Iskolakezdés, Kína, 2021

Boy Facepalm Child Youth  - mintchipdesigns / Pixabay

A Kínai Népköztársaság igyekszik szigorítani a gyerekek amúgy is komoly korlátok közé szorított mozgásterét. A gyerekek számára igen károsnak ítélték meg az online játékokat így azt heti három órára szorították vissza azt az időszakot, amikor ilyenekkel játszhatnak. Persze korábban is volt ilyen korlátozás, de az napi másfél órára engedte a digitális kikapcsolódást a kicsiknek.

Ami kicsit pikánsabbá teszi a hírt, hogy a korlátozási időszak nem a délutáni órákra vagy a hétvégén napközben használható el, hanem kifejezetten péntek, szombat, vasárnapra esik, azon belül is este 8 és 9 közé. Így garantálják, hogy a kisebb gyerekek lefekvési időben még a képernyő előtt pörög, tehát a hétvégi alvásnak és pihenésnek is lőttek!

A Tencent, Kína egyik legnagyobb online játékgyártó és szolgáltató cége, jelezte, hogy nekik ez nem okoz gondot, mivel a bevételeinek csupán 3%-a származik a gyerekektől.

Emellett kiterjesztették a szabályozásokat, arra is, hogy a játékosokat kötelező valós adatokkal nyilvántartani, a játékcégeknek be kell kötniük a szolgáltatásaik statisztikáit az állami addikció-ellenes nyilvántartásba, központilag felügyelik a játékokon belül forgó értékesítéseket és pénzmozgásokat, valamint az érintett csoportokkal összefognak a játékfüggés ellen.

Bennünk az a kérdés motoszkál, hogy így hogyan lesz az országnak e-sport utánpótlása?

A magánélet ilyen mérvű kontrollját természetesen nehéz európai szemmel elfogadni, az intézkedések egy része mégsem tűnik teljesen ördögtől valónak, hiszen már a WHO is felvette a számítógépjáték függőséget az addikciók listájára.

Látjátok értelmét bármilyen hasonló kezdeményezésnek Európában?

Forrás: https://www.aljazeera.com/economy/2021/8/30/china-forbids-minors-from-gaming-more-than-3-hours-per-week

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .