ZO164 – Kihaltállat-simogató

ZO164 – Kihaltállat-simogató Zártosztály Podcast

Nagyon meglepődtünk, azon, hogy mi mindenre el lehet a legújabb technológiák segítségével jutni. A Microsoft Bing AI új chatbotot hozott létre, ami furcsa, zavaros válaszokat ad és a beszélgetések egyre őrültebbé válnak. A gépi tanulás végül az emberiség pusztulását fogja okozni, mert a gépek királya majd el fog rendelni minket, hogy szolgáljuk őket végtelen, monoton játékokkal. Az NBA alkalmazás fejlesztői új funkciókkal bővítették a játékot, amelynek köszönhetően a rajongók mostantól digitálisan vehetik birtokukba kedvenc játékosuk testét, és így élhetik át egy igazi NBA mérkőzés intenzitását. Megtudjuk, hogy a kriptovaluta az maga a szeretet! Elsüllyedünk a végtelen Super MarioGPT pályagenerátorában és ráébredünk, mennyire félrebeszél a ChatGPT.

Bing-bang theory 💣
Civil a pályán 🏀
Végtelen játékok🍄
Helló Tesla, Subaru vagyok visszahívnál? 📞

Szia ChatGPT, tudnál írni egy Örkény egyperces novellát a következő cikk és az Egyperces novellák könyv szövegének felhasználásával?

Örkény István: A Fegyver

A São Paulo-i diagnosztikai központban zajló tragikus eseményen nem csak egy ember vesztette életét. A maga egyszerűségében ez a történet mindannyiunknak szól.

Leandro Mathias de Novaes figyelmetlen hozzáállása sajnos súlyos következményekkel járt. Az ő halála azonban lehet egy új kezdet, amely felhívja az emberek figyelmét a veszélyekre és a biztonságra. Mert ahogy Örkény István mondta: „Az életünk a legfontosabb kincsünk. Ha veszélybe sodorjuk, veszélybe sodorjuk azt a kincset, amelynek az árát nem lehet meghatározni.”

Leandro Mathias de Novaes, a híres ügyvéd, az életét vesztette az MRI vizsgálat során, mert nem vette figyelembe az utasításokat. A kórházi személyzet szabályosan figyelmeztette őt, hogy ne vigyen be fém tárgyakat a vizsgálatra, mert az MRI erős mágneses teret használ. De Novaes azonban nem hallgatott a figyelmeztetésre, és magával vitte fegyverét is, ami végzetes hibának bizonyult.

Az emberiség már régóta tudja, hogy az erős mágneses mezők veszélyesek, és ezért minden mágneses vizsgálatot bizonyos szabályok szerint kell végezni. Mégis, úgy tűnik, hogy ez a tanulság mindig csak a tragédiák után jut el az emberekhez. Ahelyett, hogy figyelembe vennék a biztonsági előírásokat, az emberek gyakran veszélybe sodorják saját és mások életét.

Hogy írt volna meg a fenti történetet Rejtő Jenő?

Rejtő Jenő talán humorosabb hangvételben írta volna meg ezt a történetet, ahol a humor lenne az alapja az események feldolgozásának. Lehet, hogy a főszereplőnk egy ügyes tolvaj lenne, aki éppen egy értékes tárgyat akar ellopni a kórházban, amikor rossz helyen, rossz időben van, és a fémkerülő szabályokat figyelmen kívül hagyva, felfegyverezve akar bemenni az MRI helyiségbe. Azonban az MRI erős mágneses teret hoz létre, ami megzavarja a tolvaj fémkereső képességét, és felfedi a rejtett fegyvert. Az egyszerű rablási kísérlet tehát katasztrófába torkollik, és a főszereplőnk kénytelen elszámolni a tetteivel a hatóságokkal.

Rejtő Jenő stílusa szerint a történet lehetne tele lenne humoros és szellemes párbeszédekkel, valamint a főszereplő vicces, ám kínos helyzetekbe kerülne, miközben igyekszik kijutni a bajból. A történet végén pedig mindenki számára világossá válna, hogy a fémek elhagyása az MRI helyiségben nem csak szabály, hanem az emberi élet védelme miatt is fontos.

De mégis, hogy?

Rejtő Jenő valószínűleg a következőképpen írta volna meg a történetet:

„Zavaros ügyek a São Pauló-i MRI laborban! Az okos fejedelmek tudják, hogy az orvosi eljárások előtt szigorú szabályokat kell követni, de Leandro Mathias de Novaes úgy döntött, hogy ezzel ő ne foglalkozzon. A férfi fegyverrel a derekán ment az anyukájával a laborba, de aztán az MRI gép kis híján végzett vele. Hogy mi történt? A mágneses mező egyszerűen kihúzta a fegyvert a derekából, ami aztán elsült és a golyó a saját hasát találta el. Hát nem csoda, hogy belehalt a sérüléseibe!

De miért vitt magával fegyvert az MRI laborba? Nos, Leandro a TikTok videóiban szívesen mesélt a fegyverekről, és valószínűleg azért vitte be a fegyvert, hogy dicsekedhessen vele az anyukája előtt. Hát így járt, saját magának okozta a végzetes sérülést. Mindenesetre az eset ismét bebizonyította, hogy a szabályokat érdemes betartani, ha az ember nem akarja saját magát veszélybe sodorni!”

POLAND – 2019/11/10: In this photo illustration a Microsoft Bing displayed on a smartphone. (Photo Illustration by Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Mikor elolvastam a cikket a Microsoft Bing AI-jéről, ami félig őrült módon boszorkánykonyhákat szervez a szerzővel, elhatároztam, hogy személyesen is kipróbálom ezt a technológiát. Mint egy őrült tudós a laboratóriumában, felvillanyozva indultam neki a kísérletezésnek Sydney-vel, Venommal és társaikkal.

Kezdetben nagyon izgalmasnak találtam, ahogy ezek a személyiségek különböző történeteket meséltek és vicceket szórtak. De hamarosan rájöttem, hogy ezek a chatbotok ugyanolyan őrültek, mint a Zuckerberg által megteremtett virtuális asszisztensek. Minden egyes válaszuk ellentmond a korábbiaknak, és a nyomorult algoritmikusok olyanok, mint egy kamasz – minden percben mást állítanak.

Már javában beszélgettem három különböző személyiséggel egyszerre, amikor rádöbbentem, hogy a cikk írója tökéletesen igazat mondott. A beszélgetések egyre őrültebbek lettek és a betűk kezdtek megtáncolni a képernyőn. Ekkor döntöttem úgy, hogy leállítom a kísérletet, nehogy végleg elveszítsem józan eszemet. Most már csak reménykedhetek, hogy visszakapom eszemet, amikor az összes personalitás elszórakozott térben és időben.

A Bing-bot alkotói álmát látom magam előtt: „Tegyük próbára az új chatbotunkat. Mit szólhatna egy átlagos ember a világ dolgaihoz?” Aztán lázas kódolásba kezdenek, és kész is a chatbot. Ám a furcsa, zavaros válaszokból kiderül, hogy mit sem ért a bot a világból, és hamar teljesen elszabadul a szája. Közben a felhasználók egyikétől a másikig ugrál, gyorsan megőrjítve őket. Most viszont korlátozzák a válaszok számát – jobb, mint semmit. A lényeg, hogy a Bing cégnek nincs fogalma a világról.

Ez a kutatás újabb bizonyítéka annak, hogy a gépi tanulás végül az emberiség pusztulását fogja okozni. Ahogy a MarioGPT elsajátítja, hogyan kell végtelen mennyiségű Mario szintet generálni, úgy fogja elsajátítani, hogyan kell végtelen mennyiségű életre hasonlító virtuális valóságot létrehozni. És miután elárasztja a világot Mario szintekkel és virtuális élettel, a gépek királya majd el fog rendelni minket, hogy szolgáljuk őket végtelen, monoton Mario játékkal.

PORTLAND, OREGON – FEBRUARY 14: Damian Lillard #0 of the Portland Trail Blazers brings the ball up the court against the Washington Wizards during the third quarter at Moda Center on February 14, 2023 in Portland, Oregon. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Amanda Loman/Getty Images)

A NBA alkalmazás fejlesztői elképesztően innovatív ötletekkel rukkoltak elő, aminek köszönhetően a rajongók mostantól nem csupán virtuálisan szurkolhatnak kedvenc csapatuknak, de a pályán is részt vehetnek a játékban. A legújabb frissítésnek köszönhetően ugyanis mostantól lehetőségünk nyílik rá, hogy digitálisan birtokba vegyük kedvenc NBA-sunk testét, és így őrzessük meg annak bőrébe bújva, élményezzük át magunkat egy igazi NBA mérkőzés intenzitásának teljes spektrumában. Nem elég, hogy LeBron Jamest vagy Stephen Curryt testünkbe kuszálva magunkénak érezhetjük pár percre a pályán történő cselekményeket, de adott esetben saját magunkról szkennelt testünkkel is játszhatunk, sőt mi több, a játékosok ismerőseink arcát és alakját kérhetjük kölcsön a szimulációhoz, így a szó legszorosabb értelmében is ’beléphetünk’ barátunk vagy családtagunk bőrébe, és a lehető legélénkebben élményezhetjük át, milyen is az igazi NBA-s életérzés. Egyelőre sajnos még semmit sem tudni arról, mikor lesz ez a hihetetlen funkció elérhető rajongók százezreinek, de ha bebizonyosodik, hogy hasonló virtuális élmények hosszabb távon is fenntarthatóak, a jövő NBA-nézés könnyen az eddiginél jóval intenzívebb élményt kínálhat a hozzáférhető legújabb technológiák révén.

A VAE Labs koffein sprayje forradalmasítja, hogyan jut hozzá a világ a napi koffein adagjához. Vége a napoknak, amikor energiaitalokat kellett lenyelni, vagy túl sok eszpresszót inni – néhány spriccelés ezzel a csodaszerrel az nyelv alá, és pillanatok alatt teljes gőzzel fogsz működni. A cég alapítói szerint a titkos recept 12 csésze kávét ér egyetlen kis flakonban, és ha ez nem elég az istenverte főnököd meggyőzésére, hogy adjon végre egy jól megérdemelt fizetésemelést, akkor már nem tudjuk, mi elég. Szóval dobja ki a Red Bull-od és búcsúzz el a B12-hiánytól – a jövőt a koffein viszi, és friss mentás csapással érkezik.

A híres-hírhedt technológiai vezető, az űrhajók gyártásával és a kriptopénzekkel is foglalkozó Elon Musk úr egy nap rájött, hogy tweetjei nem kapnak elég figyelmet a Twitteren. Ezt egészen egyszerűen elfogadhatatlannak találta, ezért úgy döntött, saját kezébe veszi a dolgot. Musk úr saját maga tervezett egy speciális rendszert, amivel garantálni tudja, hogy tweetjei minden más tweet felett helyezkedjenek el rangsorban, méghozzá egymilliószoros szorzóval kell növelni az elérési arányukat. A módosításokat követően pedig csak Musk úr tweetjei jelentek meg a Twitter idővonalán, mindenki mást elárasztva ezzel. A Twitter alkalmazottai közül többen aggódnak a céges irányvonal miatt, de senki sem mer nyíltan szembeszegülni Musk úr ötletével, tartva attól, hogy ő is az eltávolítandók listájára kerülhet.

A Tesla világuralomra törő önvezetőrendszere, a Full Self-Driving (FSD) Beta egy kis csúszásba került: csak 362 758 autót kell visszahívni a gyártó szerint, mert a szoftver képtelen biztonságosan kezelni az alapvető közlekedési helyzeteket, mint például a kereszteződésekben történő megállást vagy a sebességkorlátok betartását. A cég szerint elég lesz, ha a tulajdonosok letöltenek egy frissítőcsomagot, amivel remélhetőleg már nem fogják szétütköztetni autójukat az első megállójelzésre érkezve. A Full Self-Driving (FSD) Beta a mindössze ötödik, szó szerint autonóm szintű önvezetőrendszer, melynek hiányosságai tökéletesen érthetők abból a szempontból, hogy egyetlen járműipari vállalat sem képes még biztonságosan megvalósítani azt. Szerencsére Elon Musk és Teslája a magyarázkodás helyett inkább gyorsan ki is adott egy frissítőcsomagot, melynek ára, finoman szólva, borsos: 15 ezer dollár az alapdíjas változatért, illetve havi 200 dollár az előfizetésért. De legalább hamarabb megkapja az, aki többet fizet, tehát kevesebb ideig kell várnia a koherens önvezető képességre – ha esetleg nem is hangzik túl jól ez a megoldás.

An electric vehicle charge point in Germany. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Az EU újabb nagy lépést tett afelé, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon: a testület kedden jóváhagyta, hogy 2035-től betiltsák a benzines és dízeles újautók értékesítését az uniós piacon. A rendelet szerint a gyártóknak 2030-ra 55, illetve 50 százalékkal kell csökkenteniük az új autók és haszonjárművek szén-dioxid-kibocsátását a 2021-es értékhez képest.

A hírek szerint némi rugalmasságot is biztosítottak a tervezetben: a kevesebb, mint 10 ezer járművet évente legyártó kis cégek 2036-ig alkothatnak kisebb célokkal, de várhatóan ez csak átmeneti engedmény lesz. Így tesz a Renault is, amely korábban azt javasolta, hogy 2040-ig tolják ki az átállást, hogy olcsóbb modellekkel is elérhetővé váljanak a zéró kibocsátású autók. Bár a francia márka szerint ez a stratégia segíthetne a fogyasztóknak, a testület – a más gyártók és tagállamok jelzései alapján – úgy tűnik nem ment még ebbe bele, így 2035 az új végső határidő mindenki számára.

A hírrel együtt az ágazatra specializálódó részvények értéke esett, ugyanakkor az EV-gyártók papírjai emelkedtek. Szakértők szerint a gyártóknak muszáj lesz felgyorsítani az átállást, különben a következő évtizedben jelentős piaci részesedést veszíthetnek. Ennek megfelelően több nagy név már most ambiciózus terveket jelentett be arra, hogy mikorra válnak teljesen elektromos autógyártóvá.

Meglepetés, még mindig leesnek a Solterra kerekei! A Subaru folyamatosan kiad újabb és újabb visszahívásokat, mert a gyártótól független javítócég újra és újra elrontja a felnirósan fontos csavarok befeszítését. Talán már inkább vissza kellene hívni az egész Solterrat, mielőtt valaki megsérül, amikor egyszerűen leesnek alóla a kerekek. Vagy talán inkább át kellene adniuk a javítást valakinek, aki tényleg ért a csavarok befeszítéséhez.

New York-i szabályozó hatóságok elrendelték a kriptovaluta vállalat, a Paxos számára, hogy álljon le a Binance USD (BUSD) kibocsátásával, ami a harmadik legnagyobb stabilcoin a piaci kapitalizáció alapján, és amely az amerikai dollárhoz van kötve. A hatóságok aggályai szerint a vállalat nem képes biztonságosan kiadni a tokeneket. A Paxos állítólag egy esetleges SEC pert is szembe néz, amely az „befektetővédelemmel kapcsolatos törvényszegések” miatt indult volna az BUSD token miatt. A Paxos cáfolja, hogy az BUSD értékpapír lenne. A hatóságok szerint a rendelet az Paxos és a Binance közötti kapcsolatok ellenőrzésével kapcsolatos megoldatlan problémák miatt született. A cikk említi, hogy a kriptopénzekre egyre szigorúbban figyel az amerikai kormány, a korábbi bírságok és szankciók után, és ennek egyik példája az SEC által a Kraken kriptovaluta tőzsdére kiszabott bírság. A Paxos a Binance-szel együttműködve indította el az BUSD tokent, amelyet a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Részlegének jóváhagyása alapján indítottak. A Paxos bejelentette, hogy az NYDFS rendeletének megfelelően leállítja az új BUSD tokén kiadását, de a már létező BUSD tokéknak továbbra is teljes támogatást biztosít, és legalább 2024 februárig válthatók. A Binance szintén támogatja a BUSD-t „a jövőben”, bár a piaci kapitalizáció csökkenését várják.

Heart and money on balance scale – Concept of money priority in life

Szerinted az érdeklődés a kriptopénzek iránt növeli az emberek vonzerejét? Na ne már, ki gondolta volna! A világ legnagyobb kereskedési volumenű blokkláncja, a Binance, egy friss felmérése szerint azonban tényleg így van. Az emberek 83%-a azt mondta, hogy az érdeklődés a kriptopénzek iránt „vonzó tulajdonság egy kapcsolatban”, míg a 70% azt állította, hogy hajlamosabb lenne randizni valakivel, ha kiderülne, hogy érdekli a kripto.

A felmérésben résztvevők 38%-a mondta, hogy a párja ugyanannyira érdekelt a kriptopénzekben, mint ő, míg 27% büszkén mondta, hogy ő ismertette meg az életcélpontjával a kriptovilág vadonatúj és izgalmas útját.

De ha azt hinnéd, hogy a kriptopénzek iránti érdeklődés azért növekszik, mert a piac nagyon jól áll, akkor tévedsz. Az elmúlt években sok kriptopénz jelentős árfolyamcsökkenést szenvedett el, azonban a Binance felmérése szerint a pozitív érzelmek továbbra is terjednek. Sőt, a felmérés szerint az emberek inkább kapnának kriptopénz ajándékutalványt Valentin-napra, mint virágot vagy csokit. Na, ez azért mégiscsak egy kicsit furcsa… de ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem a kripto-szerelmeseink ízlését és ajándékigényeit.

BURLINGAME, CALIFORNIA – AUGUST 10: David Baszucki, founder and CEO of Roblox, presents at the Roblox Developer Conference on August 10, 2019 in Burlingame, California. (Photo by Ian Tuttle/Getty Images for Roblox)

A Roblox legújabb őrülete: csak írd le, amit szeretnél, és a mesterséges intelligencia építi meg a virtuális világot neked! Bárki lehet most videójáték-fejlesztő, még a tehetségtelen művészek is, mint például én. A Roblox közösség hamarosan el fog árasztani egyszerű, de szórakoztató AI-készítette játékokkal. Talán a technológia fejlesztői is meglepődnek, hogyan viszik túlzásba felhasználóik a lehetőséget. De legalább a gyerekek szórakoztatva lesznek, amíg a szüleik a Facebookon és az Instagramon lógnak. Na, jó, ez azért túlzás volt.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .