ZO080 – Foglalkozása: Zoom zombi

Video Call Video Conference Zoom  - Brian_Cragun / Pixabay

ZO080 – Foglalkozása: Zoom zombi Zártosztály Podcast

Foglalkozás körében elkövetett zombulásban bűnös a home-office-osok jelentős része. Tudod mi az? Te is követnél el ilyet?

A zártosztály Podcast 80. adása

A kényszer home-office velejárója, hogy az ember egy hideg, apró robot-szemecskébe bámul órákon keresztül. Az elszemélytelenedés szörnyű velejárója a távmunkának. Mégsem találjuk jó ötletnek, hogy műhúsból és szőrből készített pislogó webkamera váltsa ki az apró optikákat. Lehet, hogy velünk van a baj?

Ahogy tavaly előre vizionáltuk, egyre jobban előtör a virtuális orvosi vizit szerepe a pandémia sokadik hullámának a farvizén. Kevesen tudják, de itthon is egyre több lehetőség van a vizitek ilyesforma, egyszerűbb letudására. Ilyen például a SOTE által tavaly elindított távbőrgyógyászat, amin keresztül a megnyúlt bőr a rutin-esetek mindkét fél számára könnyebben kezelhetők, mintha megpróbálna az ember a zsúfolt rendelőben sorbanülni. Bárcsak a fogorvosi rendelést is meg lehetne ezzel úszni!

Nem csak az egészségügyi látogatásainkat, de a mentális egészség megőrzéséhez szükséges utazási szokásainkat is jelentősen megváltoztatta a pandémia. Az oltások sem nyújtanak tökéletes védettséget, de lassan eljutunk odáig, hogy a beoltott felnőttek, a kellő szeparáció biztosításával, viszonylag nyugodtan utazhassanak. És mi biztosíthatná a szeparációt jobban, mint egy úszó szálloda? A Norvég Hajózási Társaság SailSAFE néven indít hajóutakat, amivel kicsit hazudnak, mert nem is vitorlással lehet náluk utazni. De mi is olyan nyugtató ebben? Hogy gyerekeket nem lehet még oltani, tehát ők biztosan nem fogják tönkre tenni a megérdemelt pihenést fiatalos életkedvükkel és nyüzsgésükkel.

És mik is az utakon őgyelgő Zoom-zombik? Számos esetben fordul elő, hogy a napi telekonferenciába vezetés közben csatlakoznak a munkatársak vagy az össznépi Zoom-chatbe a fiatalok. Kutatások igazolták, hogy ilyenkor az idősebbek 48% a fiatal generáció pedig akár 65%-nyi figyelmet veszt a forgalmi helyzetekben. Más szóval gyakorlatilag robotpilóta módba kapcsolja agyát és rosszabbá válik, mint egy zombi egy „Zs” kategóriás animációs-horrorból. Azok ugyanis legalább tudják, hogy nem szabad a járókelők fincsi agyát szétkenni, mert macerás felvakarni a betonról.

Az időben ocsúdó Amerikai Egyesült Államok egy 500.000 dollár összdíjazású pályázatot az arcmaszkok megreformálására. A pályázattal sietni kell, hiszen az ötletek benyújtási ideje 2021. április 21-e. Kérdéses, hogy miért menne bárki hozzájuk, amikor egy igazán jó irányba megreformált maszk a megfelelő gyártók számára ennél lényegesen többet is megér. Mi mindenesetre feltaláljuk a keresztben nyitott burgerező maszkot és a miniciklonos levegőszűrő maszkot is, ha elszédül a vírus, akkor könnyebb megbírkózni vele!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .