutott addig, hogy bepanaszolja a SpaceX miniszatelit hordáját az FCC-nél. Arra mondjuk nem gondoltunk, hogy a Google Pixelből eltávolítják az űrfényképezés egyedülálló képességét, de az űrverseny 2.0-ról több ízben beszéltünk. Így nem láthattuk, hogy a kiejthetetlen nevű ‘Oumuamua földközeli elvonulását sem lehet a telefonjainkkal széles látószöggel fotózni. Nem tudjuk hát, hogy a Harvard egyik legjelentősebb asztrofizikusának igaza lehet-e abba, hogy egy idegenek által készített tárgy suhant-e el a szomszédban.

A NASA mindeközben beszállt a „mi tudunk nagyobbat mondani” óvodás érvrendszerbe, és a kínaiak nemrég hazahozott holdporát megtromfolák azzal, hogy ők meg akkor a Marsról fognak port és kavicsokat hozni!

Ha már por, akkor nem mehetünk el az Apple mellett szó nélkül, akik az Amphetamine nevű Mac gyorsító alkalmazást tiltották le drogpromócióra való hivatkozással. Mit szívtak vajon? (A bocsánatkéréssel sokat.)

Mert a GoDaddy alkalmazottai a fogukat, amikor kiderült, hogy a DNS szolgáltató cég dolgozóinak a postafiókjában landoló $650 nyaralási bónuszról szóló e-mail csupán az IT biztonsági osztály műve volt, amivel a dolgozók internetes átverésekre fogékonyságát tesztelték. Pedig valós fenyegetettség az adathalász e-mail, miközben a klasszikus átverések ugyanúgy fenyegetik a közönséget.

Így jártak azok a termékpromócióból élő, szépségápolási cikkek bemutatásával foglalkozó Instagram médiakreátorok akiket €450 felajánlásával bírtak rá egy $80-os arcradír megvásárlására, persze 50%-os kedvezménnyel. Egy profin megírt marketinglevél, egy jól designolt élő website és némi értékesítési véna volt még szükséges ehhez. Gyanakszunk rá, hogy ez nem lehetett igazából átverés, mivel jóval több ennek a költsége, mint a 20 instacelebtől bekasszírozott $1600. Főként, hogy tényleg kaptak terméket, amiről még az átverés ellenére is pozitívan nyilatkoztak.

Ők legalább kaptak valamit a pénzükért. Nem úgy, mint annak a karantén miatt bezárt angol pub-nak a tulajdonosa, akitől a PRS for Music szerzői jogi ügynökség követeli a jogdíjat. Lehet, hogy nem szóltak nekik a COVID-19 járványról?

Úgy tűnik, a britek néha lemaradnak eseményekről. Ezért lehet az is, hogy a rengeteg időhúzás után az utolsó pillanatban mégis áttolt Brexit megállapodásba olyan 20 évvel ezelőtti email alkalmazás, olyan titkosítási technológia és aláírási módszer lett kötelezővé téve az emberi DNS profilok továbbítására, amiknek az utódai felett is eljárt már az idő.

Ami viszont folyamatosan fejlődik, az az emberi butaság: a konteósok legutóbb egy gitárpedál kapcsolási rajzát mutatták be, mint a vakcinába rejtett lehallgató mikrochip bizonyítéka. Ha figyelembe vesszük, hogy közben nehézfémekkel is mérgeznek, akkor félő, hogy a végén még az egész világ heavy-metálossá válik.

Szerencsére a Trumpli bohózat a vége felé közelít, utolsó lendülettel még olyan eddig nem látott szereplőt hívtak a színpadra, mint a Cuecat-et feltaláló Jovan Hutton Pulitzer. Ennek a méltán ismeretlen számítógépes perifériának az lett volna a feladata, hogy az újságcikkekhez nyomtatott vonalkódok beolvasásával odanavigáljon a kapcsolódó weboldalra.

Cuecat – Source The Verge

Emellett Trump, az elnökségéből hátralévő időre (pontosabban 45 napra) felfüggesztette az AliPay, WeChat Pay, valamint 6 másik kínai fizetési alkalmazás elérhetőségét. Innentől már csak akkor lehet ezeket használni, ha egy az USA-n kívüli VPN-en keresztül csinálják. Ez pedig abban az országban, ahol a hagyományos papír alapú csekkek kikopásának még a távlati tervét sem látni, nem tűnik túl nagy nehezítésnek. Engedett a nyomásnak a haladó szemléletű neobank, a PayPal által birtokolt Venmo is: nemrégiben elérte, hogy a mobilalkalmazásukkal lehessen csekket elfogadni.

Visszaforgatták az idő örökkön őrlő kerekét az amerikai törvényhozásban is. Az oroszoknak tulajdonított SolarWinds hackelés következtében több mint 250 nagyobb állami és üzleti szereplő érintett. A hack során teljes adminisztrátori jogokat szereztek a támadók az érintett hálózatok összes gépén. Ennek az akciónak a következménye, hogy az informatikai rendszerek teljeskörű átvilágítása és biztosítása idejére az igazán szenzitív anyagokat az utóbbi évtizedekben példátlan módon, futárral, csuklóhoz láncolt aktatáskában fogják szállítani, papíron, valamint csak hálózatfüggetlen gépekbe bedugható titkosított USB tárolókon.

Mi ezzel a változatos hírcsokorral kezdtünk neki a 2021-es évnek. Reméljük idén több innovációról és kevesebb tévelygésről tudunk beszámolni!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .