Kezd kifulladni a Moore törvény?

Source Code Software Computer

A Moore törvény szerint a számítógépek kapacitása kétévente megduplázódik. Ez a szabály egyre kevésbé kezd igaznak tűnni. Feszegetjük a fizika határát ami a jelenlegi szilícium alapú gépeket illeti. A kvantumszámítógépek pedig jelenleg még nem érték el a megfelelő érettséget a felhasználáshoz.

A számítógépek fejlődésének lassulása mellett más trendek is előtérbe kerültek. Így a gépeken futó programok optimalizálása már nem annyira fontos, hisz a normál körülmények között az asztali gépek kihasználtsága 1%-ot sem éri el, az átlag szervergépek kapacitása sem magasabb átlagosan 3%-nál.

A szoftverek mennyisége aminek ki kell szolgálnia a felhasználókat viszont rohamosan növekszik. A korábban kézzel faragott bitekből álló optimalizált rendszerek helyét átvették a scriptnyelvekben, sokrétegű keretrendszerekben összedobott alkalmazások. Ezeknek a végrehajtása közel sem olyan hatékony, mint őseiké, igaz gyorsabban is elkészül.

Ez okozhatja, hogy hiába robbant a processor és memória mennyiség ami akár a gépünkön, akár a telefonunkon elérhető, a munkavégzésünk nem gyorsult be. Sőt, párhuzamosan futtatunk több más dolgot ami a figyelmünket is eltereli.

Miről is beszéltem?

Forrás: https://www.nextbigfuture.com/2019/02/the-end-of-moores-law-in-detail-and-starting-a-new-golden-age.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .