ZO163 – Holdporos védelem

ZO163 – Holdporos védelem Zártosztály Podcast

A Földre zuhan Elon Musk űrbe lőtt Teslája? Ki gondolta volna, hogy egy egész podcastot meg lehet íratni a mesterséges intelligenciával? Mármint rajtunk kívül. De mi is tévedtünk! Új bárdok a blokkon, ha valami nem tetszik elhúzzák a nótádat! Egy holdporból álló pajzs segíthetne a Föld hűtésében, de megéri-e, vagy csak porhintés?

A Google bejelentette ChatGPT riválisát a Bard-ot 🎸
Lehet robotot programozni ChatGPT-vel? 🤖
Szöveget zenévé alakító AI 🎶
Öt év után hol van Starman és hová megy? 💫
A GMC Hummer EV felülvizsgálatáról: bummer EV 🐵
Hangvízjel a deepfake ellen 🌊
Tetszől nekem kő kóla? 💃
Immerziv Doom 3D 👾

ChatGPT vicc:

Három macska találkozott egy szökőkútnál. Az első macska, megkérdezte a többieket: „Miért jöttetek ide?” A második macska, azt válaszolta: „Hogy megmártózzak.” A harmadik macska, megkérdezte tőlük: „Hova akartok mártózni, ha nincs itt víz?”

Hosszabban:

Három macska találkozott egy szökőkútnál. Az első macska, amint meglátta a kút hűs köntösét, megkérdezte a többieket: „Mondd, miért jöttetek ide?” A második macska, akinek szürke szemei csillogtak, válaszolta: „Hogy megmártózzak.” A harmadik macska, aki szeme sarkából elmosolyodott, megkérdezte tőlük: „Ti két ostoba, hova akartok mártózni, ha nincs itt víz?” Az első macska meglepődött, és csak akkor válaszolt, amikor a harmadik macska szavai elhaltak. „Nem tudom, de jólesik itt állni.”

Folytatnád?

A három macska némán nézett egymásra, és elméláztak a víz nélküli szökőkútnál. Az első macska megtörte a csendet, és megkérdezte: „Akkor most mit tegyünk?”. A második macska úgy döntött, hogy elkezd játszani, és bátorította a többieket is, hogy csatlakozzanak hozzá. Az utolsó macska bólintott, és örömmel csatlakozott társaihoz.

Témáinkat a következő módon foglalta össze

A zo163-as taget viselő cikkek olyan egyedi és szellemes tartalmak, amelyek kikapcsolódnak a hétköznapi írásművészetből. Ezek a cikkek különleges és vicces megközelítéssel rendelkeznek, hogy elkápráztassák az olvasókat. Ezeket a cikkeket kreatív módon és nagy ötletgazdagsággal írták, hogy biztosítsák az olvasók szórakoztatását és inspirációját.

A Google bemutatta a ChatGPT versenytársát, a Bardot. A Bard használatával gyakorolhatjuk a konverzációs készségeinket, de sok egyéb funkciója is van, mint a kézikönyvek és blogbejegyzések olvasása, kérdések megválaszolása vagy társalgási témák megvitatása. A Google ígéri, hogy ellenőrzi majd a Bard által adott válaszok minőségét, biztonságát és valóságosságát. Így ha éppen egy különleges chatbotot keresünk, amely segíthet a konverzációnkban, akkor a Bard éppen az, amire szükségünk van.

A Google új AI-ja a szöveget zenévé alakítja, és még a fütyülésből és dúdolásból is zenét tud kreálni. Az AI neve MusicLM, és bár nem bántunk vele játszani, a cég már feltöltött néhány példát, amiket a modell létrehozott. Ezek között olyan 30 másodperces hangminták is vannak, amik úgy tűnnek, mintha valódi dalok lennének, és olyanok is, amiket csak egy-két szó megadásával, például „melodikus technó” alapján generáltak. És a MusicLM akár emberi énekhangot is képes szimulálni, bár ez a hang mintha zajos vagy statikus lenne. Az AI zenei komponálás története régóta tart, de a Google-nek sikerült egy olyan modellt létrehozni, ami a korábbiakhoz képest jobban használható. A Google nem tervezi, hogy kiadja a modellt, de egy kutatási papírt kiadott, ami részletesen magyarázza, hogyan működik.

Ha úgy érzed, hogy a hangfájljaid biztonságban vannak, tévedsz! De ne aggódj: a Resemble AI új technológiájával, a PerTh-vel most már biztosíthatod, hogy a hangfájljaid védve legyenek a hamisítástól. Tudd meg még egy percben, hogy hogyan védd meg a hangfájljaidat a hamisítással szemben, és hogy milyen fontos szerepet játszanak ebben a technológiák.

A ChatGPT-t sokféle, egyre különlegesebb feladatokra használják, és ezúttal [Engineering After Hours] használta azt, hogy megvizsgálja, hogy képes-e programozni egy körfűrészt. A készítők azért akarták megtudni, hogy ez lehetséges-e, mivel egy olyan, úgynevezett „körfűrész robot” létrehozását tervezték, amely a gazok nyírását fogja végezni. A körfűrész maga egy motor, amire egy kés van felszerelve, de sajnos nincs semmilyen biztonsági funkciója. Az RC autó fogja mozgatni, és egy rákfogóval fogja szabályozni a pozícióját. [Engineering After Hours] figyelmeztet bennünket, hogy otthon ne kísérletezzünk ezzel, mivel nagy veszélyek forognak körülötte. A ChatGPT segítségével a készítők megtudták, hogy milyen alkatrészeket kell használniuk, hogyan kell az Arduino-hoz kapcsolni őket, és milyen kódot kell írniuk. Az AI nyelvi modell még további javaslatokat is tett, például egy PID hurok használatát a körfűrész pozíciójának szabályozásához. Az első tesztek nem voltak túl sikeresek, de egy kis finomítással nagyon jól működő robotot sikerült készíteniük.

A ChatGPT-t egyedülállóan sikeresnek lehet nevezni, hiszen a programozás terén is megállja a helyét. Az AI fejlődésével ma már bármilyen projektet véghez lehet vinni, ami korábban lehetetlennek tűnt. Bár nehéz megmondani, hogy mennyire segített a ChatGPT a programozásban, és hogy mekkora finomításra volt szükség a projekt sikeréhez, de egy dolog biztos: az AI fejlődésének köszönhetően ma már ilyen projekteket is el tudunk készíteni.

A vevőszolgálatnál voltam tegnap, és amikor kijöttem, az eladó azt kérdezte tőlem, hogy van-e kuponom. Mondtam neki, hogy „Nincs kupon probléma!” Az utcán sétálva, egy férfi odajött hozzám, és elkezdte ecsetelni, hogy milyen jó ötletei vannak. Mondtam neki, hogy „Nem, köszönöm. Az én ötleteim még jobbak!”

Az AI-generált „Seinfeld” szórakoztató műsorának önmagában is vicces, de kellemetlen története is van: Larry Feinberg – Jerry Seinfeld szereplő – transzfób poénokat mondott, amitől a Twitch-en 14 napra felfüggesztették a műsort. Kíváncsian várjuk, hogy megfelelő védelmi rendszerekkel és biztonsági intézkedésekkel térnek-e vissza a képernyőre.

A Starman valószínűleg már régóta nem létezik, de az utódai továbbra is idegesítik a tudósokat, mivel hajlamosak úgy viselkedni, mint a hulladék – szétszóródva a Holdon és közelségbe kerülve az Űrállomáshoz. Az emberiségnek ez egyáltalán nem szórakoztató, de talán a Tesla Roadster örökre emlékezetes lesz. Közel két évtizede, hogy az első olyan műholdat lőttünk a Mars-keresztező pályára, amelyen egy jármű volt. Azóta a kutatók továbbra is próbálják megfejteni, hogy vajon hol található Starman és hová tart? A válasz még mindig homályos, de a legvalószínűbb, hogy az évek során a Nap gravitációs mezejében marad és csak később, millió évek múlva fog visszatérni a Földre.

Ha szeretnél egy olyan elektromos autót, ami értelmes, akkor ne válassz GMC Hummer EV-t. Az egyetlen, amit ebből az autóból kaphatsz, az egy hatalmas pofon a számládon. Ha szeretnél egy olcsó elektromos autót, akkor semmi esetre se válassz GMC Hummer EV-t. Az autó motorja ugyan korlátozott teljesítményű, és a vezetési tulajdonságai is elmaradnak a modern járművekétől. Ha szeretnél egy hatékony vagy luxus elektromos autót, akkor egyáltalán ne válassz GMC Hummer EV-t. Nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy a hatótávja alacsony, körülbelül 250 kilométer, ami messze elmarad a többi elektromos autótól. Az autó alapjáratai is elég drágák, amihez még az extra csomagok is sokba kerülnek, így a Hummer EV nem a legolcsóbb opció. A vezetői élmény sem túl jó, mivel a vezetői hely kicsi és kényelmetlen, az autó belső tere pedig elég szűk és bizonytalan. Ha nagyobb családdal utazol, akkor ez egyáltalán nem a megfelelő autó számodra, így inkább olyan modellt válassz, ami megfelelő helyet biztosít mindenki számára, különösen ha hosszabb utazásokra készülsz. Az autó belseje is alacsony minőségű, így nem biztosít megfelelő komfortot a vezetője számára. A költségek és a teljesítmény sem optimális, így ha a hatékonyság a cél, akkor az GMC Hummer EV nem a legjobb választás. Az autó hatótávja is alacsony, ami azt jelenti, hogy nem lehet hosszabb távokat megtenni vele.

A kutatók egy portól védőpajzs létrehozását javasolták, amelynek segítségével csökkentenék a Földnek a Nap felé való expozícióját. Az előzetes felmérések alapján ez 1-2 százalékkal csökkentheti a Nap sugarainak Földre érkező intenzitását, lehetővé téve, hogy a Földön élők zavartalanul éljenek. Ehhez 22 milliárd font port elindítását igényelné a Holdról vagy egy egymillió mérföldnyire keringő platformról, így ez egy költséges és nehéz feladat. Azonban a potenciális előnyök miatt ez egy izgalmas lehetőség, amelyet érdemes megfontolni és tovább vizsgálni. Azonban, mielőtt egy ilyen projektet elkezdenének, fontos, hogy teljes körű felmérést végezzenek a lehetséges következményekről és a költségekről, hogy biztosítsák, hogy ez egy megbízható és hatékony megoldás.

Az 1970-es években a Carnegie Mellon Egyetem számítástechnika tanszéke bővülése okozott néhány diáknak fejfájást, hiszen több szintes mászás után is gyakran üres dobozokkal jártak haza. Az ügyet a saját szerveréről közvetített történetében a dobozos koktélautomata saját maga ismertette. Az IBM Industrious blog egy újabb részletet adott a történetből, amelynek során a diákok mikrokapcsolókat telepítettek az automatába, hogy nyomon tudják követni a töltöttségi állapotot és, hogy már hány órája van bent a doboz. Az ARPANET segítségével, a finger coke@cmua parancsal, az adatok bármikor lekérdezhetők voltak. Az 1990-es években a koktélautomata helyét egy újabb (és nem IoT) váltotta, azonban a diákok ismét megpróbálták módosítani, ami a Coca-Cola karbantartóinak haragját váltotta ki. Az üres oszlopok fényével vezérelt nyomkövető rendszer hasonló funkciókat látott el, szintén PC-XT számítógépen futva. A mai napig nem tudni, hogy ma még lekérdezhetők-e ilyen információk a koktélautomatáról, de feltételezhető, hogy az elmúlt években a jelentőségét felismerve gyorsan megoldást találtak rá.

Az OG DOOM egy igazi klasszikus, amihez nem szabad hozzányúlni…vagy igen? Bizony, a Tech Tangents csapata megtalálta a játék multi-monitor támogatását, és saját kezükből építettek egy 4-gépes klasztert, hogy bemutassák a funkciót. Az 1.1-es változat támogatja, de a későbbi frissítésekkel ez el lett távolítva. Az 1.1-es verziót kell keresni, és a DOS gépen telepíteni IPX illesztőprogrammal. Egy igazi retro élmény, ami a modern multi-monitoros konfigurációk előfutára lehetett. Köszönet a Tech Tangents csapatának ezért a hihetetlen funkció bemutatásáért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .