ZO174 – Kíváncsi vonatlesők

ZO174 – Kíváncsi vonatlesők Zártosztály Podcast

🚀🤯 Elon Musk Twitter Apokalipszise: előfizetők felháborodása a kék pipákon 💼🔥
Elon Musk újra felkavarja a Twittert: A Twitter Blue előfizetői kizárólagos kék pipákat kapnak, de mi történik, amikor a „Block the Blue Checks” kampány elindul? 🙅‍♀️🚫 Népszerű felhasználók, köztük Dril, perre mennek a Twitterrel, amiért sértik a fogyasztóvédelmi törvényeket? 🤔⚖️
Közben az Apple és a Google összefognak a zaklatás ellen! 📱🤝 Az új szabványok célja megakadályozni a nyomkövetési eszközökkel való visszaéléseket, és még a New York-i rendőrség is bekapcsolódik az autólopások elleni küzdelembe. 🚗🚔
Továbbá: Valóságos Vasember kiterjesztett-valóság kijelző! 🔧🤖 És az űrturizmus jövője a Virgin Galactic-el: álom vagy rémálom? 🚀💭
Ne hagyjátok ki a Zártosztály Podcast legújabb epizódját, ahol mindezekről és még többről beszélünk! 🎧🌟

A következő cikket AI írta, hogy legyen itt valami. Ha érdekel, hogy valójában miről beszéltünk, hallgasd inkább az adást!

Kipipálják a Twittert

Úgy tűnik, az egyik legnagyobb botrány az elmúlt időkben a Twitter „kék pipás apokalipszise”, amelyben Elon Musk szinte káoszt okozott azáltal, hogy eltávolította az utolsó „legacy” kék pipákat és átadta őket azoknak, akik havi 8 dollárt fizetnek a Twitter Blue szolgáltatásért. De a dolog csak még érdekesebb lett, amikor egy csoport, köztük a híres Dril, „Block the Blue Checks” kampányt indított, hogy tömegesen blokkolja a kék pipával rendelkező felhasználókat. A Twitter válaszként ingyenes kék pipákat osztogatott további felhasználóknak – köztük Drilnek is. Mindeközben pedig Stephen King és mások bosszankodtak, hogy a Twitter nem teszi világossá, hogy nem fizetnek a szolgáltatásért. Dril egyenesen azt állította, hogy a Twitter megsértette a szövetségi fogyasztóvédelmi törvényeket, ami alapján egyesek szerint perre menne a dolog. Persze ne vegyük túl komolyan a Twitteren látott jogi tanácsokat, de az biztos, hogy Musk újabb és újabb izgalmas jogi aknamezőket állít fel, miközben a Twitter kék pipái egyre inkább ellentmondásos státusszimbólummá válnak.

Google Airtag

Az Apple és a Google összefogott, hogy korlátozzák az AirTag nyomkövetőkkel való zaklatást. A két tech óriás bejelentette, hogy egy új iparági szabványt dolgoztak ki, amely „jogosulatlan nyomkövetési észlelésre és figyelmeztetésekre” összpontosít mind az Android, mind az iOS eszközökön. A javasolt előírások célja a Bluetooth nyomkövetők „visszaélésének” megakadályozása, amelyek a felhasználókat zaklatásnak, zaklatásnak és lopásnak tehetik ki. Az AirTag 2021-es megjelenése óta az adatvédelmi szakértők aggódnak a készülék biztonsága miatt. Az Apple válaszként többek között javította az ismeretlen AirTag-figyelmeztetéseket az iPhone-on és létrehozott egy alkalmazást, amely Androidon keresi az indokolatlan nyomkövetőket. Az új szabványok célja, hogy minimalizálják a technológia visszaélésének lehetőségeit és csökkentsék a túlélőkre nehezedő terhet a nem kívánt nyomkövetők észlelésében.

Rendőrségi AirTag

A New York-i Rendőrség szembeszáll a TikTok „autólopás kihívással”, és AirTag nyomkövetőket ad az autólopások megakadályozására. Az NYC polgármestere, Eric Adams bejelentette, hogy 500 ingyenes AirTag-et osztanak ki a lakosoknak, hogy nyomon követhessék autójukat, ha ellopják. A „Kia Boyz” nevű TikTok videók állítólag hozzájárultak az autólopások számának növekedéséhez, amelyekben megtanították, hogyan lehet egy Hyundai vagy Kia autót indítani egy USB kábel segítségével. A város reméli, hogy az AirTag-ek segítségével a lakosok könnyebben megtalálhatják ellopott járműveiket, habár az Apple által bevezetett AirTag biztonsági funkciók miatt a tolvajok észlelhetik a nyomkövetők jelenlétét. Azonban a rendőrségnek csak a jármű tulajdonosának engedélyével lesz hozzáférése az AirTag-en keresztül nyomon követett autók helyzetéhez.

Vasember AR

Ha valaki úgy dönt, hogy a valóságban is megalkotja a Vasember páncél képességeit, akkor biztosan nem a repülést, a szupererőt, vagy a tenyeréből kilépő lézereket választaná. Na de álljunk meg egy pillanatra! Kris Kersey bebizonyította, hogy a valóságban is megalkotható egy valódi funkcionalitású, az Iron Man filmekből ismert fejlesztett valóságot nyújtó kijelző (HUD). A projekt során 3D nyomtatott Vasember sisakba építette a képernyőt, míg az NVIDIA Jetson panelt mellkason elhelyezett „Ívreaktorba” szerelte be. A HUD többek között iránytűt, GPS pozíciót, fej dőlésszögét, hőmérsékletet és még sok mást mutat. A legérdekesebb képessége azonban az, hogy az Jetson Nano segítségével valós időben képes objektumokat észlelni és megjelölni. Bár ez a funkció nem tűnik praktikusnak, a célkereszt megjelenítése minden egyes személy felett biztosan sci-fi filmbe illő. Kris fejlesztése új mércét állít fel a személyes Iron Man kijelzők területén.

Starship Unity

Richard Branson nagy álma, hogy az űrturizmus elérhető legyen az átlagember számára. Ám úgy tűnik, az űrhajója, a SpaceShipTwo Unity egy kicsit olyan, mint egy űrkorszaki Malév: hol itt, hol ott, de leginkább a földön. Pedig 2021-ben már sikerült egy tesztrepülést végrehajtani, amely során Branson és munkatársai négy percig élvezhették a súlytalanság élményét. Azóta viszont a Virgin Galactic lépten-nyomon akadályba ütközik. A legfrissebb fejlemény, hogy a Unity ismét repült, de ezúttal nem utasokkal a fedélzetén, hanem egy olyan tesztrepülés keretében, amilyet 2017 óta nem hajtottak végre. Lehet, hogy az űr hívogató, de úgy néz ki, a Unity inkább a földet szereti!

Rémisztő Barbi

Üdvözlünk a galaxis legfélelmetesebb divatbemutatóján, ahol a fekete lyukak és a szupernóvák mutatják meg, hogy ki az igazi fényes csillag! Legújabb sztárunk: „Rémisztő Barbie”, a fekete lyuk, amely egy óriási csillagot tép szét. Bár a neve vidám hangulatot áraszt, ez a jelenség elképesztően félelmetes. „Rémisztő Barbie” egy olyan fényes, energikus és hosszú ideig tartó átmeneti objektum, amelyet évekig rejtve tartottak a teleszkópadatokban. A csillagászok szerint ez a legenergiadúsabb jelenség, amit valaha is találtak. Úgyhogy, ha a hétvégén az éjszakai égboltot bámulod, és egy fényes csillagot látsz, elképzelhető, hogy éppen a „Rémisztő Barbie” szépségét csodálod.

Gondolatolvasó MRI

Ma a „Gondolatolvasó Hétvége” epizóddal jelentkezünk, ahol a legújabb agykutatási eredményekről beszélünk. Azoknak a napoknak, amikor csak nem jönnek ki a szavak, hamarosan vége lehet! A Texasi Egyetem kutatói egy olyan rendszert fejlesztettek ki, ami képes az agyi aktivitást szöveggé alakítani – szó szerint olvasni a gondolataidat. Így ha valaki elfelejti, mit akart mondani, vagy egyszerűen nem találja a megfelelő szavakat, a technológia segítségére siet, és lefordítja az agy nyelvén a kívánt üzenetet. Persze még nem tökéletes, de elképesztő, hogy egyáltalán működik. Maradj velünk, mert hamarosan bemutatjuk a „Gondolatolvasó Hétvége” legújabb részét, amelyben még többet megtudhatsz erről az újításról!

Villanystimulációs gyógyítás

Ma az „Elektro-Összevarrás” epizóddal jelentkezünk! Tudtátok, hogy az elektromos impulzusok segíthetnek a sebek gyorsabb gyógyulásában? Egy kutatócsoport létrehozta az első nagy léptékű szimulációt a sejtek elektromos impulzusokra adott válaszáról. Még csak az elején vagyunk ennek a felfedezésnek, de elképzelhető, hogy a jövőben az elektroporáció segítségével hamarabb gyógyulhatunk, és hatékonyabb gyógyszerkiszállítást is lehetővé tehet. Az „Elektro-Összevarrás” részben bevezetünk benneteket az elektroporáció és a sebgyógyulás közötti kapcsolat rejtelmeibe, valamint bemutatjuk, hogyan érhető el egy ilyen lenyűgöző technológia a közeljövőben. Ne hagyjátok ki ezt az izgalmas epizódot!

Rover frissítés

Bár a Curiosity rover 2012 óta elérhetetlen távolságban van a Mars felszínén, ez nem jelenti, hogy ne kapna folyamatos frissítéseket. Kommunikációs kapcsolatán keresztül rendszeresen érkeznek firmware frissítések, a legújabb pedig a legnagyobb változtatás 2016 óta. Ezen kívül, hogy kód tisztítások és üzenetformátumok finomítása történt, a Curiosity okosabbá válik és kerekei tovább bírják majd az igénybevételt.

Az előbbi segít elkerülni a hosszú üresjáratokat a navigálás között, mivel a Curiosity-nak nincs külön navigációs számítógépe, mint fiatalabb testvérének. Bár ez nem teszi olyan fürgevé, mint a kistesót, rövidíteni fogja ezeket a szüneteket és több navigálásra és tudományos munkára lesz lehetőség. Végül a kerekek kopásának csökkentése egyszerű, de hatékony módszer: ez befolyásolja a Curiosity kormányzási szükségleteit ívelt úton való haladás közben.

Ezekkel a változtatásokkal a Curiosity készen áll az újabb marsi testvér fogadására, aki néhány év múlva érkezik még több Mars helikopterrel együtt.

Trainspotting

A vonatlesés nehezebb, mint gondolnád, de [jo-m] egy automatikus vonatleső robotot épített, amely megkönnyíti a dolgot! A Trainbot képes észlelni a vonatokat, képeket rögzíteni és egy hosszú képpé összeilleszteni. Az egész dolog Go-ban van kódolva, és tartalmaz érdekes elemeket, mint például egy egyedi képpatch ábrázoló csomagot. A robot webes felületén nézd meg magadnak a vonatok képeit, sebességét, gyorsulását, hosszát és áthaladási idejét. Még egy GIF-et is találsz az eredeti forrásvideóról. Elképzelhető, hogy ez a robot képes lesz leküzdeni a hosszú tehervonatok kihívásait is.

Elő a kávéval, és lessünk be a vonatok csodálatos világába! ☕

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .