ZO041 – Kedvenc maszkjaink

ZO041 – Kedvenc maszkjaink Zártosztály Podcast

Szárnyakat kap fantáziánk az LG Wingtől. Körüljárjuk, milyen háziállatokat lehetne arcmaszkként is alkalmazni. Nincs arc AR nélkül, megénekeljük a Facebook Aria-jának a jövőjét. Ha már disztópia, akkor elgondolkozunk, hogyan lehet a rendőrautók önvédelmi rendszereit kiterjeszteni.

A Zártosztály Podcast 41. adása

Szeptember – úgy tűnik -, a kísérletezés hónapja. Az LG még a szétfordítható Wing-en sem lépett túl, de tervezői már a hajlékony kijelzőjével próbálják felfedezni a telefonok jövőbeni alakjait (Explorer). Elmerengünk azon, hogy hogyan fog tudni megállni a feltekerhető OLED televízió. Majd ráébredünk, hogy ha már organikus LED, akkor biztosan tud szervként viselkedni, azok merevségének megoldására rengeteg krémet ajánlanak az interneten.

Ha már kijelzők, nem mehetünk el szó nélkül a Facebook legfrissebb AR megoldásai mellett. Bár az etikai megfontolások miatt a Google az egész Google Glass koncepciót félredobta, ilyen skrupulusok nem gyötrik Cukorhegyi Márkó robotvezérigazgató urat. Hogy az etikai problémák ne okozzanak gondot, célközönségnek azt a trendkövető réteget célozta be, akik számára többet számít, hogy Ray Ban lógjon az arcukon, mint mások személyiségi jogai. Nem mellékesen az Apple Watch-nak is odaszúrt egy megjegyzéssel, miszerint nem akar karórákat rakni az emberek arcára. A project ARia-t ugyan csak félve közelítjük, meg, de annak ambíciózus célja, a teljesen immerzív valós idejű AR a Neurománc szintjére hozza a jövőt. Röviden megijedünk attól, hogy mi is történhetne ha a két mágnás, Elon és Mark innának egy sört közösen. Az általuk fejlesztett technológiákból összelegózott, agyi implantátummal irányított számítógéppel felszerelt, szuperhallású, mégis divatos napszemüvegben pózoló jövőlakók teljesen hozzák a Gibson-érzést. Szerencsénk, hogy Elon csak álmodik, Mark pedig eleve robot.

A koronavírus járvány még körülöttünk dühöng, ezért különösképpen oda kell figyelni, milyen módon védekezünk a vírus ellen. Az utcán heverő maszkokat elnézve sajnos a nép fiai gyakran eléggé félreértelmezik az eldobható maszk fogalmát. Sajnos az igazán jó hatásfokú maszkok elég drágák, így az ilyenektől szomorúan válik meg az ember, nem is beszélve arról a mennyiségű biológiai veszélyes hulladékról, ami ilyenkor keletkezik. Nemrégiben kiderült, hogy az N95-ös maszkok leggyorsabban telítődő része valójában a kimerülő elektrosztatikus töltést tartalmazó réteg. Ennek az apropóján kezdték el kidolgozni az önfeltöltő N95 (N95+, N95 turbo?) maszkokat. Adásunkban adunk pár tippet, amelyek alkalmasak lehetnek gyorsan és hatékonyan feltölteni ezeket az elektrosztatikus rétegeket.

Sajnos nagy az Isten állatkertje: nemrégiben egy angol buszra úgy szállt fel az egyik utas, hogy arcának eltakarítására kedvenc óriáskígyóját használta fel. Megfontoljuk, milyen lehetőségek vannak egyéb háziállatok vírusvédelmi és távolságtartási célú felhasználására.

Adásunk második felében megbeszéltük, hogy a felhasznált papírzacskókon túlnyúlva a világ legtöbb gumikerekét előállító cég, a Lego környezettudatosságának növelése során milyen további irányokat tudna felvenni.

Egy pillanatra magunk is meglepődünk, hogy a korábban Twitch-huszárokként emlegetett, élő közvetítéseket produkáló játékosok között vannak valódi katonák, méghozzá például az Amerikai Hadsereg toborzói. Úgy tűnik, mostanra a kiképzésükbe felvették az etnikai és kisebbségi érzésekkel kapcsolatos érzékenyítő oktatást is.

Mint egy nemrégiben, kaliforniai rendőröket ért támadás kapcsán kiderült, az amerikai rendőrautók rendelkeznek olyan AI alapú védelmi eszközökkel, amely az autó felé ártó szándékkal közeledő járókelők érzékelése esetén bezárja a járművet, és riasztja a fánkmorzsákkal a hasukon hortyogó rendőröket. Kérdés, mire mennek a mobilzárkával, illetve hogyan lehetne kiterjeszteni a megoldást további járőrtípusokra is?

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás a(z) “ZO041 – Kedvenc maszkjaink” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .