ZO045 – Időutazás sporttáskával

white rabbit holding gold frame pocket watch statue

ZO045 – Időutazás sporttáskával Zártosztály Podcast

Időutazóként hová és miért indulnál, ha aranyéletet szeretnél magadnak?

A Zártosztály podcast 45. adása

Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Pompeius Magnus – Plutarchos

Hajózni muszáj, élni viszont nem. Kérdés, időutazni mégis hogy lehetséges, hogy az utazó élve is maradjon? A paradoxonok elkerülése, mint adásunkból kiderül nagy felkészültséget igényel.

Ápoltjaink a dühöngő rácsos ablakán kitekintve, nyugodtabb, kevésbé stresszesnek tűnő történelmi korokat vizionálnak, ahol az ahhoz képest jövőből származó, ma alapvetőnek tartott eszközök és munkaszervezés segítségével elképzelik, hogy milyen módon érnének el a korra jellemző hihetetlen sikereket. Ebben a felvételben azon tűnődnek el, hogy ha csak egy kisebb sporttáskát vihetnének magukkal, melyik történelmi korba települnének át és hogyan próbálnának ott érvényesülni?

Nostradamus, Da Vinci, Verne, Romhányi (Mézga Aladár), Musk, mind-mind olyan technológiákat vizionáltak és alapoztak meg gondolataikkal, amelyek az aktuális korhoz képest elképzelhetetlen megoldásokat tartalmaztak. Voltak amik nem valósultak máig sem meg, azonban pár dologban nemhogy igazuk volt, de már el se tudjuk képzelni a hiányukban a mindennapjainkat. Ki ne utazott volna tankban, atomtengeralattjárón, vagy helikopteren? Ápoltjainkat csupán a vékony gumifalak tartják vissza, hogy ezekkel az eszközökkel visszajussanak a civilizáció azon bolondjai közé, akik nincsenek bezárva.

Az időhurkokból képződő paradoxonok figyelembevétele szinte minden nagyobb lélegzetű tervben problémát okoz. Jelentős technológiai újítások idejekorán bevezetése hamar begyűrűzik a jelenbe, abból könnyen kialakulhatnak akkora változási hullámok, amelyek gyorsan elvezetnek az időutazó megszületésének ellehetetlenüléséhez.

Menetközben Charles a hajózás és navigáció fejlődésének felgyorsításának örvén rövid kitérőt tesz a kereszt és hosszvitorlázat közötti különbségek, valamint a tőkesúly, mint kritikus hajózási felfedezéssel kapcsolatos vizeken, de szerencsére gyorsan lenyugtatásra kerül.

Tekintetüket az egészen közelmúltra vetve, a korábban realizált tőzsdei és technológiai fejlesztésekkel végzett bennfentes kereskedéssel szerezhető gyors meggazdagodás lehetőségei homályosítják el ápoltjaink elméjét.

Összeesküvéselméleti gondolkodás üti hirtelen fel a fejét, amelynek középpontját ki más is foglalhatná el, mint Elon Musk? Már egy jóval korábbi adás során időutazó androidnak titulálták a mágnást, de a tőzsdei machinációkon keresztül szerzett vagyonnal végrehajtott radikális technológiai fejlődés mintázata könnyen rávetíthető a pályájára.

Az elmélkedésnek az ápolók érkezése vet átmenetileg véget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .