zo202 – Hidegen sajtolt csirke

Mágnes vagy lóvasút lesz a Hold meghódításának az eszköze? Szkafander négylábúakra és űrrobot-ruha hajlékonyaknak. Robotok számára génmódosított növények a mezőgazdaságban. A csirkezsír a jövő energiahordozója?

  • Holdóra és relativitás
  • Microsoft a buta nép jótevője
  • Bizz bennem, Dave!
  • Legyeskedünk a gyümölcsök körül

Ápoltjaink ebben az adásban nagyon messziről indultak. Egészen a Holdról, aminek kiderült, hogy nincs rendes időszámítása. Az eddigi űrmissziók alatt a földi időszámítást tudták a bolygó körül keringő űrállomásokon használni, a holdi bázis már nem fog tudni ezzel élni. A keringési idő és a Hold ingadozásai miatt az anyabolygó időszámítása értelmetlenné válik. Mi a Star Trek csillagidejét javasoltuk bevezetni, de a relativitás miatt nem biztos, hogy járható út lesz.

Ha nincs járható út, vigyünk magunkkal! A holdi fejlesztési ötletek között egy mágnesvasút pálya kialakítása merült fel, mi viszont a négylábú robotok vagy akár lovak segítségével kialakított omnibuszokban látjuk a fejlődés jövőjét. Ha pedig hanyatt esnénk a meglepetéstől, majd felsegít az űrruhába épített robotízület. Csak ne úgy álljon fel, mint a nemrég bemutatott Atlas robot!

Redmond megmondta a tutit! A Microsoft bemutatott egy új deepfake eszközt, ami bármilyen képből alkalmas beszélő fej készítésére. Gyorsan azt is elmondták, hogy ez nem is deepfake és különben is, rossz az, aki rosszra használja! A cég nemrég nekiment a Copilot felhasználóinak is, azzal, hogy nem a mesterséges intelligencia buta, hanem a felhasználói, akik nem tudnak rendesen kérdezni sem. Így nem meglepő, hogy olyan segítővel álltak elő, amely a buta felhasználók számára segít rendesen megfogalmazni a kéréseit. Szóba került az a kutatás is, miszerint az emberek kiegyensúlyozottabb és megbízhatóbb személyeknek tartják az AI által generált szövegeket, valamint az egymással összevesző virtuális barátok is.

Visszatérve a valódi tudományos kutatásokhoz, megvizsgáljuk azokat a kutatókat, akik gyümölcslegyeket herélnek és tanulmányoznak, mert bármennyire is pepecs munkának tűnik, fontos szerepe lehet a malária elleni küzdelemben. A szúnyogok szaporodásának visszafogásához számtalan kutatóra lesz szükség, hogy mindegyiket ivartalanítani tudják. De ha belejönnek, akkor akár röptében is menni fog!

A mezőgazdaságban a számítógépes látás egyik problémája, hogy a robotok nehezen tudják megkülönböztetni az egyik zöld izét a másiktól. Erre nyújt megoldást az a kutatás, amelyben a növények színét génmódosítással megváltoztatják, hogy az jól elkülönüljön a gyomoktól.

Zárásként egy új energiahordozóval kapcsolatban gondolkodunk el a csirkezsírban rejlő lehetőségeken.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .