ZO061 – Kockásfülű marskopter

ZO061 – Kockásfülű marskopter Zártosztály Podcast

Önmagukban abszurd hírekkel jelentkezünk, amelyekkel bármely reggeli kávézás feldobható. Adásunk tematikus részének fókuszába pedig különös emberek és az űrverseny kerül.

A Zártosztály Podcast 61. adása

Ezúttal pár nem szokványos hírrel kezdjük adásunkat. Olyanokkal, amiknek a kommentálására nem is vállalkozunk, hiszen önmagukban kellően abszurdak ahhoz, hogy beszélgetőpartnerünknek elakadjon tőle a szava:

A CES-ben csalódva a hírekben igyekeztünk szellemes ötleteket találni. A feladatot szokás szerint túlgondoltuk. Ilyen szemüvegen keresztül néztük az Amazon Alexa legújabb prediktív képességét és abba láttuk bele a modern poltergeistet. Kifejezetten ijesztő lehet arra riadni a szabadság első napján, amikor okosotthonunk kéretlenül elkezdi felkapcsolgatni a villanyt, felhúzni a redőnyt, kinyitni az ajtózárakat a napi rutin szerint, csak mert ilyenkor általában így szoktuk.

Ezt a képességet a konkurencia helyében negatív reklámként sütnénk el, mint ahogy a Microsoft legújabb kampányában ráfekszik az Apple-re a MacBook Pro-k valóban haszontalan Touch Bar-jával szemben. Azonban a Surface-et is csak az Apple termékekkel lehet gaming platformként szembe állítani, hiszen a Tesla új Model S-ébe már lényegesen jobb játékgépet lehet rendelni, mint amit a Surface 7 tud, ráadásul nem is egy, hanem mindjárt három kijelzője is van.

gaming on mac meme | Funny games, Apple memes, Gamer humor

A Tesla néha madárnak nézi a vásárlóit, a Twitter pedig lehetővé teszi a madármegfigyelését a legújabb Birdwatch programjával, aminek a keretében az internetes fakenews-t lehet közösségi moderációval csökkenteni. Különös, hogy ezzel a képességgel megvárták Trump távozását, ugyanúgy, ahogy azt sem siették el, hogy az USA elnökének a médiaámokfutását is csak az utolsó napjaiban büntették értelmezhető tiltással.

Nem mindenki ússza meg ennyivel: a 2016-os választások befolyásolását elérni akaró Twitter troll 10 évnyi ejnye-bejnyére számíthat az SMS-en keresztül történő szavazásos hoax, valamint a „Hillary Clinton besoroztatja a lányodat!” kampány miatt.

Trump követői persze nem mind ennyire sikeresek. Így például az a zseni se, aki a lakhelyelhagyási korlátozásának egy korábbi megszegéséért, már GPS nyomkövetőt viselt a lábán. A szakértőink szerint ez nem a legjobb szerelék ahhoz, hogy ismét megszegje a kimenőjét és részt vegyen a Szenátus épületének ostromában.

Páran elhíresültek arról, hogy ebben a szenátusi akcióban rápöffentettek egy kis marihuánára. Washington DC-ben ez nem tilos, de az épületben szigorúan tilos a dohányzás. Ezt tényleg otthon kellett volna csinálnia. Kiváltképpen azért, mert Oregon állam bírósága nemrégiben kimondta, hogy az nem minősül elégséges gyanúnak járművek, otthonok rendőrségi átkutatására, hogy körülötte a fű, mással összetéveszthetetlen illata terjeng, egy olyan államban ahol annak a fogyasztása alapvetően nem is tiltott.

A COVID-ra sok állami reakció meggondolatlan volt. Volt ország ahol annyi lélegeztetőgépet vettek, hogy nincs aki működtesse. A britek pedig a távoktatáshoz beszerzett laptopokat nem vizsgálták át így 23.000 kispajtást láttak el orosz vírusokkal.

Ha már uralom, akkor a SpaceX űrbirodalma jut óhatatlanul az eszünkbe. Nemrég egyszerre 143 műholdat állítottak pályára egy újrafelhasznált Falcon 9-cel. Egy 200 kilós rakomány kilövési díja 1.000.000 dollár – bár ez nem tartalmazza a felbocsátáshoz szükséges adapterek, biztosítás vagy üzemanyag díját.

A SpaceX nem csak a kilövési díjakat tartja alacsonyabb pályán, hanem ezt tervezi a műholdjaival is. A pályamódosítási tervek szerint a műholdak 540-570 km magas pályára ereszkednének, ezzel az esetlegesen meghibásodott eszközöket egyszerűbb lenne hazahívni. Az Amazon tervezett műholdrendszere viszont a 590km-es pályára van tervezve, ezért rögtön megkezdődött a kakaskodás az FCC előtt, akik úgy tűnik szabadon rendelkeznek az egész Föld körüli pálya felett. Talán nem véletlen, hogy a Starlink eszközöket kisteljesítményű lézerekkel is felszerelik azt állítva, hogy ezzel a műholdak közötti kommunikációt gyorsítják. Vajon erre az oroszok mit lépnek?

Az Axiom Space, úgy tűnik, ráérzett az űrturizmusra: egyszerre négy érdeklődő számára bérelt helyet a Crew Dragon hátán, hogy elvigye őket az ISS-re és remélhetőleg vissza is. Egy ilyen kiruccanás nem olcsó, de a $55M már eleve tartalmazza a nyolc napnyi tartózkodás $1.1M-s szállodaköltségét is az ISS-en, beleértve a levegővétel és a pottyantós használatát is, természetesen. All inclusive, újraértelmezve.

A NASA is készül arra, hogy gazdagok utazgatnak az űrbe, azok pedig nem szeretnek gyalogolni. Emiatt a Mars-misszióhoz már eleve helikopterrel készül. A képek alapján ez jelenleg leginkább a Babilon gyerekjátékra emlékeztet, de DaVinci-nek is kellett valahol kezdenie.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás a(z) “ZO061 – Kockásfülű marskopter” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .